Концерт џез пијанисте АДИСА СИРБУБАЛА

У Концертној дворани Банског двора 13.маја (петак) 2022. године у 20.00 часова  одржаће се концерт џез  пијанисте АДИСА СИРБУБАЛА из Сарајева.

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети од уторка 3. маја на билетарници Банског двора сваким даном, осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

Адис Сирбубало рођен 22. јула 1980. године у Фочи. Са девет година почиње свирати хармонику, похађа Средњу музичку школу у Сарајеву, гдје и матурира класичну изведбу на инструменталном одсјеку – соло хармоника.

Крајем деведестих година прошлог вијека одлази у Сједињене Америчке Државе гдје 2007. године стиче диплому уз похвале на престижном музичком колеџу Columbia College у Чикакгу као инструменталиста на џез одсјеку за клавир. За вријеме студија, као представник студената Колумбија учествује на италијанском Џез Фестивалу Sant’Anna Aressi где судјелује на едукацији, на двоседмичном курсу код савремених умјетника какви су Roscoe Mitchell и Anthony Braxton.

Сарађивао је са америчким џез музичарима, између осталих, Eddie Gomez, Christian McBride i Chuchito Valdes. Добитник је награда за најбољу соло изведбу на џез фестивалима Elmhurst и Notre Dame.

Премијерним клавирским соло концертом у сарајевској Вијећници отворио је Џез Фест Сарајево 2020. године. Снимак концерта објављен је као албум у издању издавачке куће Грамофон из Сарајева. Репертоар соло концерта је комбинација ауторских и традиционалних композиција, првенствено севдалинки које Адис презентује на инструменту неуобичајеном у босанскохерцеговачкој традиционалној музици. У његовим интерпретацијама чују се одјеци од сјајних џез пијаниста до композитора класичне музике. Музика Адиса Сирбубала није само еклектична нити је само још једна фузија него органска ауторска цјелина која долази из различитих праваца и извора, без обзира да ли свира ауторске композиције или традиционалне.

У Gallusovoj дворани Цанкарјевог дома у Љубљани 2021. године снима други соло албум под насловом Љубљана (Грамофон, 2022). Прошле године је представио свој албум и на Џез Фестивалу Љубљана. За прву половину ове године планирани су соло концерти Адиса Сирбубала на музичкој конференцији Beyond Europe САРАЈЕВО 2022 и на Јазз Фестивалу Љубљана.

Share