Изложба ЗВЕРЈЕ И ПАПЕРЈЕ академских сликара МАРКА КУСМУКА, ДАМЈАНА КОВАЧЕВИЋА и ВЛАДИМИРА ЛАЛИЋА

У Малом изложбеном салону Банског двора 18.маја (сриједа) 2022. године  у 19.00 часова биће отворена изложба ЗВЕРЈЕ И ПАПЕРЈЕ академских сликара МАРКА КУСМУКА, ДАМЈАНА КОВАЧЕВИЋА и ВЛАДИМИРА ЛАЛИЋА. Изложба се организује у сарадњи са Галеријом „Сањај“ из Београда.

ЗВЕРЈЕ И ПАПЕРЈЕ

Неформална уметничка група коју чине три аутора блиских година, поетика  и визуелних исказа, започела је своје заједничко излагање у Галерији САЊАЈ  са изложбом “Трагачи (Снова) у Београду, а наставља се са изложбом  “Зверје и Паперје” у Банском Двору, у Бања Луци. Одабрани због, пре свега,  изванредних цртачких способности и вештине владања линијом, Марко  Кусмук, Дамјан Ковачевић и Владимир Лалић, откривају нам свет који се дешава иза појавног и свакодневног. Сваки од три аутора представиће се радовима по којима је препознатљив. Својеврсни дијалог који се успоставља унутар простора који су „запоселе” напете личне визије, отвара немерљиве могућности поновног ишчитавања и идентификовања са естетско-поетским ликовним исказима Кусмука, Ковачевића и Лалића.

У овој врсти поставке посебно је изазовно и инспиративно сагледати контекст у којем се унутрашње представе материјализују у уметничко дело. Сваки од аутора, радећи независно од преостале двојице, самостално гради и надограђује свој микроекосистем, чији темељи леже на контрапунктовима реалног и надреалног, конструкције и деконструкције, физичког и метафизичког, узнемирујућег и свесмирујућег.

На трагу кретања кроз уметничке вртове заводљивости и задовољства, а у потрази за заједничком нити која „држи” Кусмука, Ковачевића и Лалића у истој равни, стиже се до тачке у којој се детектује њихова блискост естетици „ружног”, потреба за стварањем фиктивног света сугестивног карактера, наглашене чулности и експресивности. Склони вишезначностима, они своје призоре граде слојевитим и прецизним (раз)откривањем подсистема који чине јединствен систем – човека.

Резултати реферирања на универзалне и вечите теме (страх, смрт, бол, патња, срећа…), које су у бити свих свесних и несвесних процеса, детерминисани су приказима деформисаних тела, са пренаглашеним или недостајућим деловима, предимензионираним бубама које се трансформишу у, готово, реалне инсекте спремне за напад, употребом познатих симбола – лобања – у маниру средњовековних уметника…

Дезинтеграцијом, они успевају да прикажу и приближе метаморфозе различитих ступњева, које се утапају једна у другу, а истовремено се једна из друге рађају. Тај вешто компоновани несклад, пут је ка истинитости која је крајњи циљ. Уметности која је пред нама, својим динамизмом и отвореношћу, помаже нам да спознамо оно за чим трагамо, јер како је рекао Јозеф Бојс “Без уметности немогуће је схватити психичку структуру човека.”

 Селена Андрић

ДАМЈАН КОВАЧЕВИЋ (рођен 1983. године у Бихаћу, Босна и Херцеговина) је дипломирао на Факултету ликовних уметности у Београду, Србија. Излагао је у Француској, Њемачкој, Грчкој, Италији, Црној гори, Босни и Херцеговини и Србији. Његови радови (2013) улазе у збирку Музеја савремене уметности у Београду. Битнија признања која је добио за свој рад укључују

прву награду Niš Art Foundation (2015), прву награду за цртеж Фонд Владимир Величковић (2010), Резиденција у Дизелдорфу, Немачка, Фондација Kulturraum (2009).

Резиденцијално је боравио још у Француској, Париз и Белгији, Ланакен. Ковачевић живи и ради у Београду, Србија.

МАРКО КУСМУК (рођен 1985. године у Сарајеву) дипломирао је на Академији ликовних умјетности у Сарајеву, одсек: сликарство у класи проф. Нусрета Пашића 2007. Магистрирао је у Риму на Accademie di Belle Arti, одсек: сликарство у класи проф. Desiderio San-zi 2008. године. Интердисциплинарне докторске студије уписује 2011. год. на Универзитету уметности, одсек:

теорија уметности и медија у класи проф. Милоша Шобајића, а завршава их 2016. године. Добитник је прве награде за цртеж фондације Владимир Величковић као и Велике награде Удружења ликовних уметника Србије поводом 100 година УЛУС-а. Такође је добитник Прве награде за цртеж (Златни лав) у Венецији на изложби Venis Lend у организацији Anonima Sogniatori. Имао је преко 15 самосталних и око 60 заједничких изложби у земљи и иностранству.

ВЛАДИМИР ЛАЛИЋ (рођен 1983. године у Београду) је дипломирао на Факултету примењених уметности у Београду 2008. године, а након тога, 2010. године, завршава и специјализацију на Академији ликовних уметности у Београду. Добитник је бројних домаћих и међународних награда и признања (Награда “Paul-Lou-is Weiller” за сликарство у Паризу, 2017, Специјална награда жирија LYNX у Трсту, 2017, Награда на 28. Зимском салону у Херцег Новом, 2015, Прва награда за цртеж Фондације Владимир Величковић, 2013, Награда “Михаило С. Петров” за најбољи студентски рад – графику, Београд, 2007…). Имао је преко 20 самосталних и преко 40 групних изложби у земљи и иностранству (Београд, Ниш, Крагујевац, Ужице, Бања Лука, Париз, Канада, Њујорк, Сингапур…). Живи и ради у Београду.

Share