Kонцерт ДУА АМАБИЛЕ – ТИМЕА ХОТИЋ (клавир) и ЈАСНА ГРАХОВАЦ (обоа)

У Концертној дворани Банског двора 23.септембра (четвртак) 2021. године у  20.00 часова одржаће се концерт  ДУА АМАБИЛЕТИМЕА ХОТИЋ (клавир) и ЈАСНА ГРАХОВАЦ (обоа).

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора од четвртка 16. септембра сваким даном осим викендом у периоду  од 12.00 до 18.00 часова.

Тимеа Хотић, дипломирала клавир на Музичкој академији у Сарајеву у класи проф. Милице Шнајдер – Хутерер и проф. Сање Лагумџије – Хаџић, а специјализацију завршила на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Рите Кинке.
Похађала већи број мајсторских радионица код познатих умјетника као што су Рита Кинка, Соња Антунић, Наташа Вељковић, Арбо Валдма и др.На Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци ради од њеног оснивања 1998. године као умјетнички сарадник, затим добија доцентуру на Катедри за камерну музику, а 2017. постаје редовни професор на истој катедри. До 2019. била је шеф Катедре за камерну музику.

До 1991. је стални члан Бањалучког камерног оркестра под руководством диригента проф. Јулија Марића, а сарадњу са оркестрима наставља у Бањалучкој фихармонији и оркестру бањалучке Академије.

Дуготрајну сарадњу остварује са кларинетистом Николом Срдићем (Нови Сад), а од 2008. формира дуо са обоисткињом Вероником Антуновић – Марић (Нови Сад) који је одсвирао низ концерата у пројекту „Јединство разноликости“, а њихова сарадња се проширује  на трио са флаутисткињом Ксенијом Мијатовић (Нови Сад).

Године 2016. у оквиру манифестације „Дани Владе С. Милошевића“ учествује на пројекту под називом „Партитуре из паучине“, гдје са кларинетистом Дејаном Тркуљом изводи и снима дјела овог познатог босанскохерцеговачког композитора и етномузиколога.

Године 2017. држи мастер клас на Conservatorio „Giuseppe Tartini“ Trieste (пројекат ERASMUS+), гдје сарађује са обоистом Pietro Millela и фаготистом Sergio Lazzeri – концерт трија, Aula Magna, Conservatorio „Giuseppe Tartini“.  Исте године свирају и у Бошњачком институту у Сарајеву на свечаном концерту који је обиљежио успјешну сарадњу наставника и студената Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, Музичке академије у Сарајеву и Conservatorio „Giuseppe Tartini“ из Трста.

Јасна Граховац рођена је у Новом Саду. Нижу и Средњу музичку школу „Исидор Бајић“ завршила је у класи проф. Љиљане Сегеди. Основне студије уписала је 2006. године на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Кемени Јаноша ( Мађарска). Године 2010. завршила је основне и уписала мастер студије на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Владимира Пушкаша. Добитник је бројних награда на међународним и републичким такмичењима.

Одржала је низ солистичких концерата у Србији. Као солиста и као члан оркестра „Исидор Бајић“ наступа у Wurtzburgu (Њемачка) у оквиру манифестације „DeutchSerbishe Musiktage“ (2006), а као прва обоа Симфонијског оркестра Академије уметности у Новом Саду наступа на отварању Новосадских музичких свечаности (2009). Ангажована је и као демонстратор на предмету Корепетиција током чега је одржала низ концерата са студентима у класи професора Весне Мишић Миликић, Владимира Огаркова и Зарифе Али-заде. Наступала је са бројним камерним и симфонијским оркестрима током којих је сарађивала са великим бројем диригената из земље и иностранства (Александар Којић, Тамара Петијевић,Чаба Зима, Мирослав Хомен, Станко Јовановић, Андреј Бурсаћ, Саша Николовски Ђумар, Gianmaria Griglio…). Године 2013. изабрана је за прву обоу Интернационалног оперског театра Филаделфије, када је у Италији одржана свјетска премијера опере „Camille Claudel“ под диригентском палицом Gianmaria Grigliа. Од 2009-2014. стални је члан Суботичке филхармоније на мјесту прве обое. Педагошко искуство стиче у оквиру едукације дјеце предшколског узраста у Музичкој школи „Исидор Бајић“, а затим ради као наставник у нижој и средњој музичкој школи у Суботици, гдје остварује изузетно запажене резултате у педагошком раду. Годину дана је волонтерски сарађивала са Институтом за експерименталну фонетику и патологију говора гдје је у сарадњи са логопедима организовала музичке радионице за дјецу са посебним потребама. У Бања Луци је сарађивала и са удружењем Дјеца свјетлости.

Од 2016. године као доцент  је запослена на Академији умјетности у Бањој Луци.

Програм:

 1.R.Schumann: Tri romanse za obou i klavir,op.9

 – Nicht schnell

 – Einfach, inning

– Nicht schnell

 2.D.Despić : Menuet

3.C.Saint-Saens: Sonata za obou i klavir,op.166

I Andantino

II Allegretto

III Molto allegro

 4.M.Ravel:Pavana pour une infante defunte

( Pavana za preminulu princezu)

 Балерина: Петра Тешић

Кореографија:  Ана Тешић

5.G.Daelli: Fantazija na Verdijeve teme iz „Rigoleta“

za obou i klavir

Share