Концерт Ђорђе Миловановић (виола) и Соња Бобрек Савић (клавир)

У Вијећници Банског двора 30. јануара (четвртак) у 19.00 часова биће одржан концерт Ђорђа Миловановића (виола) у клавирској пратњи Соње Бобрек Савић.

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора од 22. јануара (сриједа) од 10.00 часова.

 

Ђорђе Миловановић рођен је у Београду гдје је завршио основно и средње музичко образовање. Године 2012. године дипломирао је у класи проф. Љубомира Милановића на Факултету музичке уметности у Београду.
Током студија похађао је бројне мајсторске курсеве од којих издваја рад са професором Дејвидом Такеном (Guildhall School of music and drama, London) као и са професором Вилфредом Штреле (замјеник вође виола Берлинске филхармоније), а као члан квартета „Del Gesu“ похађа Интернационалну љетњу академију за камерну музику у Аустрији.  Након завршених основних студија у Београду школовање наставља у Есену (Њемачка) на мастер студијама за камерну музику у класи професора Андреаса Рајнера. Такође се приватно усавршава и код професора Вилијама Колмана (Universität Mozarteum Salzburg; члан квартета „Kuss“), Натан Брауде (вођа виола у оркестру „Gürzenich“ Келн).  Оркестарско искуство као вођа дионице виола је првобитно стицао у Филхармонији младих „Борислав Пашћан“ у Београду, те је био вођа у Омладинским оркестрима „Барток Кодаљи“ (Мађарска) и „Бандарт“(Шпанија). Током студија био је хонорарни члан Симфонијског оркестра РТС-а, док је периоду студирања у Њемачкој био члан великог броја оркестара (Mitwirkung bei Westfälische Kammerphilharmonie Gütersloh, Mitwirkung bei Kammerphilharmonie Rhein-Erft, Aushilfe bei Folkwang Kammerorchester Essen, Mitwirkung bei Klassische Philharmonie Bonn, Mitglied bei Neue Philharmonie München). Од 2019. године је вођа виола Симфонијског оркестра Мостар и камерног оркестра „Музикон“ у Београду.

Соња Бобрек Савић је рођена 1990. године у Бањалуци. Своје музичко образовање започела је у Музичкој школи “Владо Милошевић” у Бањaлуци у класи професора Сергеја Вјермеља. Основну и средњу музичку школу завршава у класи проф. Бранке Кузмановић.
У току школовања освојила је бројне награде. Године 2009. уписује Академију умјетности у Бањалуци, музички одсјек, катедра за клавир, у класи проф. Невене Поповић. Освојила је низ награда на међународним такмичењима у категорији клавирски дуо („Даворин Јенко“ у Београду 2010. године – трећа награда; „Бањалучки бијенале“ 2010. и 2012. године – прва награда; „Слобомир“ Бијељина 2011. године – прва награда).
У децембру 2010. године, у великој сали Коларчеве задужбине у Београду, уз пратњу оркестра Удружених академија умјетности из Бањалуке, Београда и Сарајева извела је “Концерт у ц-молу за два клавира и оркестар” Ј.С.Баха. Исти концерт је изведен у априлу 2011. године, у концертнојдворани Банског двора, у оквиру манифестације “Дани Владе С. Милошевића”.
Два пута је учествовала на фестивалу “Nei suoni dei luoghi” (Италија, 2011. и 2013. године). У децембру 2012. године уз пратњу гудачког оркестра АУБЛ је извела дјело за флауту, кларинет и гудачки оркестар уз пратњу клавира “Rapsodie negre“ Ф. Пуланка.
У децембру 2014. године уз пратњу Симфонијског оркестра АУБЛ, изводи Концерт ѕа клавир и оркестар К: 414 В. А. Моцарта, а исто дјело изводи на концертима у Бањалуци и Градишци у априлу 2015. године уз пратњу Бањалучке филхармоније. У јуну 2016. године уз пратњу Симфонијског оркестра АУБЛ изводи дјело „Метохијске скице“ Мирослава Штаткића, писано за кларинет, клавир и гудачки оркестар. Дипломирала је у јулу 2013. године на катедри за клавир музичког одсјека Академије умјетности у Бањлуци у класи професора мр Арсена Чаркића, а у истој класи je у октобру 2018. године завршила и мастер студије. Иза себе има велики број јавних наступа: као соло извођач, члан камерних састава, те као корепетитор. Соња Бобрек Савић је вишегодишњи стипендиста Фонда “Др Милан Јелић” и носилац златне плакете – признања за најбољег дипломираног студента Универзитета у Бањалуци за школску 2012/2013 годину.
2013. године је била запослена у Музичкој школи ”Владо Милошевић” као професор клавира, а од 2014. године ради као умјетнички сарадник – корепетитор на музичком одсјеку Академије умјетности у Бањалуци.

Share