Концерт дјечијег хора Српског пјевачког друштва „Јединство“

У Концертној дворани Банског двора 22. јуна 2015. године (понедјељак) у 20,00 часова одржаће се концерт дјечијег хора Српског пјевачког друштва „Јединство“ Бања Лука.
Диригент: Јасна Антонић

plakat

 

***

БИОГРАФИЈА ХОРА

Дјечији хор СПД „Јединство“ Бања Лука основан је 1995. године и веома брзо се изборио за своје мјесто на музичкој сцени Бањалуке и Републике Српске. Хор окупља око 40 дјеце школског узраста ширећи и развијајући традицију хорског пјевања. Несумњиво даје велики допринос у развоју музичке културе у граду и регији. У досадашњем раду хор је више пута био у прилици да се својим наступима у најбољем свјетлу представи бројној публици у граду и шире. Од 2000. године диригент хора је Јасна Антонић. Учесник је више културних манифестација у Бањој Луци и РС, међу којима се издваја фестивал „Хорски сусрети“ чији је организатор СПД Јединство, те учешће на концертима и другим културним манифестацијама у Бања Луци.

Поред наступа у свом граду хор је имао и запажене концерте у Сомбору 2010. године, у Лесковцу на фестивалу „Ледамус“ 2012. године, у „Андрићграду“ 2014. године – поводом обиљежавања стогодишњице избијања Првог свјетског рата.

Носилац је више златних плакета на такмичењима:

У Шабцу на 35. и 43. међународном фестивалу дјечијих хорова 2003. и 2011. године.

На фестивалу „Мајске музичке свечаности“ у Бијељини 2005, 2007 и 2010. године, а 2011. године носилац је и специјалне награде стручног жирија.

Под покровитељством Министарства просвјете и културе хор је снимио  CD на којем се налази дјечија химна Републике Српске „Сви смо ми Република Српска“.

На репертоару хора налазе се дјела духовне и свјетовне музике, домаћих и страних композитора као и цјелокупна литургија Светог Јована Златоустог, композитора С.С. Мокрањца, која се редовно изводи на богослужењима у Храму Свете Тројице у Бањој Луци, и на својеврсан начин причињава радост и дјеци и диригенту.

Ове године хор обиљежава 20 година постојања, те се концерт посвјећује овом јубилеју.

***

Биографија диригента

Јасна Антонић рођена је у Бањој Луци 1963. године. Ради као наставник музичке културе у Основној школи Борисав Станковић. Са хором ове школе освојила је више награда на Републичким такмичењима основних школа, од којих издвајамо двије сребрне медаље (1996, 1997), три златне медаље (1998, 1999, 2000), а 2003. и специјалну награду жирија.

Осим бројних признања и похвалних критика које је добила за свој рад, низали су се бројни успјешни концерти и гостовања.

На приједлог Републичког педагошког завода, 2001. и 2014. године учествовала је у тиму који је радио на усавршавању и модернизацији наставних планова за основну школе.

Члан је мјешовитог хора СПД Јединство од 1993. године од којих такође добила више признања. Са овим хором учествовала је на многобројним концертима фестивалског и такмичарског карактера у РС, Србији, Италији, Грчкој, Словачкој, Кипру, Малти, Мађарској, Аустрији, Русији, Њемачкој, као и на хорским олимпијадама у Аустрији и Њемачкој. У својој диригентској каријери освојила је 10 златних медаља и двије сребрне.

 ***

Програм

 1. Оче наш – Вера Миланковић
 2. Литургија Св. Јована Златоустог – изводи – С. С. Мокрањац
 3. Молитва – Владимир Ђорђевић
 4. Вечерња молитва – руска духовна пјесма
 5. Осма руковет – С. С. Мокрањац
 6. У Будиму граду – Мокрањац
 7. Свита – Марко Тајчевић
 8. Јесен – Владо Милошевић
 9. Пастрмка – Франц Шуберт
 10. Скерцо и скерцино – Чичков
 11. Гвантанамера – кубанска народна пјесма
 12. Све док је твога благог ока – Исидор Бајић
 13. Ситан камен
 14. Заспо Јанко
 15. Густа магла – народне пјесме
 16. Што ми је мило ем драго
 17. Биљана платно белеше
 18. Давај ме – македонске народне пјесме

 

Share