Концерт ДЕЈАН ЈАНКОВИЋ (клавир)

У Концертној дворани Банског двора 11. марта (четвртак) 2021. Године у 20.00 часова биће одржан КОНЦЕРТ ДЕЈАН ЈАНКОВИЋ (клавир).

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора од уторка 2. марта, сваким даном осим недјељом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

Због тренутне епидемиолошке ситуације број мјеста у публици за овај програмски садржај је ограничен. Обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

 Дејан Јанковић  рођен je 1989. године у Мостару. Нижу и средњу музичку школу „Владо Милошевић“ у Бањој Луци завршио је 2008. године у класи проф. Биљане Јашић Радовановић. Дипломирао је 2012. године на Академији умјетности у Бањој Луци на одсјеку за клавир у класи проф. Невене Поповић као студент генерације, анаредне године завршио мастер студије клавира на Факултету музичке уметности у Београду у истој класи, са просјечном оцјеном 10.Докторске студије клавира уписао је 2013. године као првопласирани кандидат на пријемном испиту, и успјешно их завршио 2017. године, под менторством проф. др Владимира Цвијића на Факултету музичке уметности у Београду.

Усавршавао се на мајсторским курсевима код еминентних извођача и педагога, у области клавира и камерне музике: Хинко Хас (Hinko Haas), Наташа Вељковић, Данијел Блументал (Daniel Blumenthal), Александар Маџар, Менхетн гудачки квартет (Manhattan string quartet), Ву Хан (Wu Han)…

У школској 2013/2014. години био је ангажован је као професор клавира у Музичкој школи Владо С. Милошевић у Бањој Луци. Од академске 2014/2015. године запослен је на катедри за клавир на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци у звању доцента.

Добитник је првих и специјалних награда на бројним такмичењима у земљи и иностранству, од којих се посебно издвајају сљедеће награде:

 • Прва награда и лауреат у најстаријој категорији Међународног такмичења Даворин Јенко у Београду (2014)
 • Прва награда и лауреат у најстаријој категорији Међународног такмичења Бањалучки бијенале (2012, 2010),
 • Трећа награда на Међународном пијанистичком конкурсу „Ф. Шопен“ у Риму (2011)
 • Прва награда на Европском музичком такмичењу у Торину (2010)
 • Прва награда и лауреат у најстаријој категорији Међународногтакмичења посвећеног стваралаштву Ф. Шопена у Тузли (2010)
 • Прва награда на Пролећној променади младих пијаниста у Београду (2009)

Финалиста је и Међународног такмичења у Улму – Њемачка у оквиру Дунавског фестивала (2014), гдје одлази као представник Факултета музичке уметности у Београду. Награђен је из Фонда Катарина Аћимовић у академској 2012/2013. години на Факултету музичке уметности. Добитник je и више првих и специјалних награда на Такмичењима музичких школа Републике Српске у периоду 2004-2008.

Активно се бавио и камерном музиком те добио више награда у оквиру клавирског дуа и клавирског трија:

 • Прва награда и лауреат на Међународном такмичењу„Жене у музици“ у Крагујевцу (2012) – клавирски трио
 • Прва награда и лауреат на Међународном такмичењу Даворин Јенко у Београду (2010, 2007) – клавирски трио
 • Прва награда на Међународном такмичењу младих талената у Вал Тидонеу (Val Tidone) (2006) – клавирски трио
 • Прва награда на Међународном такмичењу у Трстенику (2006) – клавирски дуо
 • Трећа награда на Међународном такмичењу Петар Коњовић у Београду (2005) – клавирски трио

Град Бања Лука му 2013. године додјељује награду “Бања Лука – младима”, као посебан вид признања за остварене резултате у области културе и умјетности.

Одржао је скоро четрдесет солистичких концерата и исто толико камерних реситала, и остварио бројне наступе широм Босне и Херцеговине (КЦ Бански двор у Бањој Луци, Велика дворана Дома оружаних снага и Бошњачки институту Сарајеву, Међународна галерија портрета у Тузли…) и Србије (Велика дворана и Музичка галерија Коларчеве задужбине, Галерија САНУ, Гварнеријус, Галерија Артгет КЦ Београд, Галерија Прогрес, Велика дворана СКЦ, УК Пароброд, КЦ Чукарица у Београду, Сала Крагујевачке гимназије, Новосадска синагога, Концертна сала Нишког симфонијског оркестра…). Наступао је и у Хрватској (Загреб, Пула, Липик), Словенији (Љубљана, Ново место), Италији, Белгији (Амбасада БиХ ), Шпанији (Национално позориште Барселона), Француској (Културни центар Србије у Паризу).

Свирао је више пута као солиста са оркестром Академије умјетности у Бањој Луци изводећи дјела Ф. Менделсона, Ф. Листа и К. Сен-Санса (серија дидактичких концерата широм Републике Српске). Са Бањалучком филхармонијом премијерно је извео „Српско коло“ за клавир и гудачки оркестар нашег истакнутог композитора Александра Вујића на свечаном Новогодишњем концерту Бањалучке филхармоније у јануару 2011. године. Са Нишким симфонијским оркестром наступио је на премијерном концерту у јануару 2013. године гдје је извео Бетовенов пети клавирски концерт. Сарађивао је са диригентима Даринком Матић Маровић, Александром С. Вујићем и Бранком Радошевић Митровић.

Учествовао је на бројним музичким фестивалима у земљи и иностранству: Дани Владе С. Милошевића у Бањој Луци, Пролећни фестивал камерне музике у Београду, А-фест у Новом Саду, Мајске музичке свечаности у Сарајеву, Nei suoni dei luoghi у градовима Сјеверне Италије, Armonie in corte – Удине, Sarajevo chamber music festival, Тисин цвет у Војводини.

ПРОГРАМ КОНЦЕРТА

 

 • С. Рахмањинов: Етида слика оп 39, бр. 2 а мол

                              Етида слика оп 39, бр. 9 Де дур

 • С. Прокофјев: Клавирска свита „Ромео и Јулија“ оп. 75:

Народни плес

Сцена (Буђење улице)

Менует (Долазак гостију)

Млада Јулија

Маске

Монтеки и Капулети

Отац Лоренцо

Меркуцио

Плес дjевојака с љиљанима

Растанак

 • А. Скрјабин:Прелид и ноктурно за лијеву руку оп. 9
 • А. Вујић: „Српско коло“

 

 

Share