Концерт Деана Симић – флаута

У Концертној дворани Банског двора 05. новембра 2018. године (понедјељак) у 20.00 часова одржаће се концерт Деане Симић – флаута, добитника награде ПЛАКЕТА БАНСКОГ ДВОРА за 2017/2018. годину. Ријеч је о новоустановљеној награди која је успостављена у циљу промовисања и афирмације младих и талентованих умјетника Бањалуке и Републике Српске, а која ће се сваке године додјељивати најбољим студентима завршних година Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.
Класа проф. Соња Чуле
Клавирска пратња: Жељка Јованић
Улаз на концерт је слободан.

 

Деана Симић рођена је 1996. године у Бањој Луци. Од почетка музичког образовања се школује у МШ „Владо Милошевић“ у Бањој Луци, гдје је завршила нижу и средњу Музичку школу, на одсјеку за флауту у класи професорице Сунчице Лончар. Даље наставља Музичку академију, такође на одсјеку за флауту, гдје је дипломирала у класи проф. Соње Чуле, у чијој је класи сада на мастер студијама.

Учествовала је као солиста, члан оркестра и камерних састава на многим концертима. Одлуком међународног жирија изабрана је да 2018. представи Академију умјетности Универзитета у Бањој Луци на фестивалу „Nei Suoni Dei Luoghi 2018.“ у Италији. Добила је награду Банског двора за најбољег студента 2018. године, али такође се издваја и награда удружења „Асоцијација композитора-музичких стваралаца“ 2017. Велики број награда је освојила и у дисциплини флаута соло, али и камерни ансамбли, гдје је на предмету камерна музика од почетка свог студирања у класи проф. Биљане Јашић-Радовановић.

Од 2014. године је активан члан квартета флаута „Флутете“. Трећу годину заредом је стипендиста фонда др „Милан Јелић“. Од награда издвајају се интернационална такмичења у Србији као што су „Даворин Јенко“ (Београд), „Donne in musica“ (Крагујевац), међународни сусрет флаутиста „Тахир Куленовић“ (Ваљево), затим такмичење „Val Tidone“ у Италији, „Art in Veles“ у Македонији и Интернационални омладински музички фестивал у Братислави.

 

Жељка Јованић, је завршила теоретски и клавирски одсјек у Средњој музичкој школи „Мокрањац „ у Београду у класи професорке Жељке Воркапић. У средњој школи је била ђак генерације и најбољи дипломац на одсјеку за клавир. Дипломирала је и магистрирала у класи професорке Невене Поповић на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци са највишом оцјеном. Током школовања учествовала је на многим такмичењима, концертима, семинарима  и културним манифестацијама. Наступала је у Музичкој галерији Коларчеве задужбине, атријуму Народног музеја у Београду, сали Руског дома, сали Београдске филхармоније, сали „Мокрањац“, Банском двору – Културном центру у Бањој Луци, сали Културног центра у Градишци, Културном центру у Београду, Дому војске Југославије, Музичкој академији у Сарајеву..

Наступала је као солиста са оркестром ВЈ „Станислав Бинички“. Усавршавала се на мајсторским курсевима код професора Александра Шандорова, Консантина Богина, Наташе Вељковић, Арбо Валдме. Као члан клавирског дуа са Сњежаном Поповић Вулета је одржала низ цјеловечерњих концерата, а посебно су запажени наступи на фестивалима „Сарајевска зима“, „Дани Владе С.Милошевића“, „Арт окупација“. Нека од њихових извођења су снимљена за Радио – телевизију Републике Српске. Тренутно ради на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци као виши умјетнички сарадник – корепетитор на катедри загудаче и  дуваче.

Share