Концерт Данијеле Газдић, хармоника и Клаудије Кркотић, сопран – „Вече шпанске музике“

У Концертној дворани Банског двора 19.06.2012. године (уторак) у 20,о0 часова одржаће се концерт под називом „Вече шпанске музике“ у извођење Данијеле Газдић, хармоника и Клаудије Кркотић, сопран.

 

 БИОГРАФИЈЕ

***

mr Danijela Gazdić, vanredni profesor

Danijela  Gazdić (1973) osnovne studije završila je na Kijevskom državnom konzervatorijumu “Petar Iljič Čajkovski“ 1995. godine u klasi prof. V.V. Besfaljmiljnova, a magistrirala je na Nacionalnoj muzičkoj akademiji Ukrajine u Kijevu 1997. godine u klasi akademika N.A. Davidova.

Danijela 1998. godine započinje rad na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu kada se i osniva Odsjek za harmoniku. Od početka rada na Akademiji imala je niz zapaženih pedagoških rezultata. Studenti iz njene klase osvojili su niz specijalnih, prvih, drugih i trećih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima i festivalima (Republika Srpska i Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Mađarska, Grčka, Italija, Ukrajina, Austrija).

Pored pedagoške, Danijela se bavi i koncertnom djelatnošću. Održala je solističke koncerte u Njemačkoj, Ukrajini, Srbiji, te u niz gradova Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, kao i zapažene koncertne nastupe u saradnji sa umjetnicima kako u oblasti muzike tako i u drugim oblastima scenskog stvaralaštva. Uspješno sarađuje sa “Forum teatrom“ iz Istočnog Sarajeva gdje je radila na projektima dokumentarnog filma “Kapija Romanije“ i poetske monodrame na stihove Velje Miloševića “Veče vinske poezije“ za koje je osmislila i izvodi muziku.

Učestvovala je u radu mnogobrojnih domaćih i međunarodnih žirija u BiH (Banja Luka, Istočno Sarajevo, Sarajevo, Livno, Goražde, Gračanica), Srbija (Beograd, Smederevo, Kragujevac i Lazarevac), Grča (Paralija) i Kina (Šangaj). Recenzent je stručne literature za harmoniku i saradnik u više komisija pri Ministarstvu prosvete i kulture  Republike Srpske. Obavljala je funkciju  Šefa odsjeka za harmoniku (od 2000 do 2011 god.) kao i funkciju  Prodekana za naučno-istraživački i umjetnički rad (od 2005 do 2007 god.) na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu. Pedagoški i umjetnički rad i aktivnosti na širenju muzičke kulture i duhovnosti nagrađen je sa više Plaketa od strane Muzičke akademije, te je nagrađena i Plaketom za najuspješniju ženu u Istočnom Sarajevu u 2006. godini.

***

Klaudija Krkotić, sopran

Rođena 1982. godine.
Srednju Muzičku školu „Vasa Pavić“ završila u Podgorici, odsjek za solo pjevanje u klasi velike ruske umjetnice Larise Dašić Simović i teoretski odsjek. Za vrijeme srednje škole nastupala je na velikom broju koncerata i osvajala nagrade na Republičkim takmičenjima. Od 1999 – 2002 godine dobitnica je prvih nagrada na Republičkim takmečenjima.  Muzičku akademiju u Istočnom Sarajevu upisuje 2002. godine odsjek solo pjevanje u klasi istaknute primadone Radmile Bakočević, red. prof. Za vrijeme studija bilježi velike rezultate na našim i međunarodnim takmičenjima kao i veliki broj nastupa i koncerata kako kod nas tako i u inostranstvu.

Najznačajnije nagrade:  7. takmičenje solo pjevača „Nikola Cvejić“ – Ruma 2004 godine, Specijalna nagrada; 11. „Prolećni festival kamerne muzike“ – Subotica 2004. godine, Prva nagrada i Specijalna nagrada; „Ćita de Kastelfidardo“ – Italija 2004 godine, Treća nagrada; 8. „takmičenje učenika i studenata u Federaciji“ BiH – Tuzla 2005 godine, Specijalna nagrada; 9. takmičenje solo pjevača „Nikola Cvejić“ – Ruma 2006 godine, Prva nagrada i Specijalna nagrada; 9. „takmičenje učenika i studenata u Federaciji“ – Livno 2008 godine, Specijalna nagrada;

Klaudija Krkotić, 2006 godine diplomira na Muzičkoj akademiji u I. Sarajevu na odsjeku za solo pjevanje sa ocjenom deset (10) u klasi proslavljene primadone Radmile Bakočević, red. prof. Iste godine upisuje Postdiplomske studije takođe na Muzičkoj akademiji u I. Sarajevu kod istog profesora i magistrira 2008 godine sa ocjenom deset (10).

Najznačajniji koncerti:

Solistički koncert 2006 i 2008 godine – Srpska akademija nauka i umjetnosti u Beogradu. Božićni koncert 2008 godine u Sarajevskoj operi uz pratnju orkestra iz Bugarske pod dirigentskom palicom Emira Nuhanovića, solistima iz Bugarske Kaludi Kaludov i Violeta Vasileva, Novogodišnji koncert umjetnika I. Sarajeva i Banja Luke 2008 godine.Koncert u ambasadi Austrije 2006 godine i dr.

Solistički konceri:  Zenica, Bijeljina,  Prijepolje, Sarajevo, Mostar, Foča,Tuzla.

3 solistička koncerta u Jevrejskoj opštini u sklopu projekta Živa riječ, Živi ton u saradnji sa profesorom Davidom Kamhijem 2011. godine –Sarajevo;

Solistički koncert – Bar, Atelje Figura 2011. godine u Sarajevu, Crkva San Mikele Arkanđelo 2011. Godine – Italija; Humanitarni koncert Grizinjano di Zoko Italija, Koncert za stara i bolesna lica – Montegalda 2011. godine Italija;

Nastup kao solista sa crkvenim horom crkve Santa Đustina  u Crkvi Santa Đustina   2011. godine u Italiji.

U svojoj biografiji bilježi i veliki broj priznanja i zahvalnica od kojih su najznačajnije:

– Zahvalnica Opštine Montegalda – Zahvalnica asocijacije tj. udruženja Donne Vićentine – Zahvalnica Kaza di Ripozo Montegaldi u Italiji;

– Zahvalnica Crkve San Mikele Arkanđelo Montegaldela

PRIZNANJE Dekana Muzičke Akademije I. Sarajevo za „izuzetne rezultate na promovisanju Muzičke Akademije na domaćoj i međunarodnoj sceni“.

Sada je angažovana kao viši asistent na odsjeku za solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u I. Sarajevu.

Države u kojima bilježi solističke koncerte i nastupe su: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Italija, Hrvatska, Austrija, Njemačka, Slovačka.

***

Program koncerta:

F. A. Albert: La partida

Meksička narodna pjesma: Encantadora de Maria

Meksička narodna pjesma: La cale de la paloma

M. de Falja: Andaluza

M. de Falja: Asturijana

Meksička narodna pjesma: Mi sueno
Klaudija Krkotic, sopran
Danijela Gazdić, harmonika

 

V. Zolotarjov: Espanijada

I. Albeniz: Asturijas
Danijela Gazdić, harmonika

F. Obradors: Del cabelo mas sutil

M. de Falja: Nana

M. de Falja: Cancon

P. A. Markes: Lagrimas mias

F. Obradors: Elvito

A. Piazzola: Libertango
Klaudija Krkotic, sopran
Danijela Gazdić, harmonika

p

Share