Концерт чувеног руског виолончелисте  ДМИТРИЈА КОУЗОВА и реномираног гудачког оркестра КАМЕРАТА НОВИ САД

У Концертној дворани Банског двора 8. октобра (недјеља) 2023. године у 20.00 часова,завршница 6. Интернационалног музичког фестивала „ЈЕСЕЊА СОНАТА“ остављена је за још једно велико свјетско име  умјетничке музике. Чувени руски виолончелиста  ДМИТРИЈ КОУЗОВ одржаће концерт заједно са реномираним  гудачким оркестром КАМЕРАТА НОВИ САД.

Концерт ће бити одржан у оквиру програма 6. Интернационалног музичког фестивала „ЈЕСЕЊА СОНАТА“.

Улазнице за концерт моћи ће се купити од четвртка 21. септембра на билетарници Банског двора сваким даном осим викендом, у периоду од 12.00 до 18.00 часова по цијени од 7КМ.

ДМИТРИЈ КОУЗОВ (виолончело – Русија)                     

Један од најугледнијих виолончелиста данашњице ДМИТРИЈ КОУЗОВ  наступао је до сада широм свијета – са оркестрима, на рециталима, те са  различитим камерним ансамблима.  Дебитовао је 2005. године у чувеној концертној дворани  Alice Tully Hall под диригентском палицом маестра Рејмонда Лепарда. Као солиста наступао је са  Симфонијским оркестром из Санкт Петербурга, Државним академским симфонијским оркестром из Санкт Петербурга, Националним симфонијским оркестром Украјине, Јужночешком камерном филхармонијом и филхармонијским оркестрима Кејптауна и Јоханесбурга (Јужна Африка). Маестро Коузов је наступао на престижним мјестима као што су Линколн центар (Њујорк), Дворана Сао Пауло (Бразил), и на најважнијим мјестима у својој родној Русији, укључујући обје Филхармоније у Санкт Петербургу, концертне дворане конзерваторијума у Москви и Санкт Петербургу, те  Маринског театра. Појавио се као гостујуцћи умјетник на многим међународним фестивалима као што су „Kneisel Hall“ (САД), „Verbier, International Bach Festivals“ (Швајцарска), „Schlesvig-Holstein“ (Њемачка), „Seoul International“ (Јужна Кореја), „Janacek Mai“ (Чешка Република), фестивали „Умјетност Новембар” (Русија) i „Кијевске љетне музичке ноћи” (Украјина).

Сарађивао је са уметницима као што су Џошуа Бел, Јуриј Башмет, Кшиштоф Пендерецки, Иља Гринголц, Стефан Миленковицћ, Шмуел Ашкенази, Николас Ангелич, Јевгениј Судбин, квартети „Пацифика“ и „Јупитер“. Његови посебни програми обухватају комплетне циклусе Бетовенових и Брамсових соната са пијанистом Питером Лаулом и комплетне Бахове свите за виолончело.

У његовој богатој дискографији налазе се Шостаковичеви концерти са Државном симфонијом из Санкт Петербурга и концерт за виолончело Шона Хикија објављени за издавачку кућу Delos (2013), потом  концерти Џорџа Вокера са “Sinfonia Varsovia” и комплетан опус гамба соната К.Ф.Е. Баха које је снимио за Naksos, те сва Шумановова клавирска триа која је објавио за Onyx Classics.

КАМЕРАТА НОВИ САД израсла је из ансамбла који је први пут наступио 1988. године под називом КАМЕРАТА АКАДЕМИКА. Ријеч је о саставу који је дјеловао у оквиру Академије уметности Универзитета у Новом Саду и од самог почетка био синоним за професионалност и успјех у музицирању. У првој етапи свог деловања, под умјетничким руководством виолончелисте Иштвана Варге, важио је за један од најбољих ансамбала на простору бивше Југославије. Оркестар је редовно наступао у свим већим градовима региона и на фестивалима попут НОМУСА, БЕМУСА, Охридског лета, Међународне трибине композитора, у Будва Град-театру. Остварио је и успјешна гостовања у Њемачкој и Холандији, те велики број трајних радијских и телевизијских снимака. Овај оркестар је са успјехом деловао до краја 1999. године, када – због политичких околности у земљи – престаје да постоји.

                Крајем 2007. године, виолончелиста Марко Милетић одлучује да обнови рад овог ансамбла, са идејом да настави традицију коју је започео Иштван Варга. Оркестар чине најбољи млади музичари Академије уметности у Новом Саду – професори, асистенти, доценти и најталентованији студенти. На репертоару овог ансамбла увијек су веома захтевна дјела класичног репертоара, али и дјела савремених аутора, посебно домаћих.. Камерата на овај начин биљежи бројне успјехе и то наступајући с угледним солистима и диригентима као што су: Стефан Миленковић, Роман Симовић, Жерар Косе, Венди Ворнер, Иштван Варга, Филип Гринберг, Андреас Отензамер, Небојша Живковић, Симон Ламсма, Ксенија Јанковић и други.  Оркестар је одиграо веома битну улогу у кампањи Новог Сада за добијање титуле Европске Престонице Културе и био је изузетно активн у промоцији града кроз различите програме које је Фондација Нови Сад 2022 организовала. Управо зато је Камерата и постала званично градски камерни оркестар и понела и нов назив – КАМЕРАТА НОВИ САД.

      Камерата Нови Сад редовно наступа на фестивалу НЕО у Новом Саду, а наступала је и на фестивалима „Тартини 330“ у Трсту и Порторожу, „Октох“ у Крагујевцу, на НОМУС-у, СОМУС-у, на манифестацији „Град-Театар Будва“, на фестивалима „Конвивиум музикум“ у Крагујевцу, „Раванелијусу“ у Ћуприји, те многим другим репрезентативним музичким манифестацијама.

      О изврсности КАМЕРАТЕ НОВИ САД, поред одличних критика, понајбоље свејдоче ријечи знамените српске композиторке и академика, Исидоре Жебељан: „Поред велике музикалности и ентузијазма, оно што овај оркестар издваја и сврстава у сасвим посебну категорију музичких састава је огромна љубав и преданост којом се музичари препуштају свирању и музици самој, а што је квалитет, који се и у размерама европски реномираних оркестара, данас не среће баш често“.

Умјетнички руководилац оркестра је виолончелиста Марко Милетић.

Share