Концерт Циклус пjесама DES KNABEN WUNDERHORN/ ДЕЧАКОВ ЧАРОБНИ композитора ГУСТАВА МАХЛЕРА

У Вијећници Банског двора 3. марта (понедјељак) 2023. године у 18.00 часова одржаће се концерт Циклус пjесама DES KNABEN WUNDERHORN/ ДЕЧАКОВ ЧАРОБНИ композитора ГУСТАВА МАХЛЕРА који ће извести Александра Ристић, мецосопран, Марко Милисављевић, бас-баритон и Ингрид Јанковић, клавир.

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора од понедјељка 6. марта, сваким радним даном осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

„Након дугогодишње успешне сарадње и у жељи да се поново представимо бањалучкој публици, шаљем Вам програм који би радо извели у концертној сали Банског двора. Циклус песама „DES KNABEN WUNDERHORN“  композитора Густава Махлера су настале на стихове народних немачких песама које су издате под истим називом. Збирка је састављена од љубавних, војних и дечијих песама а због своје комплексности се врло ретко изводи интегрално а представља један од најзначајнијих извора немачког фолклора. Ради бољег разумевања садржаја, за све наведене песме смо обезбедили преводе које би сами извођачи представили“.

АЛЕКСАНДРА РИСТИЋ, мецосопран – се соло реситалима представила бројној публици широм Србије и Европе. Наступала је у више наврата са Симфонијским оркестром  „Станислав Бинички” из Београда, Нишким симфонијским оркестром, гудачима Светог Ђорђа, оркестром Constantinus и Симфонијским Оркестром Факултета Уметности у Нишу, а остварила је и велики број концертних наступа са камерним саставима. Александра је учествовала у етно пројекту „Балкан 2000” композитора Александра Сање Илића, са којим је годинама успјешно сарађивала. На сценама Нишке и Београске Опере, Александра је остварила улогу Сантуце у Маскагнијевој опера „Кавалерија Рустикана”, Розалинде у „Слепом мишу” Јохана Штрауса и Розине у Росинијевом „Севиљском Берберину” и „Кармен” у истоименој опери Жоржа Бизеа. Од 2003. године чланица је триа АНИМА који је за кратко вријеме постигао велики успјех презентујући музику Српских композитора у земљи и иностранству.

Током 2019. године сарађивала је са ” Barefoot Operom ” у Лондону на едукацији и афирмацији младих оперских пјевача кроз мастерклас и воркшоп програме, као и на пројекту сценског извођења опере „Севиљски Берберин“ на вишемесечној турнеји ансамбла по Великој Британији.

 Алекандра Ристић је редовни професор на Катедри за соло певање Факултета уметности у Нишу.

МАРКО МИЛИСАВЉЕВИЋ, бас – баритон, завршио је мастер академске студије на Факултету уметности у Нишу у класи проф. мр Александре Ристић као студент генерације. Током школовања учествовао је на многим фестивалима и такмичењма на којима је освојио бројне награде. Поред наступа на такмичењима има и веома богату биографију концертних активности. Наступао је и сарађивао са многим диригентима из земље и иностранства: Милена Ињац, Зоран Станисављевић, Сузана Костић, Ивана Мировић, Дејан Савић, Лука Теста (Италија), Басем Акики (Либан – Пољска), Фернандо Хил Естрада (Еквадор), Кшиштоф Шиђиш (Пољска) и многи други. Учествовао је и на мајсторским курсевима Људмиле Грос, као и светски уваженог тенора Зорана Тодоровића. Члан је и солиста Академског хора СКЦ – а у Нишу са којим је наступао у Србији, Бугарској, Босни и Херцеговини, Македонији, Словачкој, Аустрији, Пољској, Француској, Словенији. Посебно се истиче наступ са чувеним светским тенором Робертом Алањом у Вроцлаву (Пољска), 2016. године. Тумачио је насловну улогу др Фалкеа из Штраусове оперете „Слепи миш“ у Народном позоришту у Нишу као и улогу Дон Базилија из Росинијеве опере „Севиљски берберин“ у Народном позоришту у Нишу. Учествовао је и у мјузиклу „Цигани лете у небо”. Од 2019. Марко Милисављевић је  запослен на Факултету уметности у Нишу на катедри за соло пјевање у звању сарадника у настави.

ИНГРИД ЈАНКОВИЋ доцент –  Дипломирала је на ФМУ у Београду, у класи проф. Зорице Димитријевић- Стошић, одсјек – клавир. Од 2005.године ради на Факултету уметности у звању Стручног сардника, затим Уметничког сарадника на Катедри за Соло певање. Од 2011.године је чланица трија АНИМА, који се са великим успјехом представља широм Србије као и у Мађарској ,Чешкој, Француској, Италији, Грчкој, Републици Српској  промовишући музику како српских, тако и свјетских композитора. Овај ансамбл је наступао на разним фестивалима као што су НИМУС, ФИМУ (Француска), Фестивал класичне музике на Кефалонији (Грчка).  На свом репертоару трио има оригиналне композиције свјетских и домаћих аутора свих епоха, али особеност овог ансамбла је промоција српске музике од традиционалне у новим аранжманима до савремене. Многи савремени композитори су посветили своја дјела овом саставу међу којима су: Драган Томић, Миодраг Миладиновић, Вера Станојевић (САД), Брајан Мартинез (Шпанија). Овај ансамбл остварио је трајне снимке за РТС, Радио Београд 202, Радио Ниш. Међу аудио издањима  посебно мјесто заузима  ЦД издање под  називом Медаљони плус, на коме су овјековечене композиције нашег еминентног професора Константина Бабића, за чија извођења су трију Анима припала ауторска права. Дјела Консантина Бабића као и композиције разних француских композитора у извођењу овог ансамбла нашле су се и на 2 ЦД-а Музике класике. Доказ преданом раду је и 2018.године добијена Плакета, као високо признање Факултета уметности из Ниша, за континуирану афирмацију Факултета уметности, Универзитета и Града Ниша.

Свој допринос дала је наступајући и са другим камерним ансамблима: клавирским дуом LEGGIERO, триом ВАРАХИЛО, дуом DUE VOCI.

2021.године уписује докторске студије на Академији умјетности у Бањој Луци у Републици Српској на Катедри за Камерну музику у класи проф.Тимее Хотић.

Од 2019. године  је доцент на Факултету уметности у Нишу на Катедри за Камерну музику.

Share