КОНЦЕРТ БРАЋА ТЕОФИЛОВИЋ & МАТИЈА ДЕДИЋ

У Концертној дворани Банског двора 17.новембра (четвртак) 2022. године у 20.00 часова  одржаће се  Концерт БРАЋA ТЕОФИЛОВИЋ & МАТИЈA ДЕДИЋ.

Улазнице за концерт по цијени од 10 КМ моћи ће се купити од петка 4. новембра на билетарници Банског двора сваким даном осим викендом, у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

БРАЋА (РАТКО И РАДИША) ТЕОФИЛОВИЋ су јединствени извођачи древне српске и балканске вокалне музике. Музика Теофиловића сажима вијекове традиционалног музичког насљеђа и евоцира дух цјелокупног региона.

Многе од пјесама које Ратко и Радиша изводе биле су скривене дубоко у колективном памћењу народа, многе друге пјесме сасвим заборављене или сачуване само у фрагментима. Теофиловићи су трагали за њима, проналазили их и враћали у живот, дарујући им поново изворна значења и емоције, али обогаћене високо индивидуализованим умјетничким приступом и савременим утицајима. Аранжмани и интерпретације одишу дубоким поштовањем не само према прошлости, већ и садашњости и, наравно, будућности и никога, заиста никога, не остављају равнодушним.

“Гласови столећа”, “умјетничке иконе”, “умјетнички врхунац читавог фестивала” само су неки од наслова и утисака међународних новинара и организатора њихових концерата.

МАТИЈА  ДЕДИЋ један је од најпознатијих хрватских џез музичара млађе генерације. Клавир је почео учити са пет година. Будући да је одрастао у музичкој породици, уз мајку пјевачицу Габи Новак и оца кантаутора Арсена Дедића, од малена је био изложен утицајима разних музичких жанрова. Рано је открио џез спознавши велике могућности апстрактног и личног погледа на музику.

Дипломирао је  на  Џез одсјеку музичке академије у Грацу код проф. Haralda Neuwirtha, приватно је похађао часове код Jamesa Taylora, Hala Galpera и Billa Dobinsa.

Након повратка свирао је у саставима, Тамаре Обровац и Ладислава Фидрија, те као гост уз “Zagreb Jazz Portrait”, а од самог је оснивања члан „Boilers Quarteta“. Упоредо води властите саставе. Године 1988. утемељио је свој први трио с музичарима из састава Тамаре Обровац: контрабасистом Жигом Голобом и бубњаром Круном Левачићем. Током година у његову су трију свирали и други познати хрватски џез музичари. Сарађивао је с познатим џез музичарима попут Бошка Петровића, трија “Black Coffee”, “Quarteta Sensitive, ensitive”,  Дарка Јурковића, Alvina Queena, Martina Drewa, Rona Ringwooda, Marka Murphyja, Patrizie Conte, Davida Gazarova, Giannija Bassa, Milesa Griffitha, Jean-Louisa Rassinfossea, Ance Parghel, Tommyja Emanuela и Ignacia Berroe.

Осим с водећим џез музичарима повремено свира и с најпознатијим хрватским музичарима других жанрова попут Массима, Гиббонија, Оливера Драгојевића, Габи Новак, Арсена Дедића, Лидије Бајук, Иване Хусар, Маје Вучић, Марка Крижана…Наступао је у Италији, Словенији, Њемачкој, Словачкој, Великој Британији, Бразилу, Белгији, Турској, Шпанији, Аустрији, Француској, Данској, Шведској, Швицарској, Мађарској и Грчкој.

Компонује  за телевизију и позориште. Добитник је награде Хрватског друштва композитора као најбољег џез композитора, те је вишеструки добитник награда “Статус” за најбољег џез пијанисту и “Порин” за најбоље џез албуме. Године 2002. био је финалиста такмичења младих џез пијаниста на престижном Montreux Jazz Festivalu. Објавио је четири албума са саставима “Boilers Quartet”, “Boilers All Stars” и “Boilers Big Band”.Са Арсеном Дедићем и Габи Новак, свира обраде композиција свога оца Арсена Дедића. Године 2006. с белгијским контрабасистом Jean-Louis Rassinfosseom и чешким бубњаром Marekom Patrmanom снимио је албум“Visiting Bruxeless”. На албуму “Life of Flowers”,  на којем се поновно представља свестраним музичаром свирајући с музичарима разних стилова, уз њихове и властите изводи и композиције Доре Пејачевић.

Share