Изложба СВЕ ЈЕ БИЛО МУЗИКА  поводом 50 година пјевачког и три деценије педагошког рада примадоне РАДМИЛЕ СМИЉАНИЋ

У Великом изложбеном салону Банског двора 16. новембра (сриједа) у 19.00 часова одржаће се свечано отварање изложбе СВЕ ЈЕ БИЛО МУЗИКА  поводом 50 година пјевачког и три деценије педагошког рада примадоне РАДМИЛЕ СМИЉАНИЋ. 

Изложба се организује у  сарадњи са Музејом Народног позоришта у Београду.

У оквиру изложбе „Све било је музика” представљен је успјешан умјетнички живот Радмиле Смиљанић, примадоне и педагога. Ауторка поставке Драгица Гаћеша обухватила је значајне стваралачке моменте и драге успомене сопрана Радмиле Смиљанић, обиљежавајући 50 година њеног пјевачког и три деценије педагошког рада. Публика ће имати прилику да види бројне фотографије, програме, плакете и награде велике умјетнице.

Изложене фотографије обухватају период од најранијег дјетињства Смиљанићеве у Бањалуци, одрастања током рата, школовања у Београду и Сарајеву, љубави и брака са Браниславом Мијаиловићем, говоре и о њиховом сину Николи, оперском пјевачу и професору. Поставка вјерно свједочи о великој оперској каријери Радмиле Смиљанић и њеном професорском раду на Музичкој академији у Сарајеву, у Републици Српској у њеној родној Бањалуци и у Бјељини, на Факултету музичке уметности у Београду и Академији лепих уметности.

На њеном репертоару били су Верди, Чајковски, Брамс, Корсаков, Глинка, Моцарт, Сметана, Пучини, Маскањи, Росини, а моћан глас отвoрио јој је врата значајних оперских кућа у свијету од Модене, Барселоне, Линца, Трста, Одесе,Таљина, Рима, Беча, Прага, Солуна, Брна, Мајнца…па до Сијетла гдје је наступила у „Пиковој дами” са Регином Ресник, „Балу под маскама” са Ђорђом Занканаром. Партнери су јој били Пласидо Доминго, Марио дел Монако, Хозе Карерас, Ђузепе ди Стефано и многи други.

Дездемону у „Отелу” пјевала је са „највећим Отелом свих времена” Маријом дел Монаком.

Иако се дружила са Лучаном Паваротијем околности их нису спојили на сцени. Зато је њен син Никола Мијаиловић послије побједе на Паваротијевом такмичењу у Филаделфији, имао част да пјева са њим у „Боемима”. Једна од фотографија са изложбе свједочи да је Радмилиним наступом са хором и оркестром РТС-а у Мадриду, шпанска краљица Софија била одушевљена и објективом је овјековечен тренутак када је пришла да јој честита.

Радмила Смиљанић добитница је награде за најбољу интерпретацију Марженке у „Проданој невести” и награде и медаље за најбољу интерпретацију дјела чешког композитора Леоша Јаначека, на Прашком пролећу. Добила је и Златну плочу „Југодиска” у Сава центру у Београду, поводом прославе 35 година умјетничког рада, а Златни печат Народног позоришта 2019. године.

Ипак њено највеће признање је публика која и данас памти њене најбоље улоге, али и то што је као посвећена мајка током стасавања сина Николе Мијаиловића, допринела и личним примјером, да он пожели и на крају успије да у свијету опере оствари запажену каријеру баритона и ван граница наше земље.

Share