Концерт БРАЋА ТЕОФИЛОВИЋ

У Концертној дворани Банског двора 18. фебруара (четвртак) 2021. године у 20.00 часова одржаће се концерт познатог двојца и чувара етно стихова Браћа Теофиловић. Гост на концерту ће бити угледни акордеониста Бобан Бјелић.

Улазнице за концерт могу се купити на билетарници Банског двора од понедјељка, 8. фебруара сваким даном осим недјељом, у периоду од 12.00 до 18.00 часова, по цијени од 7 КМ.

Број мјеста у публици је ограничен, а обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

Браћа (Ратко и Радиша) Теофиловић су јединствени извођачи древне српске и балканске вокалне музике. Музика Теофиловића сажима вијекове традиционалног музичког насљеђа и евоцира дух цјелокупног региона.

Многе од пјесама које Ратко и Радиша изводе биле су скривене дубоко у колективном памћењу народа, многе друге пјесме сасвим заборављене или сачуване само у фрагментима. Теофиловићи су трагали за њима, проналазили их и враћали у живот, дарујући им поново изворна значења и емоције, али обогаћене високо индивидуализованим умјетничким приступом и савременим утицајима. Аранжмани и интерпретације одишу дубоким поштовањем не само према прошлости, већ и садашњости и, наравно, будућности и никога, заиста никога, не остављају равнодушним.

“Гласови столећа”, “умјетничке иконе”, “умјетнички врхунац читавог фестивала” само су неки од наслова и утисака међународних новинара и организатора њихових концерата.

 

БОБАН БЈЕЛИЋ рођен је у Чачку гдје је стекао основно музичко образовање. Завршио је Средњу музичку школу „Станковић“ у класи професорке Војке Вуковић Терзић. Дипломирао је и магистрирао студије хармонике на Руској Академији музике “ Gnjesinih ” у Москви, у класи проф. Фридриха Липса (1992). На истој академији дипломирао је оперско-симфонијско дириговање у класи проф. Павела Ландоа (1995).

Добитник је стипендије за младе уметнике Фондације “Иво Погорелић”. Победник је Савезног такмичења ученика и студената музике Југославије (прва-специјална награда) и Лауреат интернационалног такмичења за хармонику “ Grand Prix de l’Accordion ” у Француској.

Као солиста и камерни музичар концертирао је у Србији, Црној Гори, Хрватској, Словенији, Македонији, Босни и Херцеговини, Француској, Белгији, Русији, Литванији, Италији, Њемачкој, Холандији, Енглеској и Латинској Америци. У ансамблу са познатим француским пијанистом Францоис Рене Дуцхабле наступа широм Европе.

 

 

Share