Концерт БОЈАНА ЗУЛФИКАРПАШИЋА И ВАСИЛА ХАЏИМАНОВА

У Концертној дворани Банског двора 23. новембра 2019. године (субота) у 20.00 часова у оквиру другог фестивала џез музике INTIME JAZZ FEST, одржаће се концерт БОЈАНА ЗУЛФИКАРПАШИЋА И ВАСИЛА ХАЏИМАНОВА.

Улазнице за концерт могу се купити од 07. новембра на билетарници Банског двора од у периоду од 10.00 до 18.00 часова, по цијени од 10КМ.

 

 

БОЈАН ЗУЛФИКАРПАШИЋ, музичар, клавириста, композитор, аранжер и продуцент, рођен је 1968. године у Београду. Бојан има двојно држављанство – српско и француско, а живи између Париза, Амстердама и Београда, најчешће у Француској. Влада српским, француским и енглеским језиком.  Након завршене музичке школе „Стеван Мокрањац” у Београду  1986. године постаје стипендиста америчке школе „Blue Lake Fine Arts Camp” у Мичигену.

Само годину касније 1987. наступао је као клавириста Биг-бенда РТБ-а, под диригентском палицом Звонимиром Скерлом, а у наредним годинама освојио је бројне домаће и међународне награде и признања, међу којима су: најбољи југословенски млади џез музичар (загребачки Jazz Fair, 1989. године), прва награда за солисту на паришком конкурсу „La Défense” (1990. године) и прва награда за композицију на истом конкурсу (1992. године), награда „Django Reinhardt” за најбољег џез музичара Француске (2002. године), а додијељена му је и титула „Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres“ од стране француске владе.

Награду за најбољег европског џез умјетника „European Jazz Prize“ освојио је 2005. године, а награду „Victoires du Jazz“ добио је два пута – 2007. године за најбољи џез албум у Француској (Xenophonia), те 2013. године за умјетника године (Soul Shelter). За тридесет година свог професионалног искуства одржао је више од двије хиљаде концерата на разним свјетским сценама, на бројним умјетничким пројектима и са различитим музичарима свијета. Његов опус броји више од тридесет дискографских издања, од којих је десет самосталних, а о његовом умјетничком раду и успјеху свједочи више од 100.000 продатих самосталних ЦД издања, као и многобројне турнеје по читавој Европи, Америци и Азији.

ВАСИЛ ХАЏИМАНОВ рођен је у Београду, а класично музичко образовање почео је да стиче већ са пет година. Завршио је средњу музичку школу „Стеван Мокрањац“. Музичко школовање наставио је као стипендиста Беркли колеџа у Бостону, гдје је и дипломирао на одсјеку за клавир 1995. године. Током студија на Берклију, наступао је са групом „Свети“ са Марком Ђорђевићем и Батом Андоновим. Са Паскал Бокаровим афро-поп бендом, ишао је на турнеју по САД. У Њујорку је сарађивао са познатим музичарима попут Дејвида Гилмора и Крис Чика. У исто вријеме је радио у „Tomandandy“ студију као музички програмер. По повратку у Србију 1997. године, оснива Васил Хаџиманов бенд. Тада почиње његов рад на спајању етно музичке баштине Балкана и западњачких музичких поџанрова (џез, фанк, њорлд мусиц). Године 2001. објављен је први албум Васил Хаџиманов бенда. Хаџиманов сарађује и са другим бендовима, па је био и члан сљедећих састава: „Дарквуд Даб“, “Bace Quartet“ , Трио Свети и Васил Хаџиманов пиано трио. Свој први солистички концерт у каријери одржао је управо у Концертној дворани Банског двора у Бањалуци.

 

Share