Концерт Александра Тодоровић (сопран) и Дејан Јанковић (клавир)

У Концертној дворани Банског двора 23. марта (понедјељак) у 20:00 часова одржаће се концерт Александра Тодоровић (сопран) и Дејан Јанковић (клавир).

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети сваким даном, осим недјељом од 12. марта (четвртак) на билетарници Банског двора, у периоду од 10:00 до 18:00 часова.

 

Александра Тодоровић рођена је 1993. године у Бањалуци. Основну и средњу музицку школу „Владо Милошевић“ завршила је у Бањалуци на смјеровима виолина, виола и соло пјевање. Основни и мастер студиј на смјеру соло пјевање завршила је 2017. године у класи Мартине Гојчете Силић на Музичкој академији у Загребу. Годину мастер студија провела је у Аустрији захваљујући програму размјене студената на Музичкој академији у Грацу у класама Елене Панкратове и Hermine Haselböck Littasy. Ту је са главном улогом Фенимор у опери „ Сребрно језеро“ композитора Курт Вајла завршила свој мастер студиј.

У току студија била је добитница бројних награда на међународним такмичењима у Босни и Херцеговини, Србији, Хрватској и Аустрији. Посљедње награде које је добила биле су „Donicetijeva“ и „Grejs Bambri“ награда у финалу такмичења „Grandi Voci 2019“ у Салзбургу. Наступила је као солиста на бројним концертима у част Милки Трнини. Често је изводила дјела композитора и диригента Зорана Новачића који је инспирисан њеним гласом написао ораториј „Магнификат“ за соло сопран, алт и хор. Овај ораториј је праизвела у Загребу и Бечу. Добитница је стипендија „Милан Јелић“, Ротари Клуба Загреб, „rescendo Summer Institut“ љетне школе у Мађарској, Барокне љетне школе у Вараждину, Америчке љетне школе „AIMS“ у Грацу, те стипендију „The best of South East“ банке Sparkasse, Опере Грац и Музичке академије у Грацу. Као посебна признања издвајају се Награда града Бањалуке младима 2009. године за посебан допринос у подручју културе, те Ректорова награда Универзитета у Загребу за изванредно извођење главних улога Амелија и Агрипина 2016. године. Извођење улоге Амелије донијело јој је номинацију на Награди Хрватског Глумишта 2017. године у категорији за најбољег младог оперског извођача до 30 година.

До сада је извела бројне улоге, а прва улога јој је била улога Амелије у опери „Амелија иде на плес“ композитора Ђан Карла Менотија (изведбе у Позоришту „Мала сцена“ и на Музичкој академији у Загребу 2015. године). Одмах након тога услиједила је улога Агрипине из опере „Агрипина“ композитора Џорџ Фридрих  Хендла (изведба у Хрватском народном позоришту у Загребу 2016. године). Са улогом Фенимор из опере „Сребрно језеро“ композитора Курт Вајла наступила је у концертној дворани „Мумут“ Музичке академије у Грацу 2017. године. У Опери Грац дебитује 2018. године у улози Мелисанде у опери „Ariane i Barbe Blu“ композитора Пол Дукаса. Исте године наступа у улози Адине у опери „Љубавни напитак“ композитораGaetana Donicetija  на Музичкој академији у Грацу. Улоге Делиа и Модестина (опера „Пут у Рим“ композитора Ђоакина Росинија), Хирт (опера „Тоска“ композитора Ђакома Пучинија), Стаси (оперета „Пољско вјенчање“ композитора Јозеф Бира) и Валерије (дјечија опера „Валерија и љуљашка за лаку ноћ“ композитора Zigmunda Andrasheka-праизведба) извела је у Опери Грац у 2018. и 2019. години. Уз ове улоге наступила је као солиста на бројним концертима и колаж операма у истој.

Свој први и једини солистицки концерт извела је у Вијећници Банског Двора 2012. године, када је и посљедњи пут наступила пред домаћом публиком.

 

 

Дејан Јанковић  рођен je 1989. године у Мостару. Нижу и средњу музичку школу „Владо Милошевић“ у Бањој Луци завршио је 2008. године у класи проф. Биљане Јашић Радовановић. Дипломирао је 2012. године на Академији умјетности у Бањој Луци на одсјеку за клавир у класи проф. Невене Поповић као студент генерације, а наредне године завршио мастер студије клавира на Факултету музичке уметности у Београду у истој класи, Докторске студије клавира завршио је 2017. године, под менторством проф. др ум. Владимира Цвијића на Факултету музичке уметности у Београду. Од академске 2014/2015. године запослен је на катедри за клавир на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, најприје у звању асистента, а тренутно у звању доцента.

Добитник је првих и специјалних награда на бројним такмичењима у земљи и иностранству, од којих се посебно издвајају сљедеће награде:

  • Прва награда и лауреат у најстаријој категорији Међународног такмичења Даворин Јенко у Београду (2014)
  • Прва награда и лауреат у најстаријој категорији Међународног такмичења Бањалучки бијенале (2010, 2012),
  • Трећа награда на Међународном пијанистичком конкурсу „Ф. Шопен“ у Риму (2011)
  • Прва награда на Европском музичком такмичењу у Торину (2010)
  • Прва награда и лауреат у најстаријој категорији Међународног такмичења посвећеног стваралаштву Ф. Шопена у Тузли (2010)
  • Прва награда на Пролећној променади младих пијаниста у Београду (2009)

Финалиста је и Међународног такмичења у Улму – Немачка у оквиру Дунавског фестивала (2014), гдје одлази као представник ФМУ. Активно се бавио и камерном музиком те добио више првих награда као члан клавирског дуа и клавирског трија на такмичењима у Србији, Републици Српској и Италији.

Град Бања Лука му 2013. године додјељује награду “Бања Лука – младима”, као посебан вид признања за остварене резултате у области културе и умјетности.

Одржао је преко тридесет солистичких концерата и исто толико камерних реситала, и остварио бројне наступе широм Босне и Херцеговине и Србије, као и у Хрватској, Словенији, Италији, Белгији, Француској и Шпанији.

Свирао је више пута као солиста са оркестром Академије умјетности у Бањој Луци, са Бањалучком филхармонијом и Нишким симфонијским оркестром. Учествовао је на бројним музичким фестивалима: Дани Владе С. Милошевића у Бањој Луци, Пролећни фестивал камерне музике у Београду, А-фест у Новом Саду, Мајске музичке свечаности у Сарајеву, Nei suoni dei luoghi у градовима Северне Италије, Armonie in corte – Удине, Sarajevo chamber music festival, Тисин цвет у Војводини.

 

Share