Концерт – Албина Смајловић – сопран, Ивана Милинчић – сопран и Дуња Марковић – клавир

У Концертној дворани Банског двора 14. јуна 2016. године (уторак) у 20,00 часова биће одржан концерт-Ивана Милинчић, сопран
Албина Смајловић, сопран,
Дуња Марковић, клавир,
Гости: Bandoneon Square.

Plakat-web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АЛБИНА СМАЈЛОВИЋ, сопран, рођена је 4. новембра 1982. године у Градишци, гдје је завршила Гимназију. Дипломирала на Одсјеку за српски језик и књижевност на Филолошком факултету у Бањој Луци. Године 2009. уписује Академију умјетности у класи професорке Снежане Савичић Секулић. У јуну 2013. одржала је дипломски концерт у класи професорке Дуње Симић.

Године 2005, као ванредан ђак уписује СМШ „Владо Милошевић“ у Бањој Луци, Одсјек за соло пјевање, у класи професорке Анђелке Јокић. Већ у првој години учествује на Републичком такмичењу гдје осваја прву награду у IV категорији. Исте године на такмичењу соло пјевача „Лазар Јовановић“ у Београду, у категорији камерних дуета са Славеном Абазовићем, баритоном, осваја прву награду.  Још као ученик средње школе учествовала је у студентској продукцији Пучинијеве „Сестре Анђелике“ при Оперском студију Академије умјетности у Бањој Луци, којом је дириговао професор Станко Шепић.

Године 2007. у соло категорији осваја три награде у IV категорији – специјалну на Републичком такмичењу, прву у Београду („Лазар Јовановић“) и трећу у Руми „Никола Цвејић“.

Године 2009. у марту, на такмичењу „Бруна Шпилер“ у Херцег Новом, у IV категорији, освојила је друго мјесто.

Године 2010. у децембру, на Међународном такмичењу соло пјевача, у IV категорији, Лазар Јовановић“ у Београду освојила је прво мјесто.

Године 2010. у организацији Амбасаде БиХ у Загребу одржала је два цјеловечерња концерта, у Београду (СКЦ) и Хрватском културном друштву „Напредак“ у Загребу под називом Концерти пријатељства.

Године 2011, 2013. и 2016. сарађивала је са Бањалучком филхармонијом као солиста на Новогодишњем концерту и концерту „Сан љетне ноћи“.

У септембру 2011. године изабрана је, заједно са дванаест пјевача из цијелог свијета, да учествује на мајсторском курсу под вођством реномираног оперског пјевача и педагога, баритона Тома Крауса, на Музичкој академији у Француској (Academie musicale de Villecroze). Исте године у децембру играла је улогу Слушкиње у опери „Сафикада“ изведеној на Великој сцени Народног позоришта у Бањој Луци.

У оперети „Орфеј у подземљу“ Жака Офенбаха, која је изведена у Народном позоришту у Бањој Луци, тумачила је улогу Диане.

Године 2012. учествовала је на 63. такмичењу оперских пјевача „ Gian Battista Viotti “ (Верчели) у Италији.

Године 2013. учествовала је на Музичком фестивалу „ Nei suoni dei luoghi “ у Италији гдје је одржала цјеловечерњи концерт те се представила и као солиста и као дио камерног трија „ Alegoria “ са колегиницама Иваном Живанић (сопран) и Дуњом Марковић (пијаниста).

Сарађивала с пијанистима: Matthias Veit (Њемачка), Morgane Fauchois Prado (Француска) и Миливоје Вељић (Србија), те диригентима: Даринка Матић Маровић, Бранка Радошевић Митровић, Ванеса Кременовић, Микица Јевтић, Огњен Бомоштар, Вања Топић и Немања Савић.

Вокалну технику, поред мастеркласова, усавршавала је са тенором Драгославом Илићем, а тренутно се усавршава код тенора Стојана С. Ганчева.

Од наступа посебно издваја оне у Београдској филхармонији, Студентском културном центру у Београду, Галерији Матице српске у Новом Саду, на пјесничкој манифестацији „Бранково коло“ у Сремским Карловцима, Народном позоришту у Београду, традиционалној манифестацији „Дани Владе Милошевића“, Међународном дану музике, манифестацији „Ноћ музеја“, хуманитарном концерту „Жртве Јапана“, концерт са Симфонијским оркестром АУ „Бисери музичко-сценске ризнице“, те концерте камерне и савремене музике.

У организацији Удружења музичких умјетника РС, чији је члан била од 2009. одржала је неколико солистичких концерата у Приједору, Бањој Луци, Мостару, Требињу, Бихаћу. Кратко вријеме је предавала соло пјевање у МШ „Саво Балабан“ у Приједору.

Била је дугогодишњи члан и солиста СПД „Јединство“, као и члан Оперског студија Народног позоришта у Београду.

ИВАНА МИЛИНЧИЋ, сопран, рођена је 26.6.1990. годинe у Бањалуци. Завршила је Средњу музичку школу “Владо Милошевић”, смјерове музички сарадник и соло пјевање. Године 2009. уписала је соло пјевање на Академији умјетности у Бањалуци у класи проф. Снежане Савичић Секулић, а на другој години студија прелази у класу проф. Дуње Симић. У трећем разреду средње школе учествовала је на Републичком такмичењу средњих музичких школа, гдје је освојила прву награду. Исте године на Интернационалном такмичењу соло пјевача “Лазар Јовановић”, осваја другу награду, као и другу награду на такмичењу “Никола Цвејић” у Руми. Године 2008. на такмичењу “Лазар Јовановић” осваја трећу награду, а на Републичком такмичењу у Бањалуци прву награду у категорији камерне музике. Током музичког образовања, учествовала је на бројним концертима и манифестацијама, као солиста и као дио ансамбла, у Бањалуци, Приједору, Прњавору, Градишци. Редован је учесник традиционалне манифестације „Дани Владе С. Милошевића”, Свјетског дана музике, Ноћ музеја. Учествује на концертима студената Академије умјетности Баљој Луци.  Године 2009. учествовала је у пројекту “Бисери оперске ризнице”. Године 2012. је сарађивала с диригентима Бранком Радошевић Митровић, Огњеном Бомоштарем и Немањом Савићем.  Године 2012. учествовала је у снимању емисије “Класика”, гдје је у оквиру ансамбла (глас и гитара) изводила ренесансна и барокна дјела. Године 2013. је изабрана да буде учесник фестивала “Nei Suoni dei Luogi” у Италији, гдје је одржала концерт као члан ансамбла “Trio Alegoria”  са Албином Смајловић и Дуњом Марковић, као и солистички програм. Исте године је дипломирала у класи проф. Дуње Симић.   Године 2014. учествује у извођењу оперете „Орфеј у подземљу”, Жака Офенбаха, у улози Купидона. Оперета је од стране умјетничке комислије изабрана да буде дио репертоара Народног позоришта у Бањалуци, у сезони 2014/15. Године 2015. са групом младих ентузијаста оснива Удружење пјевача оперске музике “Фигаро” да би подстакли развој и његовање оперске музике у БиХ. Удружење је већ одржало низ концерата у Босни и Херцеговини. Министарство просвјете и културе Републике Српске је са одређеним финансијским средствима подржало овај пројекат.  Исте године осваја прву награду на међународном такмичењу „Лазар Јовановић” у Београду и специјалну награду Опероса опера студиа. Године 2015. изабрана је да учествује на мастеркласу мастеркласу Terese Berganze na Academie musicale de Villecroze у Француској. Ове године учествовала је на мастеркласу Џенифер Лармур. Вокалну технику даље усавршава код професора Стојана Стојанова Ганчева.

ДУЊА ЈАНКОВИЋ  је рођена 1988. године у Добоју, гдје завршава основну музичку школу у класи проф. Гроздане Стојановић. У току основног образовања освојила је значајне награде на републичким такмичењима: двије прве (камерни дуо) и другу (соло клавир). Године 2003.  уписује средњу музичку школу у Бањој Луци у класи проф. Бранке Кузмановић. Учествује на бројним такмичењима и остварује значајне резултате на републичким такмичењима: 2004. године специјалну награду – клавирски дуо, 2005. године прву награду – соло клавир, 2006. године прву награду – вокално-инструментални дуо, 2007. године прву награду – соло клавир. Године 2007. уписује музичку академију у Бањој Луци у класи проф. Владимира Цвијића, у чијој класи и дипломира 2011. године. Тренутно је студент мастер студија у класи истог професора. Као студент осваја двије прве награде у категорији камерних ансамбала са сопраном Миљаном Брезичанин и мецосопраном Аном Симанић на такмичењима „Бруна Шпилер“ у Херцег Новом и „Лазар Јовановић“ у Београду (класа проф. Биљана Јашић Радовановић). Током студија наступа на бројним концертима широм Републике Српске у организацији Академије умјетности у Бањој Луци. Редовно учествује на манифестацијама као што су: Дани Универзитета у Бањој Луци, Дани Владе С. Милошевића.  Учествовала је и на мајсторским курсевима код Colina Stouna (Лондон) и Наташе Вељковић (Аустрија). Од 2012. године запослена је на Академији умјетности у Бањој Луци као умјетнички сарадник на катедри за соло пјевање и на катедри за дувачке инструменте-кларинет. Као клавирски сарадник наступила је на више реситала студената завршних година одсјека за соло пјевање Академије умјетности у Бањој Луци. 2013. наступа и на фестивалу “Nei suoni dei loughi” у Италији.

ПРОГРАМ

Албина Смајловић
Kalman – Чардадаш (арија из оперете „Кнегиња чардаша“)
Verdi – „Pace, mio dio“ (арија Леоноре из опере „Моћ судбине“)

Ивана Милинчић
Puccinni – „Vissi d’arte, vissi d’ amore“ (aрија Тоске из опере “Тоска“)
Verdi – „Morro, ma prima in grazia“ (aрија Aмелије из опере “Бал под маскама“)

Албина Смајловић
Lehar – „Meine Lippen, sie küssen so heiß“ (aрија из оперете Ђудита)

Ивана Милинчић
Verdi – „Ernani, Ernani involami“ (сцена и каватина Елвире из оперете“Дон Ернани“)

Bandoneon Square
Astor Piazzolla – Zita i Fernando Tavolaro: Milonga br.5

Албина Смајловић
P. Tosti – „A vucchella“
P. Tosti – „L’ultima canzone“

Ивана Милинчић
Luigi Denza – „Occhi di fata“
Ernesto di Capua – „Maria, mari“

Албина Смајловић
L. Webber – „Memory“ (из мјузикла „Maчке“)

Ивана Милинчић
Gershwin – „Summertime“ (из опере „Porgy and Bess)

Ивана Милинчић и Албина Смајловић
Ernesto de Curtis – „Non ti scordar di me“

Share