Коцерт ПРЕПОЗНАВАЊЕ анамбла ФЛУТЕТЕ

У Концертној дворани Банског двора – Културног центра 3. јуна (петак) 2022. године у 20.00 часова одржаће се концерт под називом „Препознавање“ ансамбла ФЛУТЕТЕ.

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетаници Банског двора од четвртка 26. маја, сваким радним даном у периоду од 12.00 до 17.00 часова.

Ансамбл ФЛУТЕТЕ је основан у фебруару 2014.године када су у овом саставу свирале четири даме. Временом је састав пролазио кроз разне формације, извођачи су се смјењивали, а сада га чине двије флаутисткиње и један пијаниста: Марија Пилиповић, Сунчица Лончар и Дејан Јанковић – трио који ће на овом концерту премијерно извести пет композиција домаћих аутора.

Дјела су компонована у духу модерне класичне музике XXI вијека и доносе прегршт ефеката, како звучних тако и свјетлосних. Свако дјело прати одређени програмски садржај, а свирачи имају вишеструку улогу: интерпретирају музичку причу на инструментима, али кроз тетарски перфоманс имају и улоге наратора, рецитатора, глумаца….

1.       Давид Мастикоса , ПРЕПОЗНАВАЊЕ

„А на дну смрти боје ће убо бити боље“

Композиција „Препознавање“ је инсписана стиховима истоименог дистиха Мака Диздара који се налази у збирци пјесама „Камени спавач – Слово о небу“. Пјесник, тежећи ка складној звучној организацији уметничког говора, користи архаизам „убо“ (дакле, јер) те га подређује сеамантици савременог израза. Алитерација и асонанца, присутне у пјесми, представљају основне звучне ефекте на које се композитор ослања и од којих полази, додавајући им нове звучне слојеве и боје.

2.       Светозар Нешић, 3+3+1+1

 Игра бројева који дочаравају удвојеност или утројеност улоге свирача: три особе, три ритмичко – мелодијска мотива, три гласа, али један по један се појављују нови инструменти. Обрнута градација у интензитету и висини тонова, од пискутавог тона пикола са кратким нотним вриједностима до дубоког баса у дугим, цијелим нотама.

 3.       Ђорђе Марковић, KALEIDOSCOPIC ASSEMBLAGE

Као и код калеидоскопа који се састоји од цијеви са огледалима и    стаклима која се могу окретати и тако креирати различите шаре и боје, овдје покрети флауте израстају из индентичног материјала те се понављају и на различите начине међусобно уклапају огледајући се једно у другом.

4.       Хајрудин Мухић, ALTERED BRAIN

 …ево ме, ту сам, у својој глави. Коначно сам стигао у свој мозак, у своје болове… И чини се да то овај пут није илузија. Уствари, можда је то ипак само магија којом хортензије поносно и тихо алтерују своје боје или је то цијена коју сам платио за паковање сјецканог ананаса у Whole Foods-u-у? Океј, можда овдје постоји доза усамљености, али сам поприлично сигуран да теби те таблете не дјелују. Питање. Договор. Да. Не. Одговор. Зашто не? Ех! Зауставио сам се само да јој кажем ћао…

5.       Љубомир Николић, …..ОД ЗАПИСАНОГ

Композиција представља ауторову „игру” звука, свјетла и покрета, блиску музичком театру. Почетна идеја произилази из тексуалног предлошка влашке бајалице – бајалица за записано, који се нестабилно и узбуђујуће трансформише у музички материјал. Три извођача кроз ова три елемента (звук, свјетло и покрет) налазе своје мјесто у звучном и реалном простору. Аутор истражује улогу текста и његов утицај на звук, визуелне и сценске елементе, остављајући могућност слушаоцу да доживи композицију на субјективан начин

Share