Књижевно вече – Шездесет година књижевног рада – Портрет Василија Карана,

У Вијећници Банског двора 01. децембра 2016. године (четвртак) у 19,00 часова одржаће се књижевно вече – Шездесет година књижевног рада – Портрет Василија Карана,
Учествују: Ранко Павловић , Живко Вујић, Бранко Милојевић и аутор.

vasilije-karan-web

БИОГРАФИЈА

Василије Каран је рођен 1934. године на Поглеђеву (Међувође) – општина Козарска Дубица, Република Српска, Босна и Херцеговина. У току Другог свјетског рата, на Козари, изгубио се од родитеља, па је, без иког свога, преживио ратне дане на брдима исте планине. Том времену, као сјећање, посветио је више својих дјела.
Након Другог свјетског рата је радио у Старој Пазови, Србија, гдје је похађао средњу школу. Касније је у Бањој Луци завршио Педагошку академију – српски језик и књижевност.

Док је радио посао новинара, за многе листове објављивао је прилоге из свакодневног живота, што га је постепено уводило у свијет књижевности. Објављивао је приповјетке, хумористичке прилоге и драмске текстове.
Први Каранов роман “Црвени трагови”, откупљен је 1980. године на конкурсу редакције “Дневник” Нови Сад, Србија, у категорији народно-ослободилачки покрет. Послије овог написао је већи број романа и збирки приповједака. До сада је објављено двадесет његових дјела.

Каран је награђиван на конкурсима неколико пута. Добио је награде за романе “Јоја” и „У земљи суза“, те за збирку приповједака “Плач анђела”. Каран успјешно пише драме и хумореске.
Људски путеви и карактери  заокупљају предмет су пажње у акарановим дјелима. Сукоби идеја и идеологија нису личне природе, већ продукт времена и планетарног престројавања. Подјеле држава, нација и вјера на вјечито вјетровитом Балкану, мјеста су гдје он вангоговским бојама слика предјеле и људе са прозрачном свјетлошћу у чијим се пропламсајима увијек назире трачак наде, увјерења и вјере да ће послије тамне ноћи доћи свијетла зора, излаз из тунела.

Вјечита инспирација за Карана су, између осталих, Поткозарје и Козара.

РОМАНИ

ПРИПОВЈЕТКЕ

Share