Кабаретска представа ЕДИТ ПЈАФ, ауторски пројекат Ђурђе Вукашиновић

У Концертнoj дворани Банског двора 25. maja 2021. године (понедјељак) у 20.00 часова биће одржана кабаретска представа „ЕДИТ ПJАФ“, ауторски пројекат Ђурђе Вукашиновић.

Због тренутне епидемиолошке ситуације број мјеста у публици за овај програмски садржај је ограничен. Обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

Бесплатне позивнице за представу могу се преузети на билетарници Банског двора од 17. maja (понедјељак), сваким даном осим недјељом у периоду  од 12.00 до 18.00 часова.

О представи:

Едит Пјаф не само да слови за једну од најбољих француских пјевачица, она представља француску националну музичку икону. Деценијама су њен лик и дјело предмет инспирације и пажње многих умјетника, како у свијету, тако и код нас. Главни показатељ бесмртности њеног лика и свевремености њеног ђела јесте награда Оскар која је припала, тада младој глумици, Марион Котијар 2008. године за тумачење лика Едит Пјаф у филму „Живот у ружичастом“.

Едит Пјаф је носилац трагичке кривице: детињство проводи као сироче у борделу очеве мајке и на улицама Париза. Умире јој трогодишња кћерка. У авионској несрећи губи Марсела Сердана у тренутку када њихова романса досеже врхунац. Страдалнички пут њене душе у потрази за љубављу је катарзичан, антички трагичан, такође узвишен и нестваран, поетски танан и суптилан. Ова кабаретска представа не поставља питање о вјечитој проблематици смисла човјековог егзистирања, већ поставља хипотезу наводећи гледаоца да је сам потвди. Након овог комада гледалац не одлази са низом питања који воде у бесмисао, већ одлази са одговором који открива смисао. А смисао је чиста љубав која нуди слободу.

 

Ђурђа Вукашиновић, рођена 17. 09. 1986. године у Новој Градишци. Гимназију, друштвено – језички смјер, завршила је у Суботици. Дипломирала је глуму у класи професора др Владимира Јевтовића. Мастер из глуме завршила је у класи професора Ненада Бојића представом „ЕДИТ ПЈАФ“ бранећи тезу „Полицентричност глумца“. Носилац је црног појаса I ДАН у каратеу. За потребе представа свира гитару, укулеле, фрулу, кавал и хармонику. Бави се пјевањем традиционалних пјесама са Балкана, те руских и ромских пјесама, као и француских шансона.Играла је на свјетским сценама: у Паризу, Измиру, Санкт Петербургу, Братислави, Солуну…Стални је члан Ђечијег позоришта Републике Српске у Бањој Луци.

Добитница је неколико значајних награда. На Фестивалу младог глумца „Заплет“, Бања Лука 2009. године добила је награда за најбољу глумицу за улогу Пандоре у представи „Тајни дневник Адријана Мола“. У Источном Сарајеву на ЛУТ ФЕСТУ, 2013. године добија специјалну награду за улогу Тобија у представи „Бајка о псићу“. Године 2019. на Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици добија награду за глумачко/аниматорско мајсторство за улогу Јежурка у представи „Јежева кућица“. Оснивач је Музичког театра „Мачак“.

 

Share