Јавна трибина под називом „800 година Магна картa либертатум – првог европског устава“

У Вијећници Банског двора 24. новембра 2015. године (уторак) у 19,00 часова биће одржана јавна трибина под називом „800 година Магна картa либертатум – првог европског устава“ у сарадњи са Удружењем грађања Collegium Intellectum“.

Учествују: доц. др Аранђел Смиљанић, мр Жељко Вујадиновић и чланови клуба
„Collegium Intellectum“.

javna-tribina-1

* * *

Magna carta libertatum (енг. The Great Charter) или Велика повеља слобода је енглески уставни документ из 1215. којим је ограничена моћ енглеских краљева, конкретно краља Јована без земље (Џона). Потписана је 15. јуна 1215. године у Ранимиду, западно од Лондона.

Велика повеља је настала као резултат неслагања између римског папе и краља Џона и његових барона у погледу краљевских права: захтијевано је од краља да се одрекне одређених права и да поштује одређену законску процедуру, као и да прихвати да краљева воља може бити ограничена законом. Велика повеља је први корак дугог историјског процеса који је довео до владавине уставног закона.

Иако је повеља ограничила краљевску моћ и у своје 63 ставке покрила многа питања, углавном је заступала велепоседничке интересе. Питања обухваћена повељом кретала су се од права слободних људи на суђење и правду, па све до тежина и мјера, рибарских врша и страних трговаца.

Магна карта је, такође, ограничила права шерифа, чувала слободе и привилегије округа и градова и начинила споразум са Круном да се неће мијешати у права Цркве, нити да ће без пристанка крунског савјета наметати Клеветнички данак или било какав други порез.

Поштовање повеље осигурано је коначним ставкама, које су давале овлашћење групи од 25 барона да се подигну на оружје против краља уколико се он не буде придржавао услова Повеље. Три дана након усвајања Магна карте Џон је потражио, а касније и добио, папску осуду овог документа, што је четири мјесеца касније довело до првог Рата барона. И поред тога што су Повељу средњовјековни и тјудорски владари углавном игнорисали, сматра се да је значајно утицала на принципе енглеске уставне слободе и да је била модел за уставе нових независних земаља широм свијета.

SL1

Share