Изложба „Златне нити ћирилице“

У Малом изложбеном салону Банског двора  27. јануара 2020. године (понедејљак) у 19:00 часова биће отворена изложба ЗЛАТНЕ НИТИ ЋИРИЛИЦЕ поводом 800 година аутокефалности СПЦ и прославе дана Светог Саве. Изложбу приређује удружење Бео-Етно визија из Београда.

 

 

Изложба „Златне нити ћирилице“, коју чини више од педесет оригиналних радова у техници веза и златовеза, насталих према мотивима минијатура из старих српских књига, реализује се поводом великог јубилеја – осам вијекова од стицања аутокефалности Српске православне цркве. Личност и заоставштина Светог Саве представљају увијек посебан изазов за ствараоце чије дјело почива на очувања традиције и њених нових интерпретација у духу Светосавља и културног насљеђа средњег вијека као ризнице непролазне љепоте и неупитних вриједности. Српске рукописне књиге спадају у најљепше писане споменике свјетске културне баштине и за народ у коме су настале представљају својеврсне реликвије, баш као што сама ћирилица одражава душу српског народа, његово самосвојно духовно насљеђе. Аутентична култура веза, која се у српском народу развија и његује унутар средњовјековне дворске и црквене умјетности, инспирисала је чланице Бео-етно визије из Београда да љепоту осликаних и калиграфисаних ћириличних слова из древних рукописаних књига пренесу на платно иглом и концем. Љубав уткана у сваки рад спона је која повезује прошлост и садашњост, претварајући њихов загрљај у модерну бајку о очаравајућој, вечној љепоти српске ћирилице. Бео-етно визија, основана крајем 2012. године,настоји да очува традиционални умјетнички вез и друге сродне занате, те да са овим обликом српског нематеријалног културног насљеђа упозна подједнако и домаћу и инострану публику, али и да повеже ствараоце сличног сензибилитета у региону и свијету.

Аутор изложбе је предсједница Бео – Етно визије Вера Авлијаш која је заједно са својим колегиницама Оливером Јасиком, Наташом Цвејић и Весном Стојановић извезла ове изузетно вриједне радове.

Изложба се  реализује под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске – Секретаријата  за вјере и Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци. Стручну кординацију овог излагачког пројекта потписује Артис центар из Београда чија ће директорка, историчарка умјетности, Тамара Огњевић говорити на отварању. Изложба ће бити отворена до 15. фебруара текуће године.

Share