Изложба VERTICAL PAINTING &  HIGH DEFINITION академског сликара СЛОБОДАНА ВИДОВИЋА

У Салон бана Светислава Тисе Милосављевића 22.фебруара  (сриједа) 2023. године  у 12.00 часова биће отворена  изложба VERTICAL PAINTING &  HIGH DEFINITION академског сликара СЛОБОДАНА ВИДОВИЋА.

Слободан Бобан Видовић:  сликарска радијација

Вертикално пружања ствараног дела, нуди и посебно сведочанство. Сликарски језик ослобађања је одавно тај лествични, успенски, скоро олтарски оријентир пренео у сабијено време модернистичких замисли. Уметничка слика данс, настала мануелно или под поузданим режимима дигиталне сигурности тек је притока у теснацима наслојених искустава. И за судбину и умеће сликарства надграђује се рефлексивним суочењима.  Апокалиптичност струјеће треће деценије 21. века доноси збуњену сведеност: одлике стваране културе преносе несигурности једнако појединачне и колективне судбине.

Сликарски пренос видљивих ствари одавно се рачва као спонтаност наношења слојева и шрафирања. Мотив или сензација, неретко и слутња, дати су у текстири или обојеним пружањима  где се опчињеност појавама, та нова визија тематизује као инфузија боје у потезима, у тлоцртима као и градитељским сугестијама.

Спремност дочаравања, за уметника је и поглед уназад, не само из обзира већ и као доживљајне властите реакције.  На невеликој временској дистанци слике вертикалних  структура Слободан Видовић  убраја у личну авантуру проницања, али и сензибилног обогаћења композицијских поставки.

 Чини се да се спојеви, асоцијације и правила сликарске вештине откривају као зарањање  у материјалне обрисе опажања.  Надградње многих иноватора ослобођеног сликања одраније   биле су спас из невоља  друштвене стварности. Импасти текстуре распознају се у  многим изворним егзистенцијалистичким остварењима. Дате су са ивице издржљивости састојака слике, код Николаса Де Стала са раствореним енергијама предела, архитектуре и фигура, код многих  енформел приступа као таложења узрујаности матреије и рукописа, па до слика Џаспера Џонса, који одређује физичност праваца цивилизације као последице интуитивног сазнања. Драматичност тог наслојавања постигнута широким потезом или сликарским ножем активне пасте учинила је да Кенет Кларк дух уметности поратног времена прошлог века одреди као ‘трансцендентални песимизам’.   Дела вертикалног устројства Видовић је доследно градио као распростирање слојева доминантно сиве што дејствије упадљивом тежином. Такви  импулси видљивости у разним нијансама и деоницама колористичких зареза и промицања организовани су у напору суочења са засићеном  празнином.

Одабрано сивило грађено је у сазнањима двајкадашњих природних атмосферских сила, али предатих последица механике, аутоматизације света који технолошки граби у будућност.  Триптиси попут остварења ‘Фог (магла)’ или преокренуте  слике уља на платну су модуси савладавања ужурбане стварности и транспозиције перфекције неутралне боје, тог дефинисаног споја црне и беле, али и исповедног означитеља стварности као  недвосмислене ‘сиве зоне’.

Форме посредују преображаје приближавање природних сила и заумних машинских, моторних калибрација. Таква појава сликарства једнако и увођењем продорне жуте боје  траг су индустријске асфалтне и неумољиве цивилизације уживалачке брзине и све упитнијих поузданости. Поредак таквог насталог света сведочи о простору границе искуства, где су оптичка својства видљивости, ма колико аморфна,  повезана са илуминацијом загонетке.

Формула се  приближује назнакама заустављених кретања, опсени или фатаморгани прекривеног терена и најавом Видовићевих каснијих унеколико фигуративних мотива. У вертикалним структурама и механизованости згаслог излуделог моторног ритма одвија се почивање склоњених предмета, а могуће и прекривене животне материје. Механички изражајно контролисане су успомене на ефекте брзине и функције унутар нарушене доскорашње реалности и трагикомичних технолошких  застаревања, једнако и идеолошких и политичких колапса.

 Дела   VERTICAL PAINTING &  HIGH DEFINITION настајала пре циклуса екстеријера  под прашином и растињем загаситих пустоши, круњења, цемента и корозије шасија и гвожђа ван функције и сврхе. Машинске станице потрошености и слутње имају  трагове двобојне  превласти где  упливи сиве или сивила  као и жуте боје отварају драматична рачвања потенцијалне машинске опасности. Јарко присуство жутила је навигацијски продор контраста великим затамњеним и сивим површинама. Жута је и  контраст за малену слику зацрњеног рама, где постаје вертикала широког потеза, граничник објаве и знаковног трага.   HD одредница или ‘висока одређеност’ видљивости  је попут технолошке апликације на платну потезног сликарског преласка шифрираних, непознатих ка и заборављених чињеница.

Слике узбудљивог пружања површина и формата  испуњавају мементо мори сигналних токова и  пасажа као осећајних приказа света неприкривене истине.

                             Никола Шуица

СЛОБОДАН ВИДОВИЋ рођен 22.02.1974. године у Босанској Градишци. Основну и средњу школу завршио је у Бањој Луци.Дипломирао је на Академији умјетности у Бањалуци 2002.године.

Добитник је Априлске награде града Бањалука младима 2005.године и Прве награде студената БИХ у Сарајеву 2000.године. Добитник награде „Капетан Миша Анастасијевић“ за Републику Српску 2021. године. Учесник је више изложби и резиденцијалних пројеката у земљи и иностранству. Завршио је постдипломске студије на Академији умјетности Бањалука 2014. године. Запослен је у Банском двору – Културном центру.

САМОСТАЛНЕ ИЗЛОЖБЕ:

2022. Београд / „Вертицал Паинтинг“ /Галерија Радошевић / СРБ

2022. Ужице /„State-Стања“ / Галерија Рефлектор / СРБ

2022. Београд /“Стате-Стања“ /Галерија КВАРТ БЊ / СРБ

2021. Требиње/“Стања“/КЦ Требиње/ РС БиХ

2020. Костањевца на Крки / „Стања“ / Галерија Б. Јакац / СЛО

2018. Требиње / Музеј Херцеговине / РС БиХ

2017. Бањалука / „Паралеле“/ Музеј савремене умјетности

Републике Српске / РС БиХ

2017. Цетиње / „Зеро“/ Народни Музеј – Атеље Дадо / ЦГ

2017. Градишка / „Зеро“/ Вијећница / РС БиХ

2016. Мajami / „Bodies“ /Art Basel Miami Week /Spectrum Art

Show /Florida / USA

2014. Београд / „Vertical painting“ / Галерија ДОБ-а / СРБ

2013. Ново Место / „Измењава“ / КЦ Јанез Трдина / СЛО

2011. Сарајево / „Vip car park“ / ЦК Цхарлама, Скендерија / БиХ

 Приједор / „Vip car park“ / Галерија 96 / РС БиХ

2009 Београд / „Црно и црвено“ / Галерија 73 / СРБ

 Бањалука / „Црно и црвено“ / Бански двор – Културни центар

Бањалука / РС БиХ

Чикаго / „Chicago Vertical 2“ / City hall /Illinois / УСА

2008. Чикаго / „Chicago Vertical 2“ / Hilligoss Galleriess / Illinois /USA

2007. Чикаго  / „Chicago Vertical 2“ / City hall / IIIinois / USA

2006. Чикаго / „Chicago Vertical“ / Hilligoss Galleries / IIlinois /USA

Чикаго / „Chicago Vertical“/ Long Grove Studio / IIlinois /USA

2006. Бањалука / „Слика и простор“/ Музеј савремене умјетности

РС БИХ

2005. Сарајево / „Слике“/ Галерија ИПЦ / БиХ

 Лакташи / „Слике“ / Галерија Дома културе / РС БиХ

2004. Бањалука / „Слике“ /Бански двор-Културни центар / РС БиХ

Нови Град „Слике“ / Завичајни музеј / РС БиХ

КОЛЕКТИВНЕ ИЗЛОЖБЕ:

2022. Бања Лука / Галерија АНУРС –а / 2+2 / РС БиХ

2014. Београд / Дом омладине, Кућа легата / СРБ

Бања Лука / МСУРС / БиХ

Сарајево / УМЈ БИХ/ БиХ

2014. Цетиње / Декодирања / Народни Музеј – Галерија Дадо / ЦГ

2012. Париз /Cite Internationale des Arts / Lebenson Gallery  / ФРА

2011. Умаг / Марин Галерија / ХР

2010. Чикаго /Cook County / УСА

2010. АУ Бања Лука / БиХ

2009. Бањалука / УЛУРС / МСУРС /РС БИХ

2007. Saint Quentin / Galerie Saint Jacques /ФРА

2006. Бањалука / Continental breakfast/ МСУРС / РС БИХ

2005. Изложба 30 година УНИБЛ / АУ БЛ / РС БИХ

2004. Београд /The Ivano Project / СРБ

Нови Сад / The Ivano Project/ СРБ

2003. Париз / La Communaute Artistique La Citadelle / Amb.SCG / ФРА

2002. Тузла / Интернационални бијенални фестивал портрета / БиХ

2001. Г.Милановац / Интернационално бијенале минијатуре / СРБ

2000. Сарајево / Галерија МАК / БиХ

Share