Изложба „Умјетник као митолог“ Милоша Вујића

У Каменој кући на Тврђави Кастел 16. марта (понедјељак) у 19:00 часова биће отворена изложба УМЈЕТНИК КАО МИТОЛОГ академског сликара Милоша Вујића.

 

„Умјетник као митолог“ назив је докторског – умјетничког пројекта, али и циклуса од приближно шездесет слика, урађених у техници уља на платну. Одабрана дјела су јасно дефинисан пресјек четверогодишњег стваралаштва, гдје се издвајају три фазе у развоју ликовног рукописа, настале у процесу истраживања словенског мита. Ауторска улога је двострука, стваралачка и истраживачка. Умјетник – митолог из словенског паганског свијета, прикупља митове и њихова тумачења, рашчлањује их и поново дефинише у сликарском процесу. Коначан израз ауторског рада је ликовно дјело које нуди јединствен поглед на слику митолошког свијета. Митови, иако наизглед заборављени, заузимају значајан дио свакодневног људског живота. Прикупљени материјал, мит, традиција и ауторска потреба да спозна и разумије тај свијет, те да на савремен начин представи апстрактност мита у слици, постају мотив ликовног стваралаштва. Трансформација која прати мит у његовој суштини, такође је и саставни дио развоја ликовног израза. Експресивно – апстрактне представе, временом, у процесу стварања, своде се и постају плохе које наслућују фантастични карактер мита, ухваћен у тренутку савремене ликовне изведбе.  Одабрана дела су кључне тачке развоја ликовног рукописа, ауторског свијета и трансформације која прати унутрашње промјене дјела у цјелини. Слике, настале у техници уља на платну, вјерно и скоро хронолошки прате трансформацију, орјентисану око словенског мита као почетног мотива.

 

 

БИОГРАФИЈА:

Милош Вујић, рођен је 30. марта 1990. године у Бањалуци. У Бањалуци је завршио основну школу, затим гимназију 2009. године. Студирао је сликарство на Академији умјетности у Бањалуци, гдје је дипломирао у јуну 2013. године. Мастер студије сликарства завршио је у Београду на Академији лепих уметности и мултимедија 2014. године. Исте године је уписао докторске студије на Факултету савремених уметности у Београду, а докторски – умјетнички пројекат одбранио 17.12.2018. године – ментор академик Владимир Величковић. До сада је излагао на девет самосталних изложби и на колективним изложбама (Београд, Бањалука, Мадрид, Лајпциг, Нови Град, Лакташи и Србац). Члан је УЛУС – а од 2018. године.

Share