изложба “Слике, 2020-23” академске сликарке МИЛИЦЕ ВУКОЈЕВИЋ

У Малом изложбеном салону Банског двора 6. јуна (уторак) 2023. године у 19. 00 часова биће отворена изложба “Слике, 2020-23” академске сликарке МИЛИЦЕ ВУКОЈЕВИЋ из Приједора.

Милица Вукојевић о изложби:

„Изложба представља серију слика насталих у протекле три године. Кроз своје апстрактне радове, истражујем тему љепоте и љубави у данашњој умјетности. У фокусу је враћање осјетљивости и сензибилности према унутрашњој равнотежи и доживљају стварности, које често недостају у савременом контексту умјетности.

Користим пастуозни намаз и пијесак како бих створила слојевите текстуре. Радови повезују унутрашње свјетло с душом и истражују бесконачну љубав која прожима наше постојање. Изражава се однос између појединца и макро и микро космоса, те слојевитост љубави коју свако носи у себи.

Кроз своје слике, потичем посматраче на размишљање о односу према љепоти, љубави према свијету и себи, те начину на који градимо стварност и комуницирамо с околином. Ова изложба такође наглашава важност прихваћања, склада, одушевљења, скромности и захвалности у потрази за љепотом.

Настојим избрисати границе између себе и својих пројекција те између себе и природе. Кроз своје радове, испитујем однос цивилизованог човјека према властитој природи и испитујем уобичајене начине градње стварности. Слике имају тенденцију прихватити природне процесе ослобађања и таложења материје, без сувишног уплитања професионалних алата и дириговања материјалима.

Радови стварају простор за емоционалне експлозије, ерозије личности, духовно проширење и појачана осјетила при спознаји стварности. Кроз динамичне композиције, изражавам своје животне фазе и апстрахујем их, претварајући их у ликовне елементе и знакове који преводе „стварност“ у суштинско ликовно искуство“.

БИОГРАФИЈА:

Милица Вукојевић рођена је у Приједору, 7. 7. 1994. године. Дипломирала на основним студијама на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци на одсјеку сликарство у класи професора мр  Данка Бркића. Излагала у држави и региону, члан УЛУП-а, учесница многобројних ликовних колонија и радионица.

Одабране изложбе:

2015

-„Бардача-Србац 2015“ ЈУ „Центар за културу и спорт“ Србац (БиХ)

2016

-„Бардача-Србац 2016“ ЈУ „Центар за културу и спорт“ Србац (БиХ)

-Четврта изложба УЛУП-а, Музеј Козаре, Приједор (БиХ)

2017

-In Process“ intermedia arts student exibition, AGF, Banja Luka (BiH)

2018

-Пета изложба УЛУП-а, Музеј Козаре, Приједор, (БиХ)

-„Међународно бијенале радова на папиру“, Музеј Козаре Приједор, (БиХ)

2019

-„They are coming / Они долазе“, Галерија Сретен Стојановић, Приједор, (БиХ)

-„Ликовна колонија Ласта 2019“, ЈУ „Центар за културу и образовање“ Лакташи, (БиХ)

2021

-Шеста изложба УЛУП-а, МузеЈ Козаре, Приједор (Бих)

-Новогодишња изложба УЛУП-а, Галерија УЛУП-а, Приједор (БиХ)

2022

-Изложба УЛУП-а, Галерија КЦ, Нови Сад (Србија)

-„Обруч сјећања 1942-1972-2022.“ фотографије, Музеј Козаре, Приједор (БиХ)

-„Четврто интернационално бијенале цртежа на папиру“, Музеј Козаре, Приједор (БиХ)

-„Путевима предака 5“, Архив Војводине, Нови Сад (Србија)

2023

-Седма изложба УЛУП-а, галерија УЛУП-а, Приједор (БиХ)

-„Слике, 2020-23“, Бански двор, Бања Лука (БиХ)

Публикације:

СРП Часопис за књиженост и умјетност

L:AW Concept

Share