Изложба ПРОСТОР ТИШИНЕ академског сликара Милоша Поповића

У Салону бана Светислава Тисе Милосављевића 8. јуна (уторак) 2021. године у 19.00 часова биће отворена изложба “ПРОСТОР ТИШИНЕ ” академског сликара Милоша Поповића.

Због тренутне епидемиолошке ситуације број мјеста у публици је ограничен. Обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

 

Милош Поповић о поставци:

„Простор тишине“ наставак је концепта којим се бавим и пропитујем метафизичка значења празног или простора са одређеним фигурама, елементима кроз које сам настојао представити појам тишине . Основни елемент је тишина која је везивна материја тог неиспуњеног простора и онога што тај простор чини. Самом формом све слике нису уско повезане и не ђелују као конхерентне. Сматрам да се учесталим понављењем губи аура, тиме и доводи у питање истинитости дјела.

Идеја за мој опус под називом „Простор тишине“  родила се као једно моје лично осјећање, као парадигма отуђености, својствена данашњем друштвеном покрету. Кроз своје сликарство пропитујем и изражавам властита осјећања, емпатију, што сматрам као суштинуили предуслов за истинско бављењем било којом граном умјетности.

Велики утицај на мене оставља неколицина умјетника као што су Di Kiriko, Edvard Hoper, Andrew Wyeth. Поред њихових дјела, посебно ме привукла њихова естетика.Читајући одређене манифесте од поменутих аутора наилазим на одређена подударања упоимању ствари, а самим тим и неко охрабрење да то што радим је на неки начин исправно. Специфичност атмосвере произлази из специфичног схватања простора. Трудим се да слике садрже неизвјесни план над којим се посматрач запита одакле долази свјетло, куда води пролаз. Дојам неизвјесности носе већином врата , прозорски отвори које сам остављао у другом и трећем плану ,не дозвољавајући им да се наметну као главни. Тако се призвук мистерије сасвим ненаметљиво простире преко неколико  елемената дајући им одређену метафизичу визуру. Простор садржи сав наш познат и непознат свијет, видљив и невидљив. У ужем смислу, простор је удаљенсот докле досеже поглед са представама облика, предмета и живих бића. Постоји празнина која није сасвим празна. Ваздушна маса , невидљива, а ипак присутна.

Биографија:

Милош Поповић живи и ради у Источном Сарајеву. Рођен је у Сарајеву 1988. године. Дипломирао је сликарство на Академији ликовних умјетности у Сарајеву  2017. године.

 

Самосталне изложбе:

Галерија Манџић Тузла, „Ликовни експеримент“ 2017. године

Collegium Artisticum, Сарајево „Паралелне реалности“ 2018. године

Галерија савремене умјетности Бродац , Сарајево„Простор тишине „ 2019. године

Културни центар Требиње „ Простор тишине“ 2020. године

Колективне изложбе:

Салон младих, галерија, Collegium Artisticum Сарајево 2018. године

 

 

 

Share