Изложба ОД СЛИКЕ ДО СЛИКЕ – СЛИКА аутора Зорана Марковића

У Великом изложбеном салону Банског двора 22. јуна (сриједа) 2022. године  у 20.00 часова биће отворена изложба ОД СЛИКЕ ДО СЛИКЕ – СЛИКА аутора Зорана Марковића.

Зоран Марковић дуго и упорно слика и не успијева да утиша врело боје које избија из њега, јер је он сам саздан од боје и крвотоком му тече дуга, она коју је први пут угледао на небу као радознало дијете у  предграђу Бања Луке. Сада, у зрелим годинама, у дјечију чедну причу, у калеидоскопу сновиђења, увлачи се, све јаснијим трагом, иксуство. Оно носи поплаву која буја и оставља са собом траг и пут препун симбола.

Животна игра са сликом поприма обиљежја немилосрдне борбе, јер слика постаје  узрок и смисао постојања у овом свијету и она задаје ударце и истовремено зацјељује ране. Зоран лебди у нестварном простору који је за њега стварнији од саме стварности.

Облици који настају на слици, боје у свом интензитету, удружене са треперавим линијама, која одвајајау визуелна поља препуна набоја емоција, уствари су  аутопортрети сликара. Он се заклиње у музику, музу помоћницу, која му се придружује у ноћном бденију и која слуша њега исто као што он слуша њу. И слике се придружују том необичном дуету да продуже вријеме чаролије. Та привидна самоћа је заправо свијет, сазвучје у којем акорди осмишљавају цијену жртве, принијете без остатка на олтар умјетности.

Тај свијет у коме Зоран духовно борави, глув је за новотарије, стилове. Експериментисање и слична лутања. У аутентичности лежи снага која се еманира у слици обиљеженој посебним временом, изван времена и изван изама.

Љубомир Гајић

Share