Изложба „О Драганама“ Драгане Грашар

У Салону бана Светислава Тисе Милосављевића 09. децембра 2019. године (понедјељак) у 19.00 часова биће отворена изложба слика О ДРАГАНАМА, Драгане Грашар добитнице награде ПЛАКЕТА БАНСКОГ ДВОРА за 2018/2019. годину. Ријеч је о награди која је успостављена у циљу промовисања и афирмације младих и талентованих умјетника Бањалуке и Републике Српске, а која ће се сваке године додјељивати најбољим студентима завршних година Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

 

Драгана Грашар рођена је 17.10.1996. у Добоју. Апсолвент је сликарства на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци у класи професорице Борјане Мрђа.

Ријеч ауторке о изложби:

Све особе које сликам зову се Драгана, сасвим случајно. Посматрам их у простору у свакодневним радњама и ситуацијама. Циљ ми је да дотакнем њихову интиму. Занима ме један наизглед небитан, сићушан тренутак живота жене, тренутак који се вјероватно много пута понови у њеном животу. Ко је та жена, шта ради, гдје се налази, да ли је уморна, да ли је кренула негдје, како се осјећа, да ли приказану радњу ради јер жели или можда мора…Плаши ме став да се у данашњем веома брзом времену искривила слика о жени и о тренуцима њеног живота, став о женској љепоти. То ме потстакло да покажем да жена није увијек дотјерана, да није увијек насмијана, ведра, весела, полетна и да свака жена има нешто само своје. Било да је то покрет, комад одјеће, став, соба – њено је; ако ништа у том тренутку је имала неку мисао, а та мисао је сигуно и само њена. Заустављам вријеме у тренутцима у којима се жена, мајка, супруга, другарица, сестра – шминка, облачи… Тако заустављајући тренутке истинске женске љепоте гледам у осјећања и мисли једне жене.

Награде:
Награда Академије умјерности за Студију-цртеж, Годишња изложба Академије умјетности у Бањалуци 2016.

Награда за рад из предмета Вечерњи акт, Годишња изложба Академије умјетности у Бањој Луци 2019.

Учешће:

Салон Младих, Сарајево, 2018.

Изложба слика студената III и IV године сликарства, Изложбени салон Дјечијег позоришта Републике Српске, Бањалука, 2018.

Колективна изложба, Галерија Ђура Јакшић, Филолошки факултет, Бањалука, 2019.

Колективна изложба, Пјесници и сликари своме граду и празнику, Модрича, 2018, 2019.

Ликовна колонија „Кожухе“, Кожухе, 2015, 2016.

Ликовна колонија „Крчмарица“,Околишта, Добој, 2018.

Ликовна колонија „Змијање 2019“, Бањалука, 2019.

Ликовна колонија „Сачувајмо културну баштину БиХ“, Требиње, 2019.

Илустрације „Витезови Црногорског среза“ Милијан Деспотовић, 2018.

Предње корице „На ручку са животом“ Милена Дрпа, 2019.

Илустрације „Јутро на крају свијета“ Милена Дрпа, 2015.

Корице и илустрације „Срђанов венац“ годишњак за 2017/2018.

Share