Изложба графика „Простори“ Мирјане Прерадовић

У Салону бана Светислава Тисе Милосављевића 09. децембра 2019. године (понедјељак) у 19.00 часова биће отворена изложба графика ПРОСТОРИ, Мирјане Прерадовић добитнице награде ПЛАКЕТА БАНСКОГ ДВОРА за 2018/2019. годину. Ријеч је о награди која је успостављена у циљу промовисања и афирмације младих и талентованих умјетника Бањалуке и Републике Српске, а која ће се сваке године дођељивати најбољим студентима завршних година Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

 

Мирјана Прерадовић, рођена 1996. године у Прњавору. Завршила је Гимназију 2015. године у Прњавору, а потом уписала основне студије на Академији умјетности у Бањој Луци, графички одсјек. Дипломирала је 2019. на смјеру графика у класи редовног професора Ненада Зељића. Тренутно је на мастер студијама, Академије умјетности у Бањој Луци под менторством професора Ненада Зељића.

Ауторка о изложби:
Графике из циклуса „Простори“ су призори из моје свакодневице. То су ликовне представе простора у којима живим, које гледам. Представе обичног су тако у центру мог умјетничког истраживања, оне су одраз потребе да истражим простор у којем боравим. У материјалном облику он се не мијења, али је испуњен атмосфером из менталних сфера. Циклус је започет графикама Соба и Подрум. У графици Соба приказана је унутрашњост једног стана. Меланхолија је испровоцирана призором улаза у замрачену просторију у којој се назире људска фигура. У радовима које су услиједили нема људске присутности. У графици Подрум кроз полуотворена врата пробија се свјетлост ђелимично обасјавајући влажан и мрачан подрум. Врата су граница два свијета, свјетла и таме. Посматрач је у раскораку између мрака и освијетљене одаје. Снажни контрасти присутни су и у графикама Простор II и 4. Спрат. Открива се само један дјелић простора, јавља се потреба да се остатак надогради у властитој свијести. Присутност предмета је такође ограничена, празнина и недореченост појачавају утисак надреалног. Тишина и осамљеност које се провлаче кроз поменуте графике, присутне су и у раду Прозор у атељеу. Интересеовање усмјеравам према кадровима који наговештавају дијелове којих нема, али се наслућују. Необичним компоновањем прозор је измјештен у горњи десни угао, обасјан је пригушеним свјетлом сутона. Сличног мотива је и графика Поглед на зграду. Из просторије испуњене тишином, кроз размакнуту завјесу пружа се поглед на сусједство. У свим графикама мотиви су аутентични призори из мог окружења на које сам навикнута. Изузетак су графике чији је мотив кућа са бројем 82 и напуштено кино. Оне су представе који изазивају осјећај заборављеног и одбаченог. Натпис на биоскопу указује нам на објекат који је изгубио своју функцију. Атмосфера заустављеног времена прожима ове радове, она их повезује у цјелину. Простори/призори настали су као пројекција стварности, они су измјењени мојим погледом и свијешћу, огледало интимног промишљања и осјећања.

Учешћа и награде:

2017. Похвала за најбољу студију слике Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци
2018. Друго међународно бијенале радова на папиру, Приједор
2018. Изложба слика студената ИИИ и ИВ године сликарства, Академија умјетности Бања Лука, Изложбени салон Дјечијег позоришта РС
2018. Изложба Салон младих, Галерија Цоллегиум артистицум, Сарајево
2018. 34. Изложба графика, Центар за културу, Смедерево
2018. Изложба Мале графике, Графички колектив, Београд
2019. Мајска изложба графика београдског круга
2019. 2. Међународно бијенале графика Јереван, Јерменија
2019. 20. Међународно бијенале графика Варна, Бугарска
2019. Групна изложба, Галерија Ђура Јакшић, Бања Лука
2019. Самостална изложба, Галерија Сретен Стојановић, Приједор
2019. Међународно бијенале графика Букурешт, Румунија

Share