Изложба ИЗМЕЂУ РЕДОВА умјетника ЗОРАНА ЦРНЧЕВИЋА

У Каменој кући тврђаве Кастел 16. септембра (сриједа) 2021. године у 19.00 часова биће отворена изложба ИЗМЕЂУ РЕДОВА умјетника  ЗОРАНА ЦРНЧЕВИЋА.

У свом раду, Зоран се бави стварањем као средством споразумијевања, настојећи да превазиђе когнитивну дистанцу која отежава комуникацију између умјетника и посматрача. Рад не описује видљиви свијет, те му априори није додијељен субјекат, предмет, или оправдање за постојање, јер мјесто вршиоца радње заузима посматрач. На стогодишњицу рођења Јозефа Бојса, Зоран потврђује: ”Сваки човек је умјетник!”

Зоранове слике које ће бити представљене на изложби не приказују оно што на индивидуалном нивоу сматрамо објективном стварношћу, оне не симболизују и не представљају “нешто”. Зоран слика НИШТА, јер му само НИШТА пружа довољно простора да пажњу усмјери на оно што жели да каже између редова. Не постоји очигледан кључ за читање његовог рада. На питање: “Шта представља ова слика?” Зоран би одговорио: “Не знам, објасните ви мени.” На овај начин Зоран посматрача ставља у нелагодну и ризичну позицију ствараоца, а за себе задржава позицију молера, извођача радова.

Зораново дјело настаје као естетско искуство, створено у стању духа у коме су појмови простора и времена суспендовани.

Зоран је почео да трансформише пронађене предмете, намјештај, дрвене кутије и дневну штампу за своја уметничка дјела 2002. године, за вријеме студија на Универзитету умјетности у Лондону. У својим јавним инсталацијама и перформансима, Зоран је провоцирао комуникацију са публиком и истраживао просторну и временску ограниченост интеракције са публиком. Када је добио платно замрљано бојама, које је други умјетник искористио за сушење вишка боја са сликарских четкица, умјесто да га искористи као подлогу за сликање, Зоран је платно окренуо за 90 степени у смјеру казаљке на сату и окачио га на зид као готову слику.Сљедећих мјесеци осликао је велику Арт деко комоду у палети боја попут оних на слици и поставио оба рада у простор у однос који је наводио посматраче да постављају питања и укључе се у процес креирања као медија за размјену идеја и мишљења. Овим поступком, Зоран је из интеракције умјетника и публике уклонио елементереалног, чулног свијета, чиме је рад ограничио на апстракцију ритма, комбинацију површина, линија и боја које не симболизујуи не представљају него само ЈЕСУ.

Биографија:

ЗОРАН ЦРНЧЕВИЋ је рођен у Бања Луци 1974. године. Значајан утицај на рано обликовање његовог  ликовног изражаја остварио је Алојз Лојзо Ћурић, познати сликар и ликовни педагог, у чијој је класи Зоран успјешно завршио основну школу. Након средње школе и 18 ратних мјесеци одслужених у ВРС, од јула 1994. до децембра 1995. године, Зоран се почетком 1996. године прикључује полазницима ликовног атељеа “Банског двора – Културног центра”,  који јеводио академски вајар Слободан Драгаш. Након интензивних припрема, Зоран студиј вајарства почиње у септембру 1997. године на Факултету уметности у Приштини, у класи професора Зорана Каралејића. Само пар седмица након доласка у Приштину, на Косову се заоштравају сукоби, због чега крајем љета 1998. године Зоран прелази у Београд, гдје је крајем исте године примљен на Факултет примењених уметности, смијер вајарство.

Нажалост, због бомбардовања Србије од стране НАТО снага у прољеће 1999. године, Зоран поново пакује кофере и одлази у Велику Британију,гдје студиј наставља на престижној академији умјетности, Wimbledon College of Art,University of the Arts London  на којој 2003. године стиче звање дипломираног академског вајара, у класи коју је водио академски вајар Hamish Black. Током студија, Зорана су финансијски подржали чланови Краљевског друштва вајара, а серија његових цртежа чини дио збирке конзерваторија Triniti Labankonzervatorija. Након повратка у Бања Луку, са колегама умјетницима оснива удружење „Раце“, које је наредних неколико година реализовало веома успјешне и запажене јавне перформансе и инсталације: “Плашћење”, “Комад ваздуха”, “Културфест 2006”, “Инсталација у простору” и “Књига за вечеру”, а као вањски сарадник Министарства образовања Републике Српске, више година заредом учествује у реализацији пројекта “Кораци” гдје селектује радове за изложбе и помаже младима да формирају свој ликовни израз.

У конкуренцији од скоро 300 умјетника из Европе, 2006. Године Зоран је изабран за учесника програма Kulturkontakt – Artist in residence, након чега је услиједила и изложба његових радова у галерији Арт Поинт, Беч, а 2015. године Kulturkontakt објављује и фотографију Зорановог перформанса “Комад ваздухау архитектонском гробљу” у свом магазину.

Од 2019. године,  фотографије Зоранових радова објављене у више међународних магазине и то: Art Reveal Magazine, фебруара 2020. године, ART Habens Art Review – Special Edition, маја 2020. године, Into the Void Magazine , октобра 2019. године и Wotisart, октобра 2019. године. Зоранови радови се налазе у више колекција у земљи и иностранству.

Share