Изложба  I’M NOT A FOX I’M A NEWS академског сликара  и вајара ДУШАНА МАРКОВИЋА

У Великом изложбеном салону Банског двора 23.марта  (четвртак)  у 19.00 часова биће отворенаизложба  I’M NOT A FOX I’M A NEWS академског сликара  и вајара ДУШАНА МАРКОВИЋА.

Арт пројекат – I’m not a Fox I’m a news –

Басна као опис  пројекта.

Арт пројекат – I’m not a Fox I’m a news –

Басна као опис  пројекта.

„Лисица (Vulpes Vulpes) у блиском сродству је са медијским простором, те с њима има доста сличних карактеристика. Велика вест је да на медијској сцени наноси велике штете политичкој коректности. Посластица су јој и крупне дезинформације. Код нас независна лисица покрива целу Србију, а највише је има у ловиштима на станицама дневне штампе. Лисица је хитра и окретна, опрезна и одважна, а њена лукавост је најпознатија одлика. Добро скаче, пење се, а по потреби и мења страначку припадност. Све ове одлике лисицу саврставју у најопасније предаторе у сваком информативном програму. Лови зечеве, фазане, јаребице , младе амбициозне медијске послушнике, такође уништава и јаја птица ругалица које се гнезде на мрежи. Из земље вади мишеве и партијске кртице, а у недостатку боље хране једе жабе, гуштере, пужеве и теоретичаре завера. Гладана лисица једе стрвине, опало зрело воће, а у винограду одгриза гроздове а највише воли остаке политичких дуела. Лисица је углавном ноћна животиња, односно већина њених активности одвија се ноћу, одлази у лов, у потрази за скандалима. Сваке ноћи иде у другом правцу, а за једну ноћ може покрити глобални медијски простор. Кад је лепо време, скрива се у густом шипрагу, трсци и високо загушеном медијском простору, а често се може приметити на чистинама, где се испружена ваља у медијском блату. Када пада киша, завлачи се се у јаме, које претходно копа у земљи. Ипак лисица најчешће готову јаму отме од неитомишљеника.

 Ове подземне јазбине су доста дубоке, а завршавају се луксузним проширењем у ком лисица борави. Јаме обавезно имају више улаза и излаза које лисица користи за бег у случају медијске хајке.  На својој територији лисица увек има више штекова које користи за одмарање и скривање од јавности и када је на задатку истразивачког новинарства. У време снежних вејевица, лисица не борави у заклону, већ лута по топлим ловиштему тв студија у потрази за скандалозном информацијом, трачем који најчешће буде лажан па од стреса конзумира коку“.

 Душан Б. Марковић 2022.

Душан Б. Марковић је рођен  1948. године у Београду.

Године 1974.    завршиоје  ФЛУ у Београду,  а 1977.    завршио је постдипломске студије на ФЛУ.

Године 1980.    боравио је  на National Hoger Institut у Антверпену, Белгија (стипендиста владе Белгије) .

Share