Изложба „Антиципација стварности“ академског сликара Николе Дабића

У Салону Тисе Милосављевића у Банском двору 16. октобра 2020. године (петак) у 19:00 часова биће отворена изложба „АНТИЦИПАЦИЈА СТВАРНОСТИ “ академског сликара Николе Дабића.
Поставка обухвата селекцију радова који су настали у оквиру његовог мастер студија на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци под менторством професора Весе Совиља.

 

Због тренутне епидемиолошке ситуације број мјеста у публици је ограничен. Обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

О изложби:
„Антиципација стварности“ је назив мастер рада који кроз умјетничке инсталације истражује комплексну природу феномена интернационалне анксиозности. Интернационална анксиозност представља својеврсну теорију коју је умјетник дефинисао обзервацијом личне и глобалне појаве анксиозног поремећаја између којих поставља паралелу и сагледава узроке и посљедице по индивидуалност и интернационалност.“

Биографија:
Никола Дабић је рођен 1994.године у Приједору. Године 2013. уписује се на графички смјер на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци на којем дипломира 2017.године. По завршетку основних студија у класи Зорана Бановића, 2018.године уписује мастер студије интермедијалне умјетности у класи Младена Миљановића ,а потом у класи Весе Совиља. Његови умјетнички радови немају медијска ограничења и варирају у зависности од идеје. Генерални фокус умјетности коју ствара се заснива на на много аспеката критичког опажања многих локалних и глобалних, социјалних, економских, политичких, идеолошких и историјских питања. Кроз своју умјетничку праксу умјетник настоји да произведе дискурс о одређеним друштвеним феноменима, да их учини видљивим и омогући релацију између њих и посматрача. Активно излаже од 2013.године. Присутан је у интернационалним публикацијама и колекцијама те је учествовао у изложбама у БиХ, Србији, Њемачкој, Мексику, Холандији, Италији, САД-у, Румунији, Кини и Турској.

Share