Изложба “4/ПРОСТОР 5”

У Великом изложбеном салону Банског двора 30. септембра (понеђељак) у 20 часова биће отворена изложба “4/ПРОСТОР 5” београдских умјетника Срђана Апостоловића, Здравка Јоксимовића, Добривоја Крговића и Душана Петровића.

“Уметници Срђан Апостоловић, Здравко Јоксимовић, Добривоје Крговић и Душан Петровић окупили су се крајем ’80 година XX века у оквиру Ликовне радионице галерије СКЦ-а у Београду, у чијој организацији остварују и своје прве самосталне изложбе. Поредећи њихове домете са Новом британском скулптуром, ликовна критика даје им назив под којим су до дан данас познати у стручној литератури – Нова београдска скулптура. До половине ’90 година, СКЦ им омогућује низ заједничких изложби у оквиру тадашње државе (Београд, Загреб, Дубровник, Сарајево), али и у иностранству (Париз, Стразбур, Бари, Лисабон, Будимпешта), што сведочи о невероватном успеху и уметничком замаху ових, тада младих, уметника, успеху који прекида рат и свеопшта криза ’90 година.
Иако током друге половине ’90 година сваки од њих креће својим уметничким путем, они не престају да се интензивно друже и сарађују на различитим пројектима. Прва заједничка изложба, која је после скоро две деценије паузе у заједничким излагањима организована 2011. године у Кући легата у Београду, имала је снажан ођек и код публике и код ликовне критике. Следећу, такође изузетно успешну заједничку изложбу уметници организују у магацину Мацура у Новим Бановцима 2015. године, да би 2018/19. године одлучили да се новим изложбама, у оквиру којих излажу своје рецентне радове, представе и публици у региону.
Њихов уметнички израз повезује исти однос према врхунској естетизацији форме и поштовању природе материјала, склоност ка преформулацији и реконтекстуализацији, као и наглашен интелектуални приступ при стварању уметничког дела. Ипак, сваки од ове четворице уметника је изразити индивидуалиста, снажна креативна личност карактеристичног уметничког сензибилитета. Њихове заједничке изложбе представљају ретку прилику да на истом месту, једне уз друге, видимо радове ових уметника и на тај начин исправније перцепципирамо њиховихе међусобне утицаје који често остану недовољно видљиви, неишчитани негде у дубљим слојевима уметничког дела. Питање уочавања, дефинисања и консеквенци међусобних уметничких утицаја биће и окосница критичког приказа њихове изложбе 4/простор 5 у Банском двору у Бања Луци. Срђан Апостоловић, Здравко Јоксимовић, Добривоје Крговић и Душан Петровић припадају најзначајнијим уметницима данашњице чије стваралаштво има изузетан утицај на развој савремене уметничке сцене”.
Ивона Фрегл

Share