ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ „ЈЕСЕЊА СОНАТА“

ЈУ „Бански двор – Културни центар“  и у 2018. години наставља са праксом организовања репрезентативних културних садржаја у властитој продукцији. Са жељом да се на овом плану  направи додатни искорак у продукцијско-организационом и квалитативном смислу, установа је одлучила да према узору на све значајније културне центре у региону у овој години покрене организацију властитих вишедневних културних манифестација.

Интернационални музички фестивал „ЈЕСЕЊА СОНАТА“ замишљен је као елитни, вишедневни музички догађај, сусрет врхунских музичких умјетника из земље и иностранства, те својеврсни национални и интернационални форум највиших умјетничких стандарда.

Жеља организатора је да фестивал у будућности постане традиционална и препознатљива културна манифестација која ће стимулисати музички  и културни развој града и Републике Српске, те  на радост публике сваке године половином октобра у Банском двору окупљати најзначајнија имена домаће, регионалне и свјетске музичке сцене.

Фестивал ће се одржати у периоду од 11. до 15. октобра и обухватиће пет  цјеловечерњих концерата етаблираних музичких умјетника  у великој Концертној дворани Банског двора.  Сви концерти ће почињати у 20.00 часова.

Покровитељи фестивала су Град Бања Лука, Кабинет Предсједника Републике Српске и Министарство просвјете и културе у Влади Републике Српске. Банка партнер Банског двора је Адико банка.

Цијена улазнице за прве четири фестивалске вечери износиће 5КМ док цијена улазнице за посљедње фестивалско вече и завршни концерт износи 10 КМ.

Част да  отвори „JЕСЕЊУ СОНАТУ“  припашће реномираноj пијанисткињи Рити Кинки из Новог Сада,  која ће одржати свој цјеловечерњи концерт у четвртак 11. октобра.

Рита Кинка је пијанисткиња свјетског угледа која је до данас одржала преко 800 реситала, као и наступа с многобројним угледним оркестрима у готово свим европским земљама, као и у САД-у, на Тајвану, у Јапану, Израелу, Канади и Аустралији. Поред пијанистичке каријере, бави се и педагошким радом. Редовни је професор за главни предмет клавир на Академији уметности у Новом Саду.

Носилац је низа југословенских награда и признања и добитница награда на међународним такмичењима пијаниста у: Сенигалији (1979), Верчелију („Viotti”, 1981), Београду (Међународно такмичење Музичке омладине, 1983), Цвикауу („Шуман”, 1985), Сиднеју (1985), Минхену („АРД”, 1987), Бордоу (1988, златна медаља), Вашингтону (1990), Бриселу („Краљица Елизабета”, 1991), Орлеану („Клавирска музика 20. века”, 1996).

Рита Кинка је прва добитница годишње награде Европског парламента „Prix femmes d`Europe” („за жену Европе”), награде за најбољег европског извођача озбиљне музике, која јој је уручена у Бриселу јуна 1991. године. Носилац је „Фебруарске награде” Града Новог Сада за 2002. годину.

Другог дана фестивала, у петак 12. октобра  представиће нам се реномирани домаћи умјетници – сопран Дуња Симић и пијаниста Арсен Чаркић, умјетници са богатим биографијама и веома успјешним умјетничким каријерама, иначе обоје професори Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци.

Дуња Симић, сопран,  умјетница је која својим пјевачким умијећем и љепотом гласа више од двије деценије увијек обрадује како инострану, тако и домаћу публику, дарујући јој веома атрактивне концерте и нове оперске улоге.  Рођена је у Бањој Луци, гдје стиче основе свог музичког образовања, а затим дипломира, те магистрира у класи проф. Радмиле Смиљанић на Факултету музичке уметности у Београду. У периоду од 1994. до 1999. године је солиста Опере Народног позоришта у Београду, гдје је отпјевала велики број представа и улога првог сопранског фаха, попут Памине, Микаеле, Мими, Адријане Лекуврер, Цио Цио Сун, Дездемоне и др. Њена интернационална каријера почиње 1999. године када је постала солиста Франкфуртске Опере у Њемачкој, у којој остаје све до 2004. године. Након Франкфурта, каријеру наставља у Бременској опери (период од 2004. до 2009. године), а од 2009. у статусу слободног умјетника гостује на многим иностраним сценама У свом двадесетогодишњем умјетничком раду остварила је преко тридесет улога првог сопранског фаха које су се калиле, сазријевале и достизале висок умјетнички ниво на многим оперским подијумима широм Европе. Од 2011. године, бави се вокалном педагогијом на Академији уметности Универзитета у Бањалуци, гдје је тренутно ванредног професора  на Катедри за Соло пјевање.

Арсен Чаркић, пијаниста своје музичко образовање започиње у Сарајеву 1985. године сарађујући са професорима Срђаном Далагијом и Верицом Вербич, са којима осваја бројна признања и награде на фестивалима и такмичењима бивше СФРЈ. 1994. године уписује Академију Уметности у Новом Саду гдје студира у класи проф. Кемала Гекића. У истом периоду учествује на пијанистичким фестивалима Вреденбург (Холандија) и Интерарт у Будимпешти, посвећеним Францу Листу. Студије наставља 1997. године на ФМУ Београд у класи проф. Јокут Михаиловић а наредне године добија награду фондације „Олга Михаиловић“ за најталентованијег студента. 1999. године прави низ реситала по Београду и Србији (Коларчева задужбина, Галерија САНУ, Културни Центар Београда…) за које добија изузетно позитивне стручне критике, те прави снимке за Радио-Телевизију Србије.

Од 2003. године је запослен као професор Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и тренутно у звању ванредног професора ради са својом класом на Катедри за клавир, те предаје Методику наставе клавира.

 

 

 

Трећег дана  Интернационалног музичког фестивала „ЈЕСЕЊА СОНАТА“ , у суботу 13. октобра, одржаће се концерт угледног КВАРТЕТА ГИТАРА  кога чине гитарски виртуози Зоран Крајишник, Петар Поповић, Лука јездић и Стеван Јовић.

Четвртог дана фестивала публици ће се у недјељу 14. октобра представити чувени словеначки Квартет Маскара  кога чине Полона Удович – глас, виолина; Тими Крајнц – гитара; Војко Вешлигај – гитара; Митја Режман – бас гитара.

 

Репертоар Квартета Маскара је мјешавина музике, разапете између Пиринејског полуострва и Јужне Америке, између којих се налази океан емоција. Не ради се о чистокрвној мјешавини, већ о правом бастарду између старе шпанске музике, португалског фадо-а, те јужноамеричких милонги.  У њиховој музици чујемо „оне, који су побјегли зову салонског паркета и заштитили срца пред бљештавим клишеима“. Њихова  музика пунокрвно и непосредно прелива чежњу заробљену између улица Монтевидеа, Буенос Аиреса и Лисабона …. између бордела и  милонге…. радости и туге  трговаца, морнара и  афричких досељеника.

Квартет је до данас објавио три албума – 2012. године свој првенац под називом Sold Out. Услиједио је други носач звука Adorinha (Ластовка), а у љето 2017. године су одлучили полетјети на тамним крилима црног винила – снимили су трећи албум „Barco Negro“, који је, досљедно, аналогни.

Завршница првог Интернационалном музичког фестивала „ЈЕСЕЊА СОНАТА“ остављена је за концерт двојице вансеријских музичких умјетника – маестра Стефана Миленковића на виолини и пијанисте Владимира Милошевића, који ће се одржати у понедјељак 15.10.2018. године у Концертној дворани Банског двора.

У Србији овјенчан наградама Умјетник вијека и Најхуманија особа, Стефан Миленковић, ког је Њујорк тајмс назвао “истинским виртуозом”, свирао је у неким од најпрестижнијих дворана на свијету, као што су Карнеги хол у Њујорку, Кенеди Центар у Вашингтону, Кадоган хол у Лондону, Сунтори Хол у Токију и Ла Фенис у Венецији. Наступао је с угледним оркестрима попут Берлинског симфонијског оркестра, НДР Хановер, Симфонијског оркестра државе Индианаполис, Симфонијског оркестра државе Јута, Камерног оркестра Орфеус и Хелсиншке филхармоније, под палицама диригената попут Сир Невил Маринера и Лорин Маазел.

Миленковић је свирао за предсједнике Роналда Регана и Михаила Горбачова, те за Папу Јована Павла II. Са шеснаест година имао је свој хиљадити наступ, а добитник је престижних награда на међународним такмичењима, укључујући Индианаполис (САД), Краљица Елизабета (Белгија), Хановер (Немачка), Паганини (Италија), Липицер (Италија), Тибор Варга (Швајцарска), Лудвиг Спор (Њемачка), Јехуди Менухин (Енглеска). Побједник је и Young Concert Artist  Management-a у Њујорку (САД).

Посвећен и педагошком раду, предавао је на факултету Џулијард као асистент Ицака Перлмана, а тренутно је професор на Универзитету Илиноис, САД.

​Стефан Миленковић  свира на ​ виолини Ђовани Батиста Гуадањинија из 1783. године.

Најистакнутији пијаниста своје генерације Владимир Милошевић, дипломирао je и магистрирао у класи проф. Невене Поповић на Факултету музичке уметности у Београду. Усавршавао се на пијанистичкој академији „Incontri col Maestro“ у Имоли (Италија) у класама Лазара Бермана и Михела Далберта и у Паризу на Ecole Normale de Musique.

Проглашен је умјетником у успону за 2013. годину од стране Удружења концертних умјетника Њујорка (New York Concert Artists & Associates). Ово признање му је омогућило да наступи са Симфонијским оркестром NYCA у сали Меркин хол у Њујорку изводећи  Први Клавирски концерт у б-молу  П. И. Чајковског.

Наступао је на фестивалима широм Европе и свијета: Париз, Лондон, Берлин, Праг, Санкт Петерсбург, Беч, Тел Авив, Милано, Лион, Ница, Казабланка, Маракеш, Порто Алегре, Пелотас.

Као побједник такмичења „Concerti in Villa“ у Вићенци  дебитовао је у чувеној дворани Карнеги хол у Њујорку. Концертирао је и у бројним градовима Јужноафричке Републике (Кејптаун, Јоханесбург, Дурбан, Блумфонтејн, Порт Елизабет) као и у Аустралији (Сиднеј, Камбера и Мелбурн).

Запослен је на Факултету музичке уметности у Београду у звању ванредног професора.

 

Share