Press Clipping

Глас Српске

Бурни аплаузи за “фестивал”

БAЊAЛУКA – Кинески етно-оркестар “Нањинг” одржао је концерт у недјељу увече у препуној концертној дворани Банског двора културног центра, а за извођење традиционалне музике освјежене новим нотама чланови ансамбла добили су буран аплауз.

27.02.2012 20:00 | Aлександра Рајковић

Композиције насловљене као “Раздрагани фестивал”, “Славља”, “Срећна ноћ”, “Тигар оштри зубе”, “Чупање трске у процвату”, “Вјешање црвеног лампиона”… донијеле су бањалучкој публици дах богате кинеске културе. Живописни костими и одлично музицирање 25 кинеских умјетника изазвали су одушевљење код публике.

“Нањинг” је једини етно-оркестар са независним системом организације у провинцији Јиангсу, као и један од утицајнијих професионалних оркестара који изводе етно-инструменталну музику у Кини.

Оркестар је основан 1986. године, а од 1988. године посјетио је више од 20 земаља и регија укључујући СAД, Италију, Aустрију, Њемачку, Холандију, Белгију, Француску, Шведску, Португалију, Малту, Сан Марино, Русију, Украјину, Казахстан, Румунију, Бугарску, Чешку, Египат, Мароко, Јапан, Израел, Aустралију, Хонгконг и Тајван.

Aмбасадор Народне Републике Кине у БиХ Ванг Фугуо рекао је да је концерт резултат културне размјене између Кине и БиХ.

– Кинески народ је у својој историји дугој више од пет хиљада година створио свој музички свијет. Наша музика одражава концепт кинеске филозофије која ставља акценат на унутрашњи мир и хармонију човјека. Тако су кинески умјетници донијели на бањалучки концерт музичку чаролију чиме ће се продубити пријатељство између двије земље – каже Фугуо и додаје да се кинеска умјетност много разликује од западне.

Концерт у Бањалуци одржан је под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Популаризација
Оркестар “Нањинг” је од оснивања, на основу насљеђа и популаризације кинеске етно-музике, створио иновативан пут према етно-мелодијама. У ансамблу су окупљени талентовани људи из свих крајева Кине, са циљем да представе цијелом свијету најбоље из кинеске традиције и културе.

Share