Press Clipping

Глас Српске

“Варики” донио дашак јапанске енергије

БAЊAЛУКA – Двочасовни музичко-сценски спектакл јапанске традиционалне групе “Варики” одушевио је у понедјељак увече публику у препуној сали Банског двора Културног центра.

28.02.2012 20:00 | Мирна Пијетловић

Тако је многобројна публика у Бањалуци имала јединствену прилику да се на најљепши начин упозна са јапанском културом – традиционалним инструментима и плесовима који су везани за одређене регије у Јапану.

Посјетиоци концерта имали су прилику да уживају у древном звуку таико бубњева, самисен гитаре, јокобуе флауте и кото јапанске харфе, којима је група “Варики” дочарала музику и плес традиционалног Јапана проткане савременим сензибилитетом и естетиком.

“Варики” је извео 12 нумера, међу којима су “Плес пилића”, “Плес лавова”, “Као птица”, “Молитвени плес” и “Источни вјетрови”. Посебно одушевљење публике изазвала је нумера “Плес лавова”. Од давнина се у Јапану вјерује да лав има моћ да отјера зло и људима оствари жеље. Такође вјерују да ако те лав угризе, цијеле године нећеш бити болестан.

– Многи људи су страдали у Јапану, у несрећи која је нанијела велику штету нашем друштву. Бањалука је имала слично искуство, велики земљотрес 1969. године, и тада је Јапан помогао, исто као и ви нама, и ми смо веома захвални за великодушност и солидарност коју сте нам пружили. Иако смо географски веома удаљени, сличнији смо једни другима него што то мислимо – рекао је Хидео Јамазаки, амбасадор Јапана у БиХ.

Он је додао да се нада да ће овим јединственим наступом групе “Варики” Бањалучанима приближити културу и обичаје Јапана, те да ће се кроз умјетност још више сјединити и поштовати.

Јапанска група “Варики” на својим наступима обједињује локалну музику и плесове из цијелог Јапана, комбинујући модерни сензибилитет и јединствену естетику сваког од својих извођача. Групу су 2001. године основали Aкира Катоги (плес) и Шунсуке Кимура (музика). Године 2005. придружио им се Ецуро Оно, који свира цугару шамисен, јапанску гитару са три жице.

Магија харфе
Уз помоћ древних звукова таико бубњева, шамисена, фуе флауте и кото јапанске харфе, “Варики” ствара музику за “молитву” проткану савременим звуковима. Гошћа на овом концерту је Кумико Обина, која је наступила на јапанској харфи. Својом соло изведбом Обина је присутне оставила без даха, свирајући прелијепе мелодије које никога нису оставиле равнодушним.

Share