Чланак Гласа Српске – Овације младом виртуозу на хармоници

Глас Српске

Овације младом виртуозу на хармоници

slikacitava-(1)2

05.12.2015 16:03 | В. Поповић фото: А. Чавић

Бањалука – Тринаестогодишњи виртуоз на хармоници Радован Ивановић доживио је овације препуне дворане Културног центра Бански двор за свој први солистички концерт!

 Свјетски вицешампион демонстрирао је у четвртак навече не само таленат, већ и врхунско умијеће у музицирању наговијестивши блиставу каријеру.

– Ово је био мој први концерт и круна свега онога што сам до сада радио и научио. Уложио сам много труда да бих постигао врхунске резултате и све се то исплатило! До сада сам постигао много, а овај концерт је био оно чему сам тежио од када сам први пут узео хармонику у руке – испричао је Ивановић.

Казао је да подједнако воли да свира класичну и народну музику.

– Планирам да завршим средњу музичку школу и наставим да се бавим музиком – нема дилему млади виртуоз.

Ивановић је ученик осмог разреда основне школе те шестог разреда Музичке школе „Владо Милошевић“ у класи професора Саве Човичковића. На хармоници свира од пете године. Тренутно се припрема за свјетско такмичење у класичној музици, које ће у мају идуће године бити одржано у Њемачкој.

– Добро ћу се припремити и надам се успјешним наступима и догодине. Вјерујем у себе и свој рад – казао је Ивановић.

Професор Саво Човичковић рекао је да је Ивановић посебно дијете.

– Мало је таквих талената! Као што један колега професор рече, Радован је међу првих пет хармоникаша свијета. Мислим да иза њега треба да стану и да му подршку дају друштво у цјелини и држава. Он је ученик шестог разреда музичке школе, а подједнако добро изводи и народну и класичну музику. Нема сумње да је пред њим врхунска каријера – истакао је Човичковић.

Концерт младог хармоникаша имао је два дијела, онај у којем је свирао народне мелодије и онај у којем је изводио дјела класичне музике.

Подједнако одушевљење публика је показала током оба дијела концерта, а подршка на сцени су му били колеге из Музичке школе „Владо Милошевић“ и професори те школе окупљени у саставу „Bandoneon Square“. До идеје за овај специфични наступ дошао је Радованов отац Богдан Ивановић и његови професори.

Успјеси

Радован Ивановић је освојио много награда, учествовао на многим међународним такмичењима у Крагујевцу, Пули и другим мјестима, гдје је углавном заузимао прва мјеста. Ове године је за само 15 дана побиједио на три такмичења у Републици Српској и Србији.

Share