Чланак Гласа Српске – Џез концерт на свјетском нивоу

Глас Српске

Џез концерт на свјетском нивоу

slikacitava2

04.12.2015 11:48 | Александра Маџар фото: В. Стојаковић

Бањалука – Романтични звук гитаре у који се уплела снага контрабаса подигао је завјесу на великој сцени Народног позоришта Републике Српске, публика аплаудира, као да је крај концерта, а „Комбајн квартет“ тек је почео да свира.

Дуго најављивани „Џез дејт“ изазвао је велико интересовање код публике, па је позоришна сала очекивано била испуњена до посљедњег мјеста. Концерт је почео композицијом „Десетка“ гитаристе Стефана Тешановића. Кроз јаке аплаузе чули су се звуци трубе и саксофона, а на сцену излазе Аднан Бусулаџић и Санел Кабиљагић из Бихаћа, који својим солажама дефинишу појам врхунских музичара. Ако бисте затворили очи и пустили музици да вас води, могли бисте видјети себе на неком великом свјетском концерту, а тако се једино и може описати овај догађај. „Водич“ кроз то путовање током цијелог концерта на шармантан и искрен начин све вријеме био је бубњар бенда Дејан Тркуља који послије концерта није крио задовољство.

– Надам се да смо испунили очекивања публике, као што су они испунили наша. Јако интересантне рекције биле су на ауторске композиције – казао је Тркуља.

На сцени се појавио и стари члан „Квартета“, гитариста Александар Михић, који је заправо и дао име бенду. Скоро сваки соло испаћен је овацијама публике која пажљиво слуша концерт и ужива у овом музичком освјежењу. На позорници се појављује и контрабасиста Огњен Петровић и тог тренутка за присутне свира прва постава „Комбајн квартета“ и изводе Михићеву композицију „Прва тема“.

Како су чланови овог џез састава и најавили свирао је и бенд из Беча „Del Pino and Jazz trio“. Њежни и заносни хит „Маске нада“ пјевале су Аница Зрилић и Слађана Зрнић, док је Немања Лакић извео композицију „Корковадо“ на португалском језику. Концерт су увеличали и аутентични момци из „Џез поези кабареа“.

Публика је на ногама, завјеса се сушта, аплауз не дозвољава. Да у Бањалуци одавно није одржан овакав концерт потврдила је публика која дланове није штедјела и која сигурно са нестрпљењем очекује сљедећи концерт.

Похвале музичара

У публици је поред многих бањалучких музичара био и гитариста Кољиних „Гробовласника“ Дарио Гајић који није штедио ријечи хвале.

– Концерт је био свјетски. Нисам сигуран која је композиција у питању, али бубњар Дејан Тркуља бриљирао је у соло тачки. Његов соло је зрели израз врхунског музичара великог талента.

Владо Владетић је урадио одличан посао као тон мајстор – истакао је Гајић.

Share