Чланак Гласа Српске – Немања Савић, директор Музичке школе Владо Милошевић: Квалитетном музиком у борбу против кича

Немања Савић, директор Музичке школе Владо Милошевић: Квалитетном музиком у борбу против кича

Немања Савић, директор Музичке школе Владо Милошевић:  Квалитетном музиком у борбу против кича06.12.2014 22:03 | Драгана Келеч

Један од задатака Музичке школе „Владо Милошевић“ у Бањалуци је очување оних правих, истинских, умјетничких и традиционалних вриједности музике у нашој средини.

Рекао је то у интервјуу за „Глас Српске“ директор ове школе Немања Савић. Он је поводом 80 година постојања те значајне образовне и културне установе истакао да је веома тешко борити се са навалом кича који се појавио у готово свим друштвеним сегментима културе, али да треба бити истрајан у тој бици.

– Не смијемо дозволити да поплава кича и шунда поремети токове у нашем музичком животу – истакао је Савић.

* ГЛАС: Музичка школа „Владо Милошевић“ прославља 80 година постојања. Колико је за Вас значајан овај јубилеј и чиме се ова школа може похвалити у досадашњем раду?

САВИЋ: Ова установа основана је 1934. године под окриљем српског пјевачког друштва „Јединство“ Бањалука, које је тада, желећи да унаприједи свој рад и подигне музички живот Бањалуке, донијело одлуку о оснивању ове институције. Сада, када је прошло 80 година од оснивања те школе, ми смо предузели разне активности које се паралелно развијају. Једна од њих је припрема и издавање пригодних јубиларних издања, која су намјенски рађена за ову прилику, а она обухватају монографију музичке школе, која је обухватила и пресјек свих значајних дешавања у протеклом периоду.

Наши ученици учествују на многим такмичењима која се организују у Бањалуци, цијелој РС, али и у региону. Сваке године велики је број награда које добијамо. Тешко их је и пребројати. Сасвим сигурно да имамо више од хиљаду првих награда са такмичења. Ове године били смо и домаћини неколико такмичења на које смо веома поносни, као и на награде које су наши ученици на њима освојили.

* ГЛАС: Колико Музичка школа „Владо Милошевић“ броји ученика и наставника?

САВИЋ: Имамо 912 ученика и више од 100 професора, међу којима су и сарадници. Ово је највећа, најразвијенија, најстарија и најуспјешнија оваква школа у РС. Али град Бањалука има потребу за још једном основом музичком школом, јер постоји огроман број заинтересоване дјеце која желе да је похађају. Нажалост, сада немамо ни материјалних ни просторних услова да задовољимо све те потребе. Наша обавеза је да популаришући свој рад кажемо колики је значај музичке школе у развоју културног живота цијеле Српске. Колико је потребно упорности и истрајности на том задатку, да би се колико-толико одољело поплави шунда и кича, који је присутан на све стране, а посебно у музици. То нас све заиста годинама оптерећује и веома је тешко одољети свим тим насртајима. Један од задатака Музичке школе „Владо Милошевић“ је очување оних правих, истинских, умјетничких и традиционалних вриједности музике у нашој средини.

* ГЛАС: Како се одбранити од свих тих насртаја кича?

САВИЋ: Кроз стилизацију, обраде и квалитетно извођење треба сачувати оно што нам је у традицији. Не смијемо дозволити да поплава кича и шунда поремети токове у нашем музичком животу.

* ГЛАС: Колико је тешко борити се са комерцијалном музиком и кичем који је у великој мјери присутан?

САВИЋ: Ако је само наша борба, онда је недовољна. Ево шта се дешава. Погледајте на свим радио-станицама и телевизијама колико је лоша музика временски присутна. Ако би се равноправно дао приступ, па да је, рецимо, исто вријеме емитована и забавна, народна, џез, класична и традиционална изворна музика, то би било нешто другачије. Е, на томе морамо да инсистирамо! Да буде равномјеран приступ свих врста музике, да бисмо имали могућност избора. На тај начин не би било ни толико поклоника ове заиста агресивне музике, која нема традиционалну, а ни естетску вриједност. Та музика ствара лошу климу и формира лош укус. Наш овогодишњи јубилеј је нешто више праћен у медијима, али је ипак и даље веома мало људи који прате наступе наших ученика који су себи дозволили да се посвете овој музици, да би могли да препознају њене вриједности. Не значи да шунда и кича нема у класичној музици. Не, он је присутан у свим жанровима. Али зато се људи и школују да препознају праве вриједности у било којем жанру.

* ГЛАС: Како утицати на то да се лакше препознају праве вриједности у музици?

САВИЋ: То је улога свих, а посебно нас који смо директно укључени, у име образовних установа. У то треба да се укључе и министарства и Влада, да би својом политиком и стратегијама утицали на то да се равномјерно све врсте музике представљају у јавности.

* ГЛАС: Колико је Музичка школа „Владо Милошевић“ значајна у културном и музичком животу цијеле Српске? И колико младих годишње не успије у њу да се упише, јер нема довољно мјеста?

САВИЋ: Сваке године почетком јуна имамо нове генерације и организујемо пријемне испите. На основу својих склоности и музичких предиспоцизиција кандидати тако стичу право на упис. Сваке године је све већи и већи број кандидата. Неки инструменти су посљедњих година постали све популарнији, као што су клавир, гитара и гудачки инструменти. Интересантно је да је у музичким школама веома мало ђака који желе да уче да свирају на хармоници. Ми нисмо у стању да изађемо у сусрет свим заинтересованим да бисмо их уписали. Из тог разлога морамо да примјењујемо критеријуме на основу резултата на пријемном, који понекад и не морају бити најрелевантнији, јер свједоци смо да поједини музички великани нису успијевали да положе пријемне испите на музичким академијама, а касније су својим радом доказали таленат. Музички живот у РС није довољно развијен.

* ГЛАС: Како утицати на то да се више развија музички живот у Републици Српској?

САВИЋ: Многе општине су довољно развијене да имају све услове да у њима буду отворене музичке школе и то је први корак. Мркоњић Град, Теслић, Котор Варош, Челинац, Лакташи, све су то општине које немају музичке школе, а требало би да их имају, јер имају све потребне културне атрибуте. И на томе треба у идућем периоду радити.

* ГЛАС: Шта кочи отварање тих музичких школа? Недостатак новца?

САВИЋ: Тешко је прецизно одговорити на то. Ми смо претходних неколико година покренули разне иницијативе и урадили многе елаборате о тој теми. Обраћали смо се и ресорном министарству, када је ријеч о том питању, да би била основана подручна школа у Лакташима, одакле долазе бројни ђаци код нас. Општина Лакташи је имала вољу, а у Министарству просвјете и културе РС су рекли да су јако расположени за то, али да, нажалост, немају новаца. Ипак, свједоци смо да понекад новац буде усмјерен и за неке музичке садржаје који нису баш квалитетни, а буду нам презентовани, а можда би се од тог новца могле отворити те неопходне музичке школе.

Таленти

* ГЛАС: Да ли од много талентованих ученика који годишње пролазе кроз Музичку школу „Владо Милошевић“ можете да издвојите неке који су се посебно истакли својим талентом?

САВИЋ: Издвајајући једно или двоје направио бих грешку према свим другима. Одржали смо многе концерте на којима наступају наши ђаци, који својим дометима и талентом и на репрезентативан начин представљају своје професоре, школу и град. Кроз школу је прошао огроман број талентованих ђака, који раде широм планете и остварују запажене резултате и на њих смо неизмјерно поносни.

Share