Чланак Гласа Истре – Међународна турнеја пулског хармоникашког оркестра

Glas Istre

Međunarodna turneja pulskog harmonikaškog orkestra

Objavljeno: 20.11.2014 | 08:01 Zadnja izmjena: 20.11.2014 | 08:01 0 komentara

Muzička akademija u Puli Sveučilišta Jurja Dobrile sa svojim harmonikaškim orkestrom kreće na međunarodnu turneju uz soliste, sopranisticu Viktoriju Đurđek, harmonikaša Boruta Zagoranskog i dirigenta Slavka Magdića.

Turneja će se održati od 21. do 29. studenog, a prvi koncert održat će se u Virovitici u petak, 21. studenog. Nakon toga slijede Banja Luka (22. studenog), Požega (23. studenog), Osijek (24. studenog), Novi Sad (25. studenog), Niš (26. studenog), Kraljevo (27. studenog), Sarajevo (28. studenog) i Daruvar (29. studenog). Na programu su djela Boellmanna, Caccinija, Vermeniča, Doblera, Bobića, Piazzolle, Matanovića, Zolotarjova i Shehua.

Harmonikaški orkestar Muzičke akademije u Puli glazbeni je ansambl kojeg čine studenti Odsjeka klasične harmonike akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Orkestar je započeo s radom 1995. godine, te redovito nastupa u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Borut Zagoranski rođen je 1980. u Ptuju, Slovenija. Dobitnik je prestižne nagrade „The Friends of the Royal Academy of Music Wigmore Award“ 2006. godine. Kao predstavnik Republike Slovenije bio je finalist natjecanja „Eurovision Grand Prix for Young Musicians“ EBU u Beču 1997. godine. Laureat je više državnih i međunarodnih natjecanja za harmoniku. Diplomirao je 2002. godine na Filozofskom fakultetu u Puli, studij klasične harmonike. Iste godine kao najboljem studentu Filozofskog fakulteta u Puli dodijeljena mu je Rektorova nagrada Sveučilišta u Rijeci. Potom završava postdiplomski studij na Royal Academy of Music u Londonu. Radi kao izvanredni profesor harmonike na Muzičkoj akademiji u Puli te na Akademiji za glazbo u Ljubljani.

Slavko Magdić rođen je 1956. u Varaždinu. Diplomirao harmoniku i dirigiranje na Muzičkoj akademiji Gnjesini u Moskvi. Sudjelovao je na više natjecanja iz harmonike i dirigiranja i postigao je zapažene rezultate, autor je mnogobrojnih priredbi za solo harmoniku, mentor na postdiplomskom studiju Sveučilišta u Sarajevu i Univerze u Ljubljani, voditelj stručnih skupova, seminara, te autor metodičkog priručnika, i višegodišnji je predsjednik Stručnog vijeća internacionalnog natjecanja za harmoniku u Puli.

Viktorija Đurđek studentica je prve godine solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Puli, gdje surađuje s eminentnim vokalnim pedagoginjama Dunjom Vejzović, Lidijom Horvat-Dunjko i Sofijom Cingula. Usavršavala se kod uvaženih domaćih i svjetskih pedagoga. (V. BEGIĆ)

 

Share