Чланак Гласа Истре – Беспријекорна турнеја пулског хармоникашког оркестра

Besprijekorna turneja pulskog harmonikaškog orkestra

Objavljeno: 06.12.2014 | 08:02

Napornu turneju krajem prošlog mjeseca odradio je Harmonikaški orkestar Muzičke akademije u Puli Sveučilišta Jurja Dobrile koji je u devet dana održao osam koncerata u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Zgusnut raspored nije utjecao na njihovu kvalitetu, naprotiv, koncerte su odradili besprijekorno i davši svoj maksimum, na što je posebno ponosan dekan Akademije redoviti profesor u trajnom zvanju Bashkim Shehu. Uz orkestar i Shehua na put su otišli i docent, mr. art. Dražen Košmerla, predstojnik Odjek klasične harmonike i asistent Igor Krizman.

Više od 1.600 gledatelja, najviše u Novom Sadu

Turneja je uključivala koncerte u Virovitici, Banja Luci, Požegi, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu, Sarajevu i Daruvaru. Orkestrom je dririgirao Slavko Magdić, a solist je bio Borut Zagoranski. Na programu su bile sljedeće kompozicije: „Gotska suita“ Op. 25 Leona Boëllmanna u obradi Ricardasa Sviackeviciusa, „Črnobrivce“ Vladimira Vermeniča, „Werziade I“ Fritza Doblera, „Vehni, vehni fijolica“ Josipa Matanovića u obradi Saše Bastaleca, „Rondo capriccioso“ Vladislava Zolotarjova i „Aproksimato br. 5“ Bashkima Shehua. Orkestar je izveo dva djela Astora Piazzolle, „Aconcagua“ u obradi Slavka Magdića i „Oblivion“.

Nastupe Harmonikaškog orkestra Muzičke akademije u Puli pratilo je više od 1600 gledatelja, a najviše ih se okupilo u Novom Sadu gdje je više od 600 ljudi uživalo u koncertu održanom u slavnoj Novosadskoj sinagogi. Tu su organizatori uz pomoć vrsnog ton majstora i studijske opreme snimili i CD sa izvedenim programom, koji će biti objavljen početkom proljetnog semestra, a prof. Shehu im se zbog toga posebno zahvaljuje jer takva praksa baš i nije uobičajena. Ističe i da su u svim gradovima održani i susreti s prorektorima, odnosno dekanima akademija ili direktorima glazbenih škola.

Razmjena nastavnika i koncertna gostovanja

– Sa svim akademijama koje su nam bile domaćini na turneji imamo već niz godina suradnju te smo preuzeli obavezu o razmjeni nastavnika ali i održavanja koncerata. Povezali smo se u smislu razmjene iskustva u nastavi i  obrazovanju zbog specifičnosti harmonike, instrumenta, što se različito tretira od države do države, te teško zaživi u praksi, kaže Shehu. Novi Sad ima veliku harmonikašku tradiciju a tamo će u osnivanju Studija za klasičnu harmoniku na Muzičkoj akademiji sa 60 godina tradicije sudjelovati i profesori iz Pule.

Ova jesenska turneja harmonikaškog orkestra je bila odgovor na koncert koji je organizirala naša  Akademija prošle godine povodom proslave 20 godina osnivanja Studija klasične harmonike. Tada je održan nastup glazbenika većinom iz gradova u kojima su nastupali članovi Harmonikaškog orkestra pulske Muzičke akademije. Prema najavama, ta će se razmjena nastaviti.

– Imamo takvu strukturu studenata, kako u profesionalnom, tako i ljudskom smislu, kakvu rijetko koja sredina ima, to su talentirana, educirana i odgojena djeca sa kojom se bez straha možete uputiti i u najzahtjevnije sredine Europe i svijeta kaže Shehu te ističe veliki doprinos maestra Slavka Magdića i solista Boruta Zagoranskog. Koncerte su pratile reklame i odlične recenzije. Također, u Virovitici su snimili koncert na DVD-u.

– Ne vjerujem da se na području između Beča i Turske ijedna akademija odlučila napraviti jednu ovakvu turneju od osam koncerata u devet dana i to koncerata koji traju više od sat vremena. Program je bio dobro koncipiran uz postupnu gradaciju kako dramaturšku tako i tehničku, a kasnije i lirsku koja je istinski zazivala oduševljenje publike, kaže Shehu.

Naglašava i da su za ovu turneju imali veliku podršku pulskog Sveučilišta i rektora Alfija Barbierija, a financijski su im pomogli i Istarska županija, Turistička zajednica Grada Pule, Studentski centar. Za poklone domaćinima se pobrinula vinarija Zigante, a Shehu zahvaljuje i prijevozničkoj tvrtki Fils. (M. RADIĆ)

Share