Чланак АТВ Бања Лука – Петрић у пензији након деценије у фотељи – ко ће на чело Банског двора?

Petrić u penziji nakon decenije u fotelji – ko će na čelo Banskog dvora?

banski-dvor

 

 

 

 

 

 

 

 


Direktor Banskog dvora Milorad Petrić za dva mjeseca odlazi u penziju, nakon čega i zvanično počinje “trka” za ovu funkciju.

V.d. načelnice Odjeljenja za kulturu Natalija Trivić potvrdila je za “EuroBlic” da će Petrić u penziju 29. marta, poslije čega će biti raspisan konkurs za novog rukovodioca ove kulturne ustanove.

Trivićeva nije željela da govori o eventualnim kandidatima, iako su se neka zvučna imena već izdvojila u javnosti, ističući da je sve u domenu spekulacija.

Ovo mjesto po partijskom sporazumu pripalo je SNSD-u.

Svoju kandidaturu za sada su potvrdili akademska slikarka i univerzitetska profesorka, Maja Dodig i direktor Gimnazije, Zoran Pejašinović, a najviše se iščekuje prijava kompozitora Mladena Matovića.

Dodigova je i član upravnog odbora Banskog dvora i smatra da dobro poznaje rad i probleme te ustanove, a na lokalnim izborima bila je na kandidatskoj listi SNSD.

“Struka se poslednjih godina povukla iz kulturnih institucija zato nam je stanje kakvo jeste, moramo se kandidovati za rukovodeće pozicije”, poručila je ona, dodajući da Banski dvor ne može računati samo na prihode iz budžeta.

Pejašinović kaže da bi mu kao “istoričaru i poznavaocu prošlosti Banjaluke bila izuzetna čast ako bude izabran za direktora Banskog dvora, ali da ne može procijeniti da li ima šanse za to”.

Upućeni zato smatraju da najveću šansu ima umjetnički rukovodilac hora “Banjalučanke” Mladen Matović, koji je na prošlom konkursu za izbor direktora Banskog dvora za pola boda izgubio tu funkciju.

Na pitanje da li će se ponovo prijaviti za ovo mjesto, Matović je kratko rekao da nema komentar.

Zanimljivo je da se među zainteresovanima za fotelju u Banskom dvoru u medijima pojavilo i ime Mirne Savić Banjac, odbornice NDP-a, profesorke klavira i najžešćeg kritičara rada ove institucije.

Iako u njenoj partiji smatraju da bi bi ona bila idealno rješenje, Savić Banjac ističe da se ne misli kandidovati.

“To bi značilo da se moram složiti sa politikom aktuelne vlasti, neću konkurisati, ali ću insistirati da se izabere stručna osoba, koja razumije potrebe kulturnih radnika i ko se dokazao kao menadžer u kulturi”, rekla je ona.

Priče da fotelju “mjerka” i dirigent dječijeg hora “Vrapčići”, očigledno su naljutile Branislava Đakovića, koji je kada su ga novinari pozvali bio krajnje neljubazan, dodajući da nema komentar.

Decenija u fotelji

Aktuelni direktor Banskog dvora Milorad Petrić, kojem mandat traje još dvije godine, potvrdio je za banjalučki list da je podnio zahtjev za penzionisanje i da se planira povući sa funkcije.

O potencijalnom nasljedniku ne želi da priča, a instituciju ostavlja, kaže, samo sa estetskim problemom.

“Ustanova Banskog dvora odlično funkcioniše, a problem je jedino dotrajala fasada, koju treba sanirati”, izjavio je Petrić, koji je na čelu ove institucije više od deset godina.

Share