Промоција књиге „Дивани личких споменика“, аутора Милене Чанковић

У Вијећници Банског двора 24. фебруара 2017. године (петак) у 19,00 часова биће промовисана књига „Дивани личких споменика“, аутора Милене Чанковић,
Учествују: Филип Перишић, Живко Вујић и аутор,
Гости: Етно група „Жубор“ (Котор Варош), Фолклорна група Котор Варош.

ДИВАНИ-ЛИЧКИХ-СПОМЕНИКА

Хуманитарна књига „Дивани личких споменика“ је првенац  Личанке, Милене Чанковић, рођене 13. Новембра 1968-е године. Рођена је у селу Средња Гора надомак Удбине. Милена са  родитељима  1978-е године одлази на школовање  у Швајцарску и напушта завичај.  Њен свијет се срушио. За време боравка ван родне груде, маштала је само о повратку својој баки и својој најљепшој на свијету- Лици.

Милена-Чанковић

Године су пролазиле а околности као и све остало се мјењало из дана у дан. Није то више Лика коју Милена памти и зна кроз приче своје баке „Јеје“.

Како и сама каже, „тамо су остали само дивани личких споменика“.

Једно је ипак остало вјечно- неизмјернa љубав  коју према свом народу и родном крају Милена  чува у срцу и души.Из те љубави родило се и њено дјело.

„ У част свих набројаних, међу којима су и моји најдражи, новац од ове књиге улажем у изградњу знамења које ће подсјећати пролазнике и путнике намјернике на величину и душу једног посебног народа, вјековима шибаног тешким условима на шкртом земљишту и оштрој клими, гаженог суровом историјом и убијеног национализмом… Посвећујем је свим Личанима и Личанкама који заувјек остадоше под лединама кршне Лике иза нас прогнаних и раштрканих по свијету.Осташе да свједоче да је некада тамо далеко, а срцу близу, живио један поносан, поштен, духовит, ведар и вриједан народ…“

Њен циљ је изградња споменика „Крајишка суза“који ће и и званично бити откривен 3.јуна 2017. године, „како би свједочио о постојању једног народа који је остао без завичаја, али није изгубио душу.“ – прича Милена, која се и на овај начин одужује својим корјенима и земљи са које потиче.

Узгред напомиње да ће „Крајишка суз“ овако изгледати: низ велики бјели мермерни крст уљепшан оригиналним дуборезом пресликаним са старог Плочанског споменика, слијеваће се суза као симбол свих наших исплаканих суза. На постољу ће бити рељеф бивше Крајине и мозаик Благе Марије заштитнице свих преживјелих из „Олује“. Споменик ће са постољем бити  висок  3,5 метра и биће понос и додатни украс у порти будуће цркве „Благе Марије“ посвећене жртвама „Олује“. Тим путем Милена и аутор споменика Димитрије МиркоЋелић повезују тематику споменика са самом црквом.

Књигу, писану изворним личким језиком, Милена је народу представила први пут 2. фебруара 2016-те године у Инђији, затим у Новом Саду, Београду, Сомбору, Апатину, Крагујевцу и многим другим градовима.

Share