Јавна трибина под називом „200 година од битке код Ватерлоа“ – пад Наполеона

У Вијећници Банског двора 23. јуна 2015. године (уторак) у 19,00 часова биће одржана јавна трибина под називом „200 година од битке код Ватерлоа“ – пад Наполеона.

Предавачи:
Татјана Јурић,
проф. историје и латинског језика
мр Жељко Вујадиновић,

Учествују:
Чланови Клуба „Collegium Intellectum“

ЈАВНА-ТРИБИНА

***

Ove godine se obilježava 200 godina od jedne od najznačajnijih bitaka u 19.vijeku -bitke kod Vaterloa. Na samom mjestu održavanja bitke u belgijskom gradiću Bren Lelu okupiće se mladi entuzijasti obučeni u uniforme francuskih, holandskih, britanskih i pruskih vojnika na simulaciji bitke, pokušavajući da dočaraju način ratovanja 19. vijeka, a širom Evrope će se održati različite naučne i kulturne manifestacije koje će obilježiti ovaj značajni jubilej.

U bici kod Vaterloa 18.juna 1815. godine sukobile su se četiri vojske, sedam različitih nacija, 200 hiljada vojnika. U toku jednog dana poginulo je 12.000 ljudi, a ranjeno 35.000 pokazujući visok stepen vojne spremnosti, discipline, hrabrosti i požrtvovanja.

Ovom bitkom je konačno zaustavljen i srušen s vlasti francuski car i poznati vojskovođa Napoleon Bonaparte. Završena je i epoha francuskih revolucionarnih i Napoleonovih ratova, koja je potresala Evropu pune 23 godine. Da bi se zaustavilo širenje Francuske i stvaranje Francuske imperije, najveće evropske sile su se udruživale u šet koalicija i konačno kod Vaterloa njihovi višedecenijski napori su urodili plodom.

Ako se uporedi procenat poginulih u ovim ratovima sa procentom broja stanovnika u tadasnjoj Evropi, zaključak da je taj odnos ekvivalentan odnosu broja poginulih u Prvom svjetskom ratu i procentom broja stanovnika u Evropi početkom 20. vijeka.

Nakon propasti Rimskog Carstva, sve do stvaranja Francuske imperije, koja je srušena kod Vaterloa, nije se dogodilo da jedna država i nacija ovladaju čitavom Evropom. Nakon Vaterloa, to se dogodilo još samo jednom – širenjem Nacističke Njemačke u toku Drugog svjetskog rata.

U literaturi se navodi podatak da je nakon bitke kod Vaterloa, Evropa živjela u periodu stogodišnjeg mira. Činjenica je da to nije bio apsolutni mir, jer moramo da pomenemo Krimski, Austrijsko-pruski i Francusko-pruski rat, kao i ratove za ujedinjenje Italije. Ipak, sve do početka Prvog svjetskog rata evropski kontinent nisu potresali dugotrajni sukobi velikih razmjera, što je uticalo na porast broja stanovništva, privredni rast, razvoj nauke i procvat industrije.

Bitka kod Vaterloa je posljednja bitka u kojoj se primjenjuje način borbe u kojem dominiraju pješadija i konjica, uz pomoć topova. Već u Krimskom ratu se pojavljuju novine u načinu ratovanja, a uloga konjice i pješadije se drastično mijenja u Prvom svjetskom ratu.

Takođe, ovo je posljednja velika bitka u kojoj su vršene operacije i amputacije dijelova tijela ranjenih vojnika bez anestezije. Mnogi istoričari medicine smatraju da je sama bitka, zbog velikog broja ranjenih koji su trebali da se spašavaju na licu mjesta (često su bili operisani na obližnjim farmama u njihovim štalama), uticala na razvoj hirurgije u 19.vijeku.

Ovo su samo neki od razloga koji ilustruju značaj obilježavanja 200 godina od bitke kod Vaterloa u junu 2015.godine.

Share