Концерт Филипа Томића, виолончело (Крагујевац/Србија) и Јована Радовановић, клавир (Крагујевац/Србија)

У Концертној дворани Банског двора 26. фебруара 2015. године (четвртак) у 20,00 часова одржаће се концерт Филипа Томића, виолончело (Крагујевац/Србија) и Јоване Радовановић, клавир (Крагујевац/Србија).

plakat-1

***

Филип Томић рођен је 1992.године  у Крагујевцу.
У припремни разред музичке школе у Крагујевцу  полази са 4 године.  Нижу школу завршава са 11, а средњу са 15 година у класи професора Боже Сарамандића 2007.године.  Наредне двије године проводи у Москви гдје је похађао Академски музички колеџ при Московском конзерваторијуму

Од 2009. до 2012.године студирао је на Конзерваторуијума у Москви у класи професора Алексеја Селезњова. Од октобра 2012. године наставља студије на Високој школи за музику и игру у Келну.

У музичкој школи од првих дана показује надпросјечну надареност која је,  захваљујући стручности и пожртвовању његових професора успјешно развијане о чему најбоље говоре његови наступи на такмичењима младих челиста. Поред бројних награда на домаћим такмичењима запажене резултате остварио је и на међународним такмичењима у  Кијеву – Украјина (такмичење ПОЉАНСКОГ), Лицену – Аустрија, Поречу – Хрватска (такмичење JANIGRO), Вирпалоти – Мађарска (такмичење POPERA), Кастелфранку – Италија (такмичење ARS NOVA) и у Трсту – Италија (такмичење АРС НОВА) гдје је као победник наступао са оркестром ALPE ADRIJA.

Похађао је мајсторске курсеве код профеосра Ивана Кучера (Украјина), Давида Григорјана (Русија-Њемчка), Давида Тонхе (Русија),  Тилмана Вика (Њемачка), Узи Визела (Израел), Азиера Поло (Шпанија), Сузан Рибицки Варга (Швајцарска),  Мајнхарда Холера (Аустрија), Михала Дмоховског (Пољска/Шпанија) и Марије Клигел (Њемачка).

По позиву је учествовао је у раду омладинског музичког кампа НОВА ИМЕНА у Суздаљу –  Русија (2007),  Кипарског омладинског симфонијског  оркестра (2008.), интернационалног кампа камерне музике KOLUVIO у Минхену  (2009) и, као стипендиста шпанске владе,  Семинара шпанске музике у Сантјагу де Компостела (Шпанија) 2010.године.

У фебруару 2011. године Филип је награђен првом наградом на такмичењу American Protégé and учествовао је на концерту побједника у Карнеги Холу у Њујорку 06. марта 2011.године.

Поред низа концерата у Србији и Русији, наступао је у Сеулу, Паризу, Бечу, Бриселу, Луксембургу, Прагу, Брну, Минхену, Инголштату, Харкову, Пловдиву   као и на фестивалима  „Дани музике” у Херцег Новом, „Барски љетопис” у Бару, „Акордеонфест“ на Цетињу, „ОКТОХ“ у Крагујевцу, „ Euro-Med Youth Music Expo “ фестивалу у Лимасолу (Кипар) и фестивалу „ Arsa Longa “ у Београду.

У септембру 2011.године имао је концерт у нашој најпрестижнијој сали – КОЛАРАЦ у Београду.

У децембру 2012.године наступао је као солиста са оркестром опере у Хо Ши Мину (Вијетнам).

Као камерни музичар сарађује са умјетницима из  Њемачке, Украјине и Русије.

Сарађује и са младим композиторима из Србије и Русије премијерно изводећи њихова дјела.

 ***

Јована Радовановић – пијаниста и умјетник из Крагујевца, рођена је 1985. године.
Своје музичко образовање започиње са 6 година у Музичкој школи „Др Милоје Милојевић“. Под утицајем свог дугогодишњег професора Наталије Томић, у чијој је класи завршила нижу и средњу музичку школу, истински је завољела клавир, а многобројни успјеси на концертима и такмичењима у земљи и иностранству (прве награде на интернационалним такмичењима “Val Tidone Young Talents Competition” у Италији 2000.године, “Grand prix” у Женеви исте године, као и прве награде на домаћим, фестивалима и републичким такмичењима, које је освојила као солиста и члан камерних ансамбала), дали су јој подстрек да за свој животни пут изабере музичку умјетност, и то, уписујући најприје дипломске а затим и постдипломске студије на Националној музичкој академији „П.И.Чајковски“ у Кијеву, у класи еминентног професора Јурија Кота. 2007 године је дипломирала са највишим оцјенама и награђена је почасном дипломом Академије.

Њен постдипломски рад „Свите за клавир Ј.С.Баха и проблеми интерпретације“ је проглашен за један од најбољих и  добија препоруку стручне комисије Националне музичке академије Украјине за уписивање докторских студија, које је завршила октобра 2011. године.

Паралелно са докторским студијама започиње и педагошку дјелатност у крагујевачкој музичкој школи „Др Милоје Милојевић“, као професор клавира а од септембра 2013.године ради као доцент на ФИЛУМ-у у Крагујевцу.

 

ПРОГРАМ

J.С.Бах: Прелудијум, Сарабанда и Жига
из Свите за виолончело соло бр.5

Н. Боренштајн: „Soliloquy“ за виолончело соло

Л. ван Бетовен:  Соната за виолончело и клавир оп. 6 бр. 3 А – дур
                                Allegro ma non tantо
                               Scherzo. Allegro molto
                               Adagio cantabile Allegro vivace

 Н. Мјасковски: Соната за виолончело и клавир оп. 81 бр. 2 а – мол
                              Allegro moderato
                             Andante cantabile
                             Allegro con spirito

 

Share