8. Међународни салон фотографије „Бања Лука 2014“ – Фото кино клуб Цедубал

У Великом  Изложбеном салону Банског двора 13. новембра 2014. године (четвртак) у 19,00 часова биће одржан 8. Међународни салон фотографије „Бања Лука 2014“ – Фото кино клуб Цедубал.

***

Цедубал – Универзитетски фото кино клуб

Универзитетски фото кино клуб је основан 1977. године. Активности Универзитетског фото кино клуба су усмјерене на популаризацију фотографије уопште, са посебним акцентом на креативној – излагачкој фотографији. То је посебно интензивирано и изражено у последњих 20 година. Прва група активности је едукативног карактера и манифестује се кроз организовање и одржавање курсева фотографије, као и многих креативних фото радионица.

До сада је одржано преко 50 курсева (елементарних и напредних), кроз које је едуковано преко 1 000 људи. Други дио активности усмјерен је на креативну – излагачку, односно умјетничку фотографију. Континуирано пратећи свјетске трендове и токове у фотографији, чланови Универзитетског фото кино клуба су присутни на многим значајним свјетским фотографским дешавањима. Учесници смо многих фотографских салона и изложби широм свијета. Фотографије наших аутора су примане, излагане и награђиване на свим континентима.

Универзитетски фото кино клуб спада међу најактивније у нашем окружењу. До сада смо организовали преко 50 разних изложби фотографија (клупских, међуклупских, међународних, самосталних, …), што је у многоме допринијело популаризацији фотографије на овим просторима. Посебно морамо истаћи нашу традиционалну Међународну изложбу дијапозитива , која се одржава непрекидно већ 18 година. Начин презентације и истрајност у овој дисциплини већ дужи низ година чини нас препознатљивим и јединственим не само у региону већ и у свјетским оквирима. Такође, паралелно са Међународном изложбом дијапозитива већ пету годину смо организатори Међународног салона фотографије. Салон фотографије већ трећу годину има патронат Међународне федерације фотографске умјетности – ФИАП , и највећа је фотографска манифестација у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Сваку од ових изложби, односно Салона, прати изузетан каталог високог квалитета, што само употпуњује комплетну слику о нивоу и значају организованих манифестација. Умјетнички руководиоци Универзитетског фото кино клуба су Драган Проле и Милорад Кашћелан.

Share