Солистички концерт Јоване Раљић (виолина)

poster jovana raljic 2013(2)У Концертној дворани Банског двора 23. маја 2013. године (четвртак) у 20,00 часова одржаће се солистички концерт Јоване Раљић (виолина) уз клавирску пратњу Марије Шестић (клавир).
Гости:
Марко Милетић, кларинет,
Сара Кутлешић, клавир,

Програм:

  • J.S.Bach : Partita No. 3, E – dur
    Loure;
    Gavotte en Rondeau;
  • A.Paganini: Kapris za solo violinu br. 20
  • F. Mendelssohn: Violinski koncert br. 3, Op. 64
    Andante;
    Allegretto ma non troppo – Allegro molto vivace;
  • P. Sarasate: Zigeunerweisen  (arr. za klarinet – Jozsef Balogh)
    gosti:  Marko Miletić – klarinet
    Sara Kutlešić – klavir
  • D. Despić – Koštanina pesma
  • H. Wienawski – Polonaise Brilliante No. 1, Op. 4
  • A. Simić – Tango for her

***

BIOGRAFIJA

Jovana Raljić je završila SMŠ „Vlado Milošević“ na dva instrumentalna odsjeka – violina klasa (prof. Biljana Radulović) i solo-pjevanje (prof. Karolina Mihajlović), kao đak generacije. Trenutno je prva godina Akademije  umjetnosti u Banja Luci u klasi prof.Marije Jokanović. Sa svojim talentom i napornim radom, ostvarila je brojne Prve i Specijalne nagrade, priznanja, kako u oblasti violine tako i pjevanja. Mnogi je pamte po „Đurđevdanskom festivalu“ , ali rijetki znaju da je sa svojom violinom dosad proputovala skoro pola Evrope i išla na brojna internacionalna takmičenja.

Od 2002. do 2011.god. – Prve i Specijalne nagrade na Republičkom takmičenju muzičkih škola 2009. do 2012. Prve nagrade i laureati na Medjunarodnom takmičenju “Festival gudača” u Sremskoj Mitrovici  (Srbija).

2009. godina –  5. mjesto na Svjetskom takmičenju u Castel Fidardu (Italija) – kategorija Astor Piazzolla.

2010. sa Filharmonijom koncertira u Švedskoj I Italiji.

2011. godina  – Priznanje  “Plaketa grada kao najuspješniji njen umjetnik “.

2011.  – Jedno od najzapaženijih uspjeha je nastup u Bečkoj koncertnoj dvorani  „Musikverein“ koja je rezidencija čuvene Bečke filharmonije. Do tamo je došla posredstvom ljetnog seminara eminentih članova Bečke filharmonije (Peter Götzel, Volkhard Steude- koncert majstor Bečke filharm.) na kojem je izabrana među 10 najboljih violinista iz cijelog svijeta.

2012. –  4.mjesto na takmičenju u Klingenthal-u (Njemačka).

2012. – nastup u St Moritz-u (Švajcarska) na koji je bila pozvana od strane Jonas Foundation.

2012. Grad Banja Luka i gradonačelnik grada daruju violinu kao podstrek i nagradu za sve uspjehe i njihovo daljnje nizanje.

2012. Prošla je audiciju te je na rezervnoj listi za turneju 2013.godine od jednog od najboljih omladinskih internacionalnih orkestara svijeta “Gustav Mahler Jugendorchester”.

2013. – prošla je audiciju i bila član (1.violina) internacionalnog orkestra IJOA (Internationale Junge Orchesterakademie) gdje je okupljeno 100 muzičara iz 32 zemlje cijelog svijeta. Orkestar je sa velikim djelima Brucknera i Wagnera održao koncerte širom Njemačke.

Održala je dva cjelovečernja koncerta u Banjaluci koji su bili propraćeni i medijski. Najmlađi je član Banjalučke filharmonije (1. violina) sa kojom je koncertirala u Švedskoj, Italiji i nedavno i u Grčkoj.Nastupila je kao solista na orkestrom Akademije umjetnosti u Banjoj Luci.

Bila je učesnik na svim većim kulturnim manifestacijama države. Ušla je u polufinale velikog televizijskog show-a „Ja Imam Talenat“ od 9000 učesnika.

***

BIOGRAFIJA

Marija Šestić je rođena 1987.god. u Banjaluci gdje je završila osnovnu muzičku školu „Vlado Milošević“ u klasi prof. Branke Kuzmanović. Za to vrijeme je osvojila niz prvih i specijalnih nagrada na brojnim takmičenjima. Sa 13 godina upisala je studije klavira na Akademiji umjetnosti u Banjaluci kod prof. Nevene Popović, u čijoj klasi je i magistrirala. Nastupala je na brojnim koncertima kao solista, član klavirskog dua i kao solista uz pratnju gudačkog orkestra. Bila je laureat na IX Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Nišu, u kategoriji klavirskog dua. Godine 2007. dobija posebno priznanje grada Banjaluke za kulturni doprinos gradu. Trenutno je angažovana kao viši umjetnički saradnik na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Share