Koncert „Braća Teofilović“

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 06. decembra 2017. godine (srijeda) u 20.00 časova održaće se koncert tradicionalne muzike Braće Teofilović.
Specijalni gost:  pijanista i kompozitor Marko Marić.
Cijena karte je 10 KM, karte se mogu kupiti na biletarnici Banskog dvora od 29. novembra (srijeda) u vremenu od 10.00 do 18.00 časova, osim nedjeljom, a rezervisane karte se mogu preuzeti do 06. decembra do 12.00 časova.
Koncert je dio programa obilježavanja 85 godina postojanja Banskog dvora.

Teofilovići-plakat-web

Ratko i Radiša Teofilović su jedinstveni izvođači drevne srpske i balkanske vokalne muzike. Muzika Teofilovića sažima vijekove tradicionalnog muzičkog nasljeđa i evocira duh cjelokupnog regiona.

Mnoge od pjesama koje Ratko i Radiša izvode bile su skrivene duboko u kolektivnom pamćenju naroda, mnoge druge pjesme sasvim zaboravljene ili sačuvane samo u fragmentima. Teofilovići su tragali za njima, pronalazili ih i vraćali u život, darujući im ponovo izvorna značenja i emocije, ali obogaćene visoko individualizovanim umjetničkim pristupom i savremenim uticajima. Aranžmani i interpretacije odišu dubokim poštovanjem ne samo prema prošlosti, već i sadašnjosti i, naravno, budućnosti i nikoga, zaista nikoga, ne ostavljaju ravnodušnim.

Održali su veliki broj koncerata u gotovo svim velikim gradovima Evrope, Japanu, Americi, nastupajući u nekim od najznačajnijih koncertnih sala svijeta, kao što su Kennedy Center (Vašington), Aula počasnih gostiju kanadskog Parlamenta (Otava), Franc List (Budimpešta), New England Conservatory  (Boston), Konzerhouse ( Beč) kao i na velikim svjetskim festivalima poput Circom Festival (Norveška), World Performing Arts Festival (Osaka – Japan), Siget festival (Budimpešta), Estivoce Festival (Korzika), Duboka Glotka festival (Moskva), Lent festival (Maribor), Mehr als Musik (Linc) i mnogi drugi. “Glasovi stoljeća”, “umjetničke ikone”, “umjetnički vrhunac čitavog festivala” samo su neki od naslova i utisaka međunarodnih novinara i organizatora njihovih koncerata

Share