„Вече клавирске музике Франца Листа“

У Концертној дворани Банског двора поводом Дана Владе Милошевића 17. априла 2014. године (четвртак) у 20,00 часова одржаће се концерт под називом „Вече клавирске музике Франца Листа“ у извођењу Динкe Благојевића, клавир.

П Р О Г Р А М

 

Франц Лист

Спосализио

Мађарска рапсодија бр. 6

Мађарска рапсодија бр. 12

П А У З А

Божији благослов у самоћи

Шпанска рапсодија

***

Динко Благојевић је рођен 1975. године у Градишци. Нижу музичку школу завршава у Градишци у класи проф. Фатиме Гушић, а средњу музичку школу у Бањој Луци те Земуну у класама проф. Бранке Кузмановић и Зоране Грбић. Дипломирао је на Факултету музичке умeтности у Београду у класи проф. Невене Поповић. Магистрирао је на Академији умјетности Бања Лука у класи истог професора.

Усавршавао се на мајсторским курсевима професора Душана Трбојевића, Невене Поповић, Жан – Клод Пенетијеа и Александра Сердара.

Као солиста и члан камерних ансамбала наступио је на различитим музичким свечаностима у Земуну, сусретима музичких академија у Новом Саду те на концертима студената клавирског одсјека ФМУ у дворани Коларчеве задужбине у Београду.

Добитник је диплома на републичком такмичењу “Петар Коњовић” у Београду 1993. године те на међународним такмичењима “Фредерик Шопен” у Риму 1994. године и “Николај Рубинштајн” у Паризу 1997. године.

На такмичењу младих пијаниста у Нишу 1997. године осваја другу награду као солиста као и прву награду у категорији клавирског дуа.

Одржао је солистичке концерте у Београду: Дом културе Сутдентски град, Галерија културног центра као и у Галерији Српске академије наука и уметности. Солистичке концерте  је одржао и у Градишци и Добоју а снимао је за Телевизију Србије (студија Београд и Нови Сад) и Радио – телевизију Републике Српске.

Од првих дана професионалног ангажмана у Бањој Луци, учествује у низу наступа и тако доприноси богатству музичког живота града. 2000. године одржава солистички концерт у концертној дворани Банског Двора. У организацији Француског културног центра учествује на концертима музике француских композитора у Бањој Луци, Приједору, Брчком и Бијељини.

Учесник је првог Никољданског концерта 2000. године. Интензивно сарађује са Српским пјевачким друштвом “Јединство”. Сарађује и са женским градским хором “Лира” из Градишке. Два пута је учествовао на манифестацији “Дучићеве вечери поезије” у Требињу.  У Градишци и Бањој Луци одржава реситале са канадаском сопраном Силви Дишено.

Наступао је са оркестром “Про Класика” као и са оркестром Академије умјетности Бања Лука. У току 2010. године учествује у пројекту дидактичких концерата широм РС и Бих (“Карневал животиња” Камиј Сен – Санса) као и на концертантној вечери под називом “Вече дуета” одржаној у Бањој Луци, Сарајеву и Београду. Један је од учесника Академије умјетности Бања Лука на концерту одржаном у јулу 2010. године у Рагоњи (Италија).

Тренутно ради као ванредни професор на катедри за клавир Академије умјетности у Бањалуци.

 

Share