Свечана академија Градског тамбурашког оркестра Бања Лука

У Концертној дворани Банског двора 02. априла 2014. године (сриједа) у 20,00 часова одржаће се Свечана академија Градског тамбурашког оркестра Бања Лука.

Учествују:
Оркестар школе тамбуре
Водитељ: Славиша Суботић,

Камерни ансамбл
Водитељ: Бранко Давидовић,

Велики извођачки ансамбл
Диригент: Јелена Јованић

***

Градски тамбурашки оркестар ове године обиљежава тринаест година свога рада и ђеловања на музичкој сцени Бањалуке. Током протеклог периода оркестар је одржао многе концерте у свом граду, Републици Српској и БиХ, дајући допринос не само очувању наше музичке баштине, него и промовишући Бањалуку као град културе и умјетности.  Покренут је Међународни фестивал „Вече уз тамбуру“, који је временом постао један од најпрестижнијих догађаја у свијету тамбурашке музике, а бањалучкој публици је протеклих година дао прилику да чује најбоље тамбурашке оркестре из читаве Европе.  Остварујући запажене наступе на међународним музичким фестивалима, како у земљама бивше Југославије, тако и широм Европе, оркестар се временом сврстао међу водеће оркестре у свијету тамбуре.  Само током протекле године оркестар је освојио прво мјесто на Међународном фестивалу великих тамбурашких оркестара у Руми, Специјалну награду за музички израз на Тамбурица Фесту у Новом Саду и Награду публике на Старчевачкој тамбурици.

Поводом годишњице оснивања Градског тамбурашког оркестра, у сриједу, 2. априла, биће одржана Свечана академија у концертној дворани КЦ Бански двор, са почетком од 20:00 ћасова.  Поред великог извођачког састава, под диригентском палицом Јелене Јованић, на академији ће се својим програмом представити камерни ансамбл оркестра, под руководством Бранка Давидовића.  Ово ће бити прилика и за најмлађе тамбураше да бањалучкој публици покажу своје умијеће.  Наступиће старија група Школе тамбуре Градског тамбурашког оркестра, под руководством Славише Суботића, али и они који су тек закорачили у свијет тамбуре и који су прошле године почели свирати тамбуру под руководством Николине Бабић и Стојане Пажин.

Свечана академија је такође прилика да оркестар на пригодан начин изрази своју захвалност предузећима, институцијама и појединцима који су помогли да оркестар у претходној години оствари зацртане планове.  Члановима оркестра који су напунили пет и десет година непрекидног рада и ангажовања у оркестру ће бити уручене дипломе и бронзане и сребрене значке Градског тамбурашког оркестра.

У име Градског тамбурашког оркестра Вас позивам да нам се придружите на Свечаној академији и унапријед се захваљујем на најави академије у Вашим медијима.

Споменко Гузијан, предсједник ГТО Бања Лука

slika-1slika-2

 

Share