Солистички концерт Дејана Јанковића (клавир)

klavir1У Концертној дворани Банског двора 10. јуна 2013. године (понедјељак) у 20,00 часова одржаће се солистички концерт Дејана Јанковића (клавир).

 

 

  ***

ПРОГРАМ:

J.Haydn- Varijacije f-mol Hob 17/6

J.Brahms- Sonata op. 5:
– Allegro maestoso
– Andante espresssivo
– Scherzo. Allegro energico
– Intermezzo (Ruckblick). Andante molto
– Finale Allegro moderato ma rubato

D. Despić- Nokturno op. 5

B. Bartok- Suite op. 14:
– Allegretto
– Scherzo
– Allegro molto
– Sostenuto

F. Liszt – G. Verdi : Rigoletto (koncertna parafraza)

***

БИОГРАФИЈА:

d.j.Дејан Јанковић је рођен 1989. године у Мостару. Нижу музичку школу је завршио у Бањалуци у класи проф. Емире Новаковић, а средњу музичку школу у класи проф. Биљане Јашић Радовановић. 2012. године је дипломирао на Академији умјетности у Бањалуци на одсјеку за клавир у класи проф. Невене Поповић. Тренутно је студент мастер студија на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Невене Поповић.

За вријеме средњошколског образовања освојио је више првих и специјалних награда на бројним такмичењима у земљи и иностранству као солиста,  као члан клавирског дуа са Соњом Бобрек и клавирског трија са Соњом Војводић и Лидијом Паулин: Такмичења музичких школа РС, Међународно такмичење Даворин Јенко у Београду, Међународно такмичење Петар Коњовић у Београду, Међународно такмичење  у Трстенику и Међународно такмичење младих талената у  Вал Тидонеу-Италија. Као студент клавира осваја прву награду на такмичењу Променада младих пијаниста  у Београду (2009), прву награду на Пијанистичком такмичењу освећеном музици Ф.Шопена у Тузли које организује Друштво Пољака у Босни и Херцеговини (2010), специјалну наградуна II Бањалучком бијеналу (2010), прву награду на Европском музичком такмичењу у Торину (2010), трећу награду на пијанистичком конкурсу Ф. Шопен у Риму (2011),прву награду на III Бањалучком бијеналу (2012), а као члан клавирског трија добија специјалну награду на Међународном такмичењу Даворин Јенко (2010) у Београду и специјалну награду на међународном такмичењу Жене у музици у Крагујевцу (2012). Добитник је награде града “Бања Лука – младима” 2013. године.

Одржао је више солистичких концерата у Босни и Херцеговини и Србији од којих су најзначајнији реситали у Kонцертној дворани Банског двора у Бањалуци (2008, 2011, 2012), реситали у Галерији Српске академије наука и уметности у Београду (2012, 2013) и реситал у амбасади Босне и Херцеговине у Бриселу (2013) те више цјеловечерњих концерата са клавирским тријом: Бански двор (2008), САНУ-Београд (2008, 2010), Cormons -Италија (2010), Chiopris Viscone -Италија (2011), Манзано – Италија (2012), Удине – Италија (2012)…Учествовао је на бројним музичким фестивалима у земљи и иностранству: Пролећни фестивал камерне музике у Београду (2006, 2007), А-фест у Новом Саду (2009), Мајске музичке свечаности у Сарајеву (2010), Nei suogni dei luoghi у Сјеверној Италији (2010, 2011, 2012), Armonie in corte – Удине (2012), Sarajevo chamber music festival (2012), Тисин цвет у Новом Кнежевцу (2012). Као солиста и камерни музичар наступао је у свим већим градовима Босне и Херцеговине (Бањалука – КЦ Бански двор, Тузла-Босански културни центар, Сарајево – Бошњачки институт, концертна дворана Дома оружаних снага БиХ…), у свим значајнијим салама у Београду (галерија Српске академије наука и уметности, Галерија Културног центра, Велика дворана Коларчеве задужбине, Галерија Коларчеве задужбине, Студентски културни центар , Дечији културни центар, галерија Прогрес…), у Новосадској синагоги, у свечаној Сали Прве Крагујевачке гимназије, концертној сали Нишког симфонијског оркестра… Свирао је као солиста са оркестром Академије умјетности изводећи ђела Ф.Менделсона Ф.Листа и К.Сен-Санса на турнеји по градовима Босне и Херцеговине. Са Бањалучком филхармонијом је премијерно извео „Српско коло“ за клавир и гудачки оркестар нашег истакнутог композитора Александра Вујића на свечаном  Новогодишњем концерту Бањалучке филхармоније у јануару 2011. године. Са Нишким симфонијским оркестром је наступио на премијерном концерту у јануару 2013. поводом обиљежавања 60 година постојања оркестра, Сарађивао је са диригентима Даринком Матић Маровић, Александом С.Вујићем и Бранком Радошевић.

Учествовао је на мајсторским курсевима код Хинка Хаса, Наташе Вељковић, Данијела Блументала,Александра Маџара, Невене Поповић…Снимао је за Радио телевизију Републике Српске и Радио телевизију Србије.

Share